Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razmere na ljubljanskem onkološkem inštitutu so ta trenutek močno zaostrene. "Trenutno je še vedno navodilo, da naj poteka zdravljenje onkoloških bolnikov nemoteno, vključno s presejalnimi programi za zgodnje odkrivanje raka. Kaj se bo dogajalo v prihodnje, ne vemo, trepetamo iz dneva v dan. Moramo pa se zavedati, da je nezdravljen rak 100-odstotno smrtna bolezen," opozarja Irena Oblak, predstojnica onkološkega inštituta Ljubljana.

Zdravstveno osebje vsak dan sproti, glede na potrebe, preusmerjajo v covidne bolnišnice, a bojijo se, da bodo zato prisiljeni krčiti onkološke programe.

Stiska v zdravstvu je vse večja

"Seveda, to je logična posledica. Če imaš pred vrati bolnika, ki je trenutno v smrtni nevarnosti, si ti dolžan triažirati in poskrbeti najprej zanj in obravnave onkoloških bolnikov se bodo zamaknile, to pa seveda za zdravljenje ni dobro," še poudarja Oblak.

A do tega ni več daleč. Če bi število covidnih postelj na intenzivnih oddelkih preseglo 300, bodo operacije onkoloških bolnikov primorani odpovedovati.

"Zagotoviti bomo morali kader, ki ga lahko zagotovimo samo z rekrutacijo dodatnih anesteziologov, ki zdaj skrbijo za izvajanje onkoloških programov, govorimo o operativi," je pojasnil Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC-ja Maribor.

Epidemija je vplivala tudi na zgodnje odkrivanje bolezni, trenutno odkrijejo okoli 10 odstotkov manj novih bolnikov z rakom kot pred epidemijo.

"Če bodo zdravljenja zamaknjena, če bo zamaknjena postavitev diagnoz, posledica je napredovalna bolezen, večja smrtnost," še opozarja Irena Oblak.

Zato vnovičen poziv stroke: zaupajmo znanosti, cepljenje svetujejo tudi onkološkim bolnikom.

Bolnišnice pesti velika kadrovska stiska