Številni ne pridejo na cepljenje

Državni sekretar Jelko Kacin in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 je na vladni novinarski konferenci predstavil nabave oz. dobave cepiv proti covidu-19. Za maj ima Slovenija potrjenih 450.000 odmerkov cepiv štirih proizvajalcev, novih vrst cepiv pa v mesecu ali dveh še ni mogoče pričakovati.

Po njegovih besedah je trenutno najstabilnejša in najbolj redna dobava proizvajalca Pfizer/Biontech, ki bo v Slovenijo že konec meseca in junija dobavil 100.000 odmerkov cepiva. Slovenija pa bo pridobila tudi dodatnih 330.000 odmerkov iz dodatne dobave EU-ju, ki je posledica velikega povečevanja proizvodnih zmogljivosti Pfizerja. S tem EU nadomešča izpad cepiva Astra Zenece, ki po Kacinovih besedah še vedno ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti.

"Količin AstraZenece nimamo potrjenih za dva tedna naprej in tako je težko načrtovati cepljenje. Zato s prejetimi količinami skrbno gospodarimo, da imamo na zalogi zadostno količino za drugi odmerek, če bi prišlo do še večjih motenj," je povedal in dodal, da denimo dobave cepiva AstraZenece ta teden ne bo.

"Ne glede na vse zaplete so izkušnje cepljenih s cepivom AstraZenece dobre, prinaša pa tudi najdaljšo zaščito med vsem cepivi, saj se drugi odmerek vbrizga po 12 tednih ali treh mesecih, s čimer dosežemo najdaljšo, kar devetmesečno zaščito," je navedel.

Dobave je povečala tudi Moderna, ki ta mesec prvič dobavlja cepivo vsak teden. "Računamo na dobavo cepiva Johnsona & Johnsona (Janssen), pri katerem je potreben samo en odmerek in so ga dobili že nekateri olimpijci. Izkušnje z njim so zelo dobre. Cepivo pa dobivamo vsak teden," je še razložil Kacin. Cepiva Janssen so sicer porabili le 169 odmerkov, Kacin pa verjame, da jih bo v petek uporabljenih še 270.

"Cepivo takoj učinkuje, potreben je en odmerek, zato z njim skrbno gospodarimo. Uporabljamo ga za tiste, pri katerih je pomembno, da se cepljenje izvede čim prej," je dejal.

Enotnega cepilnega seznama še ni
Sorodna novica V zaprtih prostorih 20 kvadratnih metrov na udeleženca prireditve. A meja je 10 ljudi.

Priprave na nov krog cepljenja

Nacionalni koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 je še poudaril, da se Slovenija pripravlja tudi na cepljenje s tretjim odmerkom cepiva.

"Moramo biti pripravljeni za prve cepljene v DSO-jih, da bodo imeli na voljo drugo cepivo, ki lahko doda dodatno vrednost, ko gre za nove različice oz. mutacije," je dejal.

"Ne želimo biti odvisni od enega dobavitelja. Lansko jesen je prevladovalo mnenje, da bodo ljudje lažje sprejemali vektorska cepiva (AstraZenece, Janssen, o. p.), ki so jih vajeni. Nova mRNA-cepiva (Pfizer, Moderna, o. p.) pa ne bodo zanimiva, ker je to neka novotarija, neki eksperiment. Pa se je v mesecu dni vse obrnilo na glavo. AstraZeneca je zamujala, pojavila so mRNA-cepiva, s katerimi ni bilo negativnih izkušenj ali pa zelo malo, ljudje so razumeli, da je to priložnost, in se odzivajo. Želimo imeti nabor cepiv, kjer ne prevladuje eno cepivo. Ampak da lahko preskočimo z enega na drugo cepivo, želimo biti odporni. Evropa se tega zaveda in zato vztraja, da mora biti proizvodnja znotraj EU-ja. Ni dovolj, če je proizvodnja v Švici, tam veljajo druga pravila," je opozoril.

Hkrati se trudijo, da bi za cepljenje zajeli tudi mlajšo generacijo pod 18 let. Proizvajalci cepiv, ki bodo zagotavljali cepiva, primerna za mlajše, pa bodo imeli, kot pravi, prednost pri sklepanju pogodb.

Z novo aplikacijo za cepljenje vnovične prijave ne bodo potrebne

Kaj prinaša aplikacija za cepljenje?

V četrtek bo, kot je napovedal Kacin, minister za zdravje Janez Poklukar predstavil novo aplikacijo za cepljenje, s katero naj bi lažje spremljali potek cepljenja po vsej Sloveniji. "Nujno potrebujemo aplikacijo, ker drugače ni mogoče zajeti vsega prebivalstva v večji meri," je dejal.
Pojasnil je tudi, da bodo s tem odpravili zaplete, kot so primeri, da prebolele namesto z enim odmerkom cepijo z dvema odmerkoma.

"Dogaja se tudi, da nekoga cepijo z AstraZeneco, nato pa ga povabijo na drugi odmerek Pfizerja, kar potem zavrne. Zaradi tega je treba aktivirati skupno programsko opremo. Tako kot se prilagajamo mutacijam, se bodo morali cepilni centri prilagoditi spremembam. Temu je namenjena nova programska oprema, da bi imeli pregled, kdo je bil povabljen na cepljenje in kdo ne," je še povedal koordinator logistike cepljenja.

Kacin: Maja 450.000 odmerkov
Zakaj je Celje na repu po cepljenosti med mestnimi občinami?