Nova različica koronavirusa naj bi se prenašala hitreje in bila bolj nalezljiva od doslej znanih. Foto: Pixabay
Nova različica koronavirusa naj bi se prenašala hitreje in bila bolj nalezljiva od doslej znanih. Foto: Pixabay

Novo različico virusa so potrdili v kanadski pokrajini Ontario, kjer so že v soboto uvedli obsežno zaprtje, da bi preprečili širjenje. Gre za zakonski par, ki ni niti potoval niti bil v stiku z okuženimi.

Kanada je pred tem ta teden podaljšala prepoved zasebnih in komercialnih letalskih povezav z Združenim kraljestvom do 6. januarja. Tudi sicer od potnikov, ki prispejo v državo, zahteva dvotedensko izolacijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Kanadi so doslej potrdili nekaj več kot 500.000 primerov okužbe, umrlo pa je približno 14.500 ljudi s covidom-19.

Novi sev koronavirusa so pred tem med drugim že potrdili v Franciji, Italiji, Španiji, na Švedskem, Danskem, Nizozemskem, v Nemčiji in na Japonskem.

O prvem odkritem primeru poročajo tudi na portugalskem otoku Madeira. Gre za potnike, ki so pred kratkim prispeli iz Združenega kraljestva, so sporočile lokalne oblasti. Portugalska je sicer do konca leta ustavila prihode iz Združenega kraljestva, izjema pa so portugalski državljani in tisti, ki tam prebivajo.

Novi sev so medtem potrdili tudi na Norveškem, in sicer pri dveh potnikih, ki sta ta mesec prispela iz Združenega kraljestva.

Prav tako pri dvojici potnikov, ki sta prišla iz te države, so novo različico koronavirusa potrdili tudi v Jordaniji. Par je v državo prispel 19. decembra in je v karanteni.

Britanske oblasti so se zaradi novega seva pred dnevi odločile za ustavitev javnega življenja v jugovzhodni Angliji in Londonu. Nova različica koronavirusa naj bi se prenašala hitreje in bila bolj nalezljiva od doslej znanih.

Glede na podatke francoske tiskovne agencije AFP se je doslej po svetu z novim koronavirusom potrjeno okužilo več kot 80 milijonov ljudi, umrlo jih je 1,76 milijona.

Vodilni ameriški epidemiolog Fauci se boji, da se bodo v ZDA spopadli še z večjim številom novih okužb. Foto: Reuters
Vodilni ameriški epidemiolog Fauci se boji, da se bodo v ZDA spopadli še z večjim številom novih okužb. Foto: Reuters

Fauci se boji porasta števila okužb po praznikih

Ker so številni Američani kljub nasprotnim priporočilom zdravstvenih oblasti ob božičnih praznikih potovali po državi, se direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci boji vnovičnega porasta števila okužb po novem letu.

To je ob že zdaj visokih približno 200.000 potrjenih primerih na dan "precej skrb vzbujajoče", je dejal. "Resnično smo na kritični točki," je poudaril za televizijo CNN. Razmere pa bi se lahko v prihodnjih tednih po njegovih besedah še bolj zaostrile.

V sredo, dan pred božičnim večerom, je bilo na ameriških letališčih skoraj 1,2 milijona ljudi, kar je bilo največ od začetka pandemije. V petek je varnostne kontrole prešlo 1,3 milijona ljudi, navedbe pristojnih oblasti povzema nemška tiskovna agencija DPA in dodaja, da jih je bilo na ta dan pred letom dni 2,5 milijona.

V ZDA, ki imajo približno 330 milijonov prebivalcev, so od začetka pandemije potrdili že okoli 19 milijonov okužb z novim koronavirusom. V povezavi s covidom-19 je umrlo več kot 332.000 ljudi, izhaja iz podatkov Univerze Johnsa Hopkinsa.