Anthony Fauci je v videonagovoru za letno konferenco organizacije za biotehnološke inovacije, ki je tokrat potekala na spletu, večkrat poudaril, da še ni konec pandemske more, vse dokler ne bo učinkovitega cepiva oz. cepiv. Foto: Reuters
Anthony Fauci je v videonagovoru za letno konferenco organizacije za biotehnološke inovacije, ki je tokrat potekala na spletu, večkrat poudaril, da še ni konec pandemske more, vse dokler ne bo učinkovitega cepiva oz. cepiv. Foto: Reuters

Industrija ni neumna. Na področju cepiva bomo dobili več kot enega samega zmagovalca, ker bomo potrebovali cepivo za ves svet. Milijarde in milijarde odmerkov.

Anthony Fauci

"Virus je potreboval samo en mesec, da je obkrožil svet. Kdaj se bo končalo? Smo šele na začetku tega. Štiri mesece covid-19 že pustoši po svetu in še ni konec. Po svetu je prišlo do več milijona okužb v zelo, zelo kratkem časovnem okviru," je v pogovoru z direktorji na konferenci organizacije za biotehnološke inovacije pripovedoval dr. Anthony Fauci, čigar glas je slišen tudi v Beli hiši in je v preteklih treh mesecih postal obraz boja ZDA s pandemijo.

Izpolnjeni vsi štirje pogoji za moro
"Gre za mojo najhujšo moro,"
je bil odkrit Fauci, kar je pojasnil s tem, da je SARS-CoV-2 izpolnil vse štiri pogoje za črni scenarij: nov, respiratorni in nalezljivi virus s pomembno stopnjo bolezni in umrljivosti.

Po svetu so doslej potrdili 7,25 milijona okužb z novim koronavirusom, ki je konec lanskega leta izbruhnil v Vuhanu na Kitajskem. Z boleznijo covid-19 je potrjeno umrlo 411 tisoč ljudi. Največje število okuženih in tudi žrtev je odkritih v Združenih državah Amerike, kjer se bližajo mejniku dve milijonov okuženih, število žrtev s covidom-19 pa je preseglo 112 tisoč.

Sorodna novica WHO: Okuženi brez simptomov manj kužni kot tisti s simptomi

Presenečen nad hitrostjo širjenja
V videonagovoru pomembnežem biotehnološke industrije je Fauci priznal, da se je dobro zavedal, da se lahko zgodi takšen izbruh, vendar ga je presenetilo, kako je "hitro se je razširil povsem planetu". Fauci je pripisal hitro širjenje nalezljivosti virusa obsežnim potovanjem okuženih ljudeh po svetu.

Vrhovni svetovalec za nalezljive bolezni predsedniku Donaldu Trumpu je poudaril, da se pandemija koronavirusa močno razlikuje od drugih nedavnih javnozdravstvenih kriz, vključno z ebolo in virusom HIV.

"Ebola je bila strašljiva. Toda ebole nikoli ne bo enostavno zanesti po vsem svetu. HIV, čeprav je tako pomemben, se je pojavljal v veliko daljšem časovnem obdobju," je pripovedoval Fauci.

Ob novem koronavirusu se pojavlja še vedno veliko vprašanj, ki zahtevajo raziskave in odgovore. Bolezen covid-19 ima zelo širok razpon učinkovanja – nekateri jo prebolijo brez simptomov, drugi doživijo pljučne poškodbe, kapi, motnje strjevanja krvi in močne imunske odzive.

Anthony Fauci je najvidnejši strokovnjak, ki svetuje Beli hiši in predsedniku Donaldu Trumpu v času pandemije. Foto: EPA
Anthony Fauci je najvidnejši strokovnjak, ki svetuje Beli hiši in predsedniku Donaldu Trumpu v času pandemije. Foto: EPA

Fauci: "Industrija ni neumna"
A Faucija navdušuje farmacevtska industrija, ki se je izredno odzvala na izziv nove, še neznane nalezljive bolezni. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v pripravi po vsem svetu že 124 cepiv proti covidu-19. Po mnenju Faucija bo skoraj gotovo uspešno več cepiv.

"Industrija ni neumna. Na področju cepiva bomo dobili več kot enega samega zmagovalca, ker bomo potrebovali cepivo za ves svet. Milijarde in milijarde odmerkov." Fauci jeprepričan, da se bo s cepivom dalo izkoreniniti SARS-CoV-2.

Kritično stanje v Arizoni
V ZDA se medtem število novih okužb še naprej povečuje v kar 19 zveznih državah. Kritično stanje je v Arizoni, kjer je bilo v ponedeljek zasedenih 76 odstotkov vseh postelj na oddelkih intezivne nege, medtem ko so konec tedna začeli z 78-odstotno zasedenostjo. Najvišje število hospitaliziranih ljudi od začetka pandemije imajo tudi v Severni Karolini.

V sedmih zveznih državah število novih okužb stagnira, medtem ko v 24 zveznih državah poročajo vsak dan o nižjih številkah novih primerov. V maju so številne države začele sproščati protikoronske ukrepe.