Strokovnjaki napovedujejo prehod v endemijo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so namreč pojasnili, da endemičnost ne pomeni, da je breme ali nevarnost virusa zmanjšana, ampak da je virus stabilno prisoten na določenem geografskem območju.

Sorodna novica WHO: Omikron še vedno nevaren, še posebej za necepljene

Ne glede na endemičnost je po navedbah NIJZ-ja pravo vprašanje, ali imunost prebivalstva dosega raven, da zdravstveni sistem obvlada covid-19.

Prihodnji tedni in podatki o pomenu omikrona in vpliva na hospitalizacije bodo osrednji pri prilagajanju ukrepov, menijo. Ob tem pričakujejo, da dnevne covidne številke in "rekordi" v kratkem ne bodo več imeli osrednje vloge.

Posebna pozornost bo po navedbah NIJZ-ja namenjena stanju v bolnišnicah. Če bo peti val epidemije covida-19 hitro narasel, nato hitro upadel, pritisk na bolnišnice pa bo vzdržen, bo v februarju nujno razpravljati in prilagoditi ukrepe spopadanja s koronavirusom, med njimi denimo dolžino karanten zaradi tveganega stika z okuženo osebo. "V tem kontekstu bi lahko govorili o endemičnosti, čeprav dejansko ni tako in je situacija precej dinamična," so pojasnili.

Cepljenje ima osrednjo vlogo zaščite

Sorodna novica V zdravstvu in šolstvu zaskrbljeni zaradi naraščajočega števila karanten

Ob tem opominjajo, da ima cepljenje proti covidu-19 osrednjo vlogo zaščite pred resnim potekom okužbe s koronavirusom in hujšimi zapleti bolezni covid-19. Po vsej verjetnosti lahko pričakujemo, da bo v prihodnje za zagotavljanje dolgotrajne zaščite pred hudim potekom bolezni potrebno redno (letno) cepljenje najbolj ogroženih skupin, podobno kot pri cepljenju proti gripi. Obenem pa bi moralo biti redno cepljenje priporočljivo tudi za druge skupine prebivalstva, so navedli.

"Nekako bo treba optimizirati bazično cepljenje, ki bo verjetno sestavljeno iz treh odmerkov, malo bolj narazen kot zdaj. Poživitvena cepljenja bodo pa verjetno cepljenja, ki bodo prilagojena aktualni različici, tako kot delamo pri gripi," je za Televizijo Slovenija pojasnil imunolog Alojz Ihan.

"S povečanjem imunosti populacije – in z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti – se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti," pa je v torek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja strategije za cepiva pri EMI Marco Cavaleri. Pri tem je poudaril, da smo trenutno še vedno v pandemiji, in opozoril na ogromno obremenitev zdravstva zaradi porasta števila okužb z omikronom.