Sestava betavirusa, ki ima podobno sestavo kot novi koronavirus. Foto: Reuters
Sestava betavirusa, ki ima podobno sestavo kot novi koronavirus. Foto: Reuters

Strokovnjaki s pekinške univerze so ugotovili, da se je novi koronavirus, poimenovan SARS-CoV-2, razcepil v dva seva, ki so ju poimenovali sev L in sev S. Sev S je starejši, manj nalezljiv in šibkejši, sev L, ki se je razvil pozneje, pa je agresivnejši. S tem tipom virusa se je okužilo 70 odstotkov bolnikov po svetu, a se zdaj širi počasneje, kitajske ugotovitve povzema Telegraph.

Genetska analiza nekega Američana, ki se je okužil 21. januarja, je pokazala, da je mogoče, da se posameznik okuži z obema sevoma virusa.

Različno hitro širjenje okužb

Oba seva virusa se še vedno širita po svetu. Ker je sev S milejši, so ljudje z njim nevede okuženi dlje časa, preden poiščejo zdravstveno pomoč, v tem času pa okužijo več ljudi. "S sevom L se je okužilo več ljudi predvsem januarja, v času izbruha v mestu Vuhan, a zaradi ukrepov držav nam ga je uspelo bolj omejiti kot sev S. Ker so ljudje za sevom L hitro zboleli, smo jih hitro našli in izolirali, zato ni bilo toliko priložnosti, da se ta tip širi naprej," je dejal glavni raziskovalec Džjan Lu.

Opozorili so, da bo dejstvo, da je virus mutiral, otežilo iskanje in spremljanje okužb pa tudi podaljšalo čas, v katerem bi lahko odkrili cepivo zanj. Poleg tega bi se lahko tisti, ki so en tip virusa že preboleli, ponovno okužili z drugim tipom.

A v isti sapi strokovnjaki mirijo, da so v študiji, s katero so ugotovili mutacijo, uporabili le 103 vzorce, kar je zanemarljivo majhna številka, poleg tega pa tudi, da je običajno, da se virus spremeni, ko preide z živali na ljudi.