Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi covida-19 ni bilo novih smrti. V Sloveniji je do petka zaradi covida-19 umrlo 108 bolnikov. Do petka je bilo skupaj potrjenih 1473 okužb z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 77.916 testiranj. Skupno je bilo iz slovenskih bolnišnic odpuščenih 291 bolnikov s covidom-19.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje še naprej ocenjujejo, da je v Sloveniji aktivnih primerov okužb sedem, torej toliko kot je hospitaliziranih.

Testiranje bolnikov in zaposlenih na infekcijski kliniki

Po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri eni od zaposlenih na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so brise odvzeli približno 50 zaposlenim in bolnikom. Pri vseh je bil izvid negativen. Znova jim bodo brise odvzeli čez sedem in nato čez 14 dni.

Kot je pojasnila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je bila zaposlena v stiku s kar nekaj zaposlenimi in bolniki. Gre za bolnike na obeh oddelkih, vzpostavljenih za zdravljenje klasičnih infekcijskih bolnikov. Pri tistih, ki so bili na kliniko sprejeti do torka, so odvzeli bris in ostajajo v neke vrste izolaciji, tako da bodo ločeni od bolnikov, ki so jih na kliniko sprejeli pozneje, ko zaposlena ni bila več v službi.

V zadnjem času okužena zdravstvena delavka na infekcijski kliniki ni delala z bolniki s covidom-19, je pa z njimi delala v času, ko so imeli na kliniki največ teh bolnikov. Foto: BoBo
V zadnjem času okužena zdravstvena delavka na infekcijski kliniki ni delala z bolniki s covidom-19, je pa z njimi delala v času, ko so imeli na kliniki največ teh bolnikov. Foto: BoBo

"Pozitivno je, da je zaposlena večino časa uporabljala predpisano zaščitno opremo, tako da je tveganje, da bi prišlo do prenosa okužbe ali na sodelavce ali na bolnike s tem precej zmanjšano," je dejala Logarjeva. Poleg tega je po njenih besedah glede na izvide preiskave možno, da je do okužbe pri zaposleni prišlo že enkrat v preteklosti in ni nujno, da so njene trenutne težave posledica okužbe z novim koronavirusom.

Tisti dan, ko so ji potrdili okužbo, je bilo pri njej prisotno slabo počutje, zato je tudi šla k svojemu osebnemu zdravniku in so naredili preiskave, sicer pa izrazitih prehladnih znakov z epidemiološko anamnezo pri njej niso potrdili, je povedala Logarjeva in dodala, da na izvide serološkega testiranja še čakajo. Tako še ni mogoče reči, kje se je zaposlena, šlo naj bi za medicinsko sestro, okužila. V zadnjem času ni delala z bolniki s covidom-19, je pa z njimi delala v času, ko so na kliniki imeli največ teh bolnikov. Če bo serološka preiskava pokazala pozitivna protitelesa, je velika verjetnost, da gre pri njej za okužbo, ki se je zgodila že v preteklosti, pravi Logarjeva.

Vsi brisi na ljubljanski infekcijski kliniki negativni
Življenje se normalizira tudi v UKC-ju Maribor
Kdaj bo na voljo cepivo za Covid-19?