Nemški kancler Olaf Scholz je sprva nasprotoval obveznemu cepljenju, nato si je premislil. Na fotografiji z napisom
Nemški kancler Olaf Scholz je sprva nasprotoval obveznemu cepljenju, nato si je premislil. Na fotografiji z napisom "cepljenje pomaga". Foto: EPA

Stranke so poslance pri tej temi odvezale strankarske pripadnosti pri glasovanju. Ko bodo odločali o obveznem cepljenju, bo vsak poslanec odločal po svoji vesti, iz Berlina poroča dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

Obveznega cepljenja ne bo, so dolgo ponavljali vsi vodilni nemški politiki, a so si jeseni, ob preobremenjenosti bolnišnic in ustavitvi rednih zdravstvenih programov zaradi okužb, premislili.

Današnja razprava o treh predlogih na prvi pogled deluje kot zgledni primer parlamentarne demokracije, a je le krinka za nesoglasja znotraj vladne koalicije, ki zaradi nestrinjanj ni dala skupnega predloga. SPD in Zeleni so za obvezno cepljenje, del FDP-ja pa proti.

Prvi predlog je obvezno cepljenje za vse nad 18. letom starosti, za kar se zavzema del vladne koalicije, predvsem SPD. Drugi predlog je obvezno cepljenje za vse nad 50. letom, predlagajo ga Zeleni in del vladne FDP. Tretji, da se obvezno cepljenje zavrne, predlaga prav tako del FDP-ja.

Zdravnik: Na dihalne naprave priključeni izključno necepljeni

Kot opozarja naš sogovornik, predsednik vodstva nemške Zdravniške zbornice Frank-Ulrich Montgomery, je obvezno cepljenje nujno za vse nad 18 letim, če se želi nemška družba – z le okoli 70-odstotno precepljenostjo – vrniti v normalne tirnice prihodnjo jesen. Virusa naj se namreč še vrsto let ne bi znebili.

Obvezno cepljenje je v EU-ju doslej sprejela samo Avstrija. Foto: EPA
Obvezno cepljenje je v EU-ju doslej sprejela samo Avstrija. Foto: EPA

"Razlika je, če se okužijo cepljeni, pri njih pride le do prehlada, največ gripe, izjemno malo cepljenih težko oboli in malo jih je na intenzivni negi. 80 odstotkov ljudi na intenzivni negi je necepljenih, na dihalne naprave so priključeni izključno necepljeni. Tudi če bomo cepljeni, se bomo morali usmerjati glede na virus, ampak ne tako kot danes, s pravili PC ali PC plus test. Če bomo vsi cepljeni, to ne bo več potrebno," pojasnjuje Montgomery.

Obveznemu cepljenju popolnoma nasprotujejo le v AfD-ju

Cepljenje sicer podpirajo v opozicijski CDU/CSU, kjer želijo predstaviti svoj predlog. Popolnoma nasprotujejo mu le v skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD). Razprava v bundestagu še poteka, zakon o obveznem cepljenju pa bi lahko sprejeli že marca.