Pritisk na bolnišnice se še povečuje

V soboto je bilo opravljenih 5342 PCR-testov, s katerimi so potrdili 2365 okužb, kar je 44 odstotkov. V državi je trenutno več kot 42.000 aktivno okuženih z novim koronavirusom.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 990 bolnikov (najmlajši bolnik je star 20 let), devet več kot dan prej, 227 jih potrebuje intenzivno nego, dva več kot dan prej (najmlajši bolnik ima 28 let). S covidom-19 je umrlo 21 bolnikov.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo v soboto opravljenih tudi 37.450 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivne izvide dodatno preverjajo še s PCR-testi, zato število pozitivnih ni znano.

Po oceni pristojnih je trenutno v državi 42.240 aktivno okuženih, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih je 2003 (34 več kot v petek), povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa se je zvišalo za sedem in znaša 3148, navaja NIJZ.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.207.767 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.131.251.

Z dodatnim odmerkom pa je v Sloveniji cepljenih 166.177 ljudi.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Deset dodatnih intenzivnih postelj

Včeraj je bilo v državi prostih še devet intenzivnih postelj, zato so se včeraj zvečer predstavniki ministrstva za zdravje in vodstva bolnišnic dogovorili za še deset dodatnih postelj, največ v kliničnem centru v Ljubljani, kar bi predvidoma moralo zadoščati za ta konec tedna, je poročal Radio Slovenija. Omenjenih 286 intenzivnih postelj je del skupnega števila 1200, kolikor kapacitet lahko za covidne bolnike zagotovijo slovenske bolnišnice. Kako naprej, če bodo zahteve presegle tudi te zmogljivosti, na ministrstvu natančno še ne vedo, zagotovo bodo škodo utrpeli obstoječi programi. Že nekaj časa pa potekajo tudi dogovori, da bi paciente iz Slovenije vozili v sosednje države; če bodo te glede na razplet dogodkov po Evropi tudi same imele kaj razpoložljivih kapacitet. Ministrstvo in predstavniki bolnišnic bodo pogovore nadaljevali jutri, je še poročal Radio Slovenija.

Kako do PCR-testa

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Za hitrejše odkrivanje morebitnih okuženih pa od sobote velja nov pravilnik o tem, kako priti do PCR-testa. Če bo nekdo hitri test opravil v okviru javne zdravstvene mreže, bo po pozitivnem hitrem testu lahko takoj opravil še PCR-test. Pri pozitivnem izidu samotestiranja bo za napotitev na PCR-test zadoščala fotografija testne ploščice, pri tistih, ki so hitri test opravili pri zasebnem izvajalcu, pa kot dokazilo šteje zapis v Centralnem registru podatkov o pacientih, so pristojni pojasnili v soboto. Novo je tudi, da morajo biti pacienti o izidu testa PCR obveščeni čim prej, najpozneje pa v dvanajstih urah.

Dodatne postelje na intenzivnih oddelkih