Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je v sredo pojasnila premierka Erna Solberg, odločitev o umiku cepiva AstraZenece iz nacionalne kampanje cepljenja temelji na ponedeljkovem priporočilu strokovnega odbora in norveškega inštituta za javno zdravje (FHI).

Obenem so se odločili podaljšati začasno prekinitev uporabe cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki pa ga za zdaj ne umikajo iz kampanje cepljenja.

Vlada trenutno preučuje možnost, da bi to cepivo ponudili le še tistim, ki so se z njim pripravljeni cepiti. Tega cepiva sicer na Norveškem sploh še niso začeli uporabljati.

Priporočila odbora strokovnjakov deloma temeljijo tudi na oceni trenutnih epidemičnih razmer na Norveškem, kjer potrjujejo relativno malo okužb z novim koronavirusom.

Cepivo AstraZenece bodo vrnili ali podarili

Bodo pa po besedah premierke predvidoma obdržali že prejete odmerke cepiva Johnson & Johnson za primer, da se razmere poslabšajo, medtem ko nameravajo cepivo AstraZenece ali vrniti državam članicam EU-ja – nabavili so jih namreč v okviru skupnih naročil Unije – ali ga donirati revnim državam v okviru mednarodne pobude Covax.

Norveška je cepivo AstraZenece nehala uporabljati že 11. marca po poročilih o nevarnosti nastanka redkih, a hudih, v nekaterih primerih usodnih krvnih strdkov po cepljenju. Do tega datuma so z njim cepili okoli 135.000 ljudi ter imeli osem primerov resne tromboze, večinoma pri mladih in zdravih ljudeh. Štirje ljudje so umrli.

Cepivo britansko-švedskega podjetja je iz svoje kampanje cepljenja že pred dobrim mesecem prva povsem izločila Danska. Večina evropskih držav ga uporablja le še za cepljenje starejše populacije.