Prazna avenija v New Yorku. Foto: EPA
Prazna avenija v New Yorku. Foto: EPA

V ZDA je okuženih več kot 380.000 ljudi, 11.800 okuženih je umrlo. Najhuje je še vedno v zvezni državi New York, ki ima 138.836 okuženih v primerjavi z Italijo, ki ima 135.586 potrjenih okužb s covidom-19. V zadnjih 24 urah je bilo tudi kar 731 smrtnih primerov, kar je največji dnevni skok v 37 dneh od izbruha epidemije. V zvezni državi New York je umrlo 5489 okuženih, v mestu New York pa nekaj več kot 3200.

Ameriški mediji so se razpisali tudi o tem, da je v mestu New York zaradi novega koronavirusa več mrtvih kot v terorističnih napadih v ZDA leta 2001, število pa da se bo še višalo. V napadih na Svetovni trgovinski center (WTC) leta 2001 je umrlo 2753 ljudi, z napadom na Pentagon in zrušenim letalom v Pensilvaniji pa skupno 2977.

Na ladjo Comfort zdaj okuženi s covidom-19

Ker v mestu primanjkuje bolnišnic, je Bela hiša tja napotila ogromno vojaško ladjo bolnišnice Comfort s tisoč posteljami, ki je bila sprva namenjena oskrbi neokuženih. Ker pa je bilo na ladji nekaj več kot deset bolnih, je ameriški predsednik Donald Trump dovolil, da na ladji oskrbujejo okužene s covidom-19. Med drugim pa so na ladji potrdili tudi okužbo pri članu posadke.

Med zasilnimi bolnišnicami, ki rastejo po mestu, bo kmalu tudi največja katedrala v mestu St. John the Divine na severu Manhattna, kjer bodo postavili 200 postelj v šotorih, ki jih bodo postavili znotraj glavne cerkvene ladje.

Novi testi v 15 minutah potrdijo okužbo

Guverner države New York Andrew Cuomo je na novinarski konferenci dejal, da se bo država zdaj posvetila širitvi kapacitet za testiranje, glede česar je že zdaj prva v ZDA. Novi testi lahko v 15 minutah potrdijo ali zavrnejo okužbo. Od zmogljivosti testiranja bo odvisen ponoven zagon ekonomije.

Newyorško ministrstvo za zdravje pa je tudi že začelo testiranje protiteles za virus. Čakajo na zeleno luč Zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA), nakar bodo lahko testiranje zagnali v večjem obsegu.

Razmere po svetu

Podjetje 3M bo ZDA dostavil 55 milijonov mask mesečno

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je napovedal 225 milijonov dolarjev pomoči tujim državam za boj proti koronavirusu, potem ko so ZDA podobno vsoto napovedale že prejšnji mesec. V tej pomoči ne bo zaščitne opreme za zdravstvene delavce, ki jo ZDA same potrebujejo bolj kot denar.

Trump je tudi sporočil, da se je "saga" s konglomeratom 3M, ki izdeluje zaščitno opremo in jo prodaja tudi drugim državam, končala. V skladu z novim dogovorom bo 3M prihodnje tri mesece vsak mesec dostavilo več kot 55 milijonov zaščitnih mask, skupno 166,5 milijona.

Kdo bo koga?

Ameriški predsednik je ob tem napadel namestnico generalnega inšpektorja ministrstva za zdravje ZDA Christi Grimm, ki se je podpisala pod poročilo o pomanjkanju osnovne opreme po ameriških bolnišnicah. Poročilo zajema podatke, pridobljene od 23. do 27. marca, na podlagi pogovorov z vodstvi 324 bolnišnic. Trump je poročilo imenoval za politično motivirano osebno mnenje Grimmove, in se spraševal, kdo jo je potrdil na položaj, pa čeprav je to storil on januarja letos.

Trump: WHO je zamočil

Poleg tega pa je Trump izrekel nekaj pikrih na račun Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Očital ji je, da je "zamočila" pri odzivu na izbruh novega koronavirusa in da je bila preveč pod vplivom Kitajske. "Na srečo sem že zgodaj zavrnil njihov nasvet, naj ostanejo naše povezave s Kitajsko odprte. Zakaj ste nam dali tako napačno priporočilo?" je zapisal in zagrozil, da bodo ZDA preučile sredstva, ki jih namenjajo WHO-ju.

Trump je sicer na začetku leta hvalil Kitajsko zaradi njenega obvladovanja izbruha novega koronavirusa, so pa bile ZDA tudi med prvimi, ki so ukinile letalske povezave s Kitajsko.

Do petina obolelih otrok v ZDA potrebuje hospitalizacijo

Otroci imajo v manj primerih vročino, manj kašljajo in manjkrat imajo težave z dihanjem. Foto: Reuters
Otroci imajo v manj primerih vročino, manj kašljajo in manjkrat imajo težave z dihanjem. Foto: Reuters

Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) je med otroki v ZDA potrdil 2572 primerov okužbe, trije so umrli. Prvi primer okužbe pri otroku so zaznali 2. marca.

Pogled na Centralni park v New Yorku. V parku je tudi ena od poljskih bolnišnic. Foto: Reuters
Pogled na Centralni park v New Yorku. V parku je tudi ena od poljskih bolnišnic. Foto: Reuters

Podatki prve poglobljene študije CDC-ja o otrocih kažejo, da imajo otroci do 18. leta starosti drugačne oziroma blažje simptome bolezni. Analiza, objavljena na spletni strani CDC-ja, kaže, da lahko covid-19 povzroča drugačne simptome pri otrocih, mlajših od 18 let, kot pri odraslih do 64. leta starosti. Tako je imelo 56 odstotkov otrok povišano telesno temperaturo, pri odraslih je bilo takšnih 71 odstotkov.

Med odraslimi bolniki jih je 80 odstotkov kašljalo, med otroki 54 odstotkov. Težave z dihanjem je imelo 13 odstotkov otrok in 43 odstotkov odraslih. Bolečine v mišicah, vneto grlo, glavobol in driska so bili prav tako bolj redki pri otrocih. En okuženi otrok ni imel simptomov, povzetke raziskave navaja agencija Reuters.

Do 20 odstotkov okuženih otrok potrebuje hospitalizacijo, zdravljenje na intenzivnem oddelku pa do dva odstotka. Med odraslimi jih hospitalizacijo potrebuje okoli tretjina obolelih, do 4,5 odstotka jih potrebuje intenzivno nego. Raziskovalci tudi ugotavljajo, da je bilo tudi med otroki okuženih več dečkov kot deklic, 57 odstotkov; in celo več kot med odraslimi, kjer je bilo moških 53 odstotkov.

Ameriški predsednik Donald Trump je poslal podporo britanskemu premierju Borisu Johnsonu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je poslal podporo britanskemu premierju Borisu Johnsonu. Foto: Reuters
Prizor iz Kalifornije. Foto: Reuters
Prizor iz Kalifornije. Foto: Reuters

Kalifornija je v skladišče poslala 500 respiratorjev

Kalifornija je medtem sporočila, da bo v zvezno skladišče poslala 500 respiratorjev. Največja ameriška zvezna država se je tako odzvala na poziv Trumpove administracije, naj respiratorje raje pošljejo v zvezno skladišče kot posameznim državam, da jih bodo lahko distribuirali tja, kjer jih najbolj potrebujejo, je dejal kalifornijski guverner Gavin Newsom. Kalifornija je povečala število respiratorjev z okoli 7500 na več kot 11.000, še 500 naj bi jih prispelo danes. Kalifornija je imela v ponedeljek 14.336 okuženih, umrlo je 343 ljudi. V bolnišnicah je več kot 2500 ljudi, od tega 1085 na intenzivni negi.

V Chicagu visoka okuženost med afroameriškimi prebivalci

V zvezni državi Illinois pa opozarjajo na visoko okuženost med afroameriškimi prebivalci v Chicagu. Ti tam predstavljajo manj kot 30 odstotkov prebivalstva, a več kot polovico vseh okuženih v mestu. Še bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da je med mrtvimi 70 odstotkov Afroameričanov. 5. aprila je bilo v mestu 4680 okuženih, od tega je bilo 1824 Afroameričanov. V mestu je do zdaj umrlo 98 ljudi, od tega je 72 odstotkov Afroameričanov.