Oseba lahko karanteno predčasno zaključi ob predložitvi negativnega testa PCR ali hitrega testa, ki je lahko opravljen peti dan po nastopu karantene, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Foto: EPA
Oseba lahko karanteno predčasno zaključi ob predložitvi negativnega testa PCR ali hitrega testa, ki je lahko opravljen peti dan po nastopu karantene, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Foto: EPA

Pred vstopom v Avstrijo je še vedno obvezna tudi elektronska registracija, ki po novem velja 28 dni. Ob vsaki spremembi ključnih podatkov je registracijo treba opraviti ponovno, kar pa ne velja za redne 72-urne izvide testiranj. Če oseba ne predloži negativnega testa, ga mora v roku 24 ur opraviti v Avstriji.

V veljavi ostajajo tako testi PCR kot hitri testi. Če test ni narejen v Avstriji, je treba dokazilo o opravljenem testu predložiti na za to predpisanem obrazcu v nemškem ali angleškem jeziku.
Za vse ostale velja, da morajo ob vstopu v Avstrijo obvezno v desetdnevno karanteno in predložiti negativni hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali test PCR, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Oseba lahko v Avstrijo vstopi tudi brez testa in ga naknadno opravi v 24 urah po vstopu.

Oseba lahko karanteno predčasno zaključi ob predložitvi negativnega testa PCR ali hitrega testa, ki je lahko opravljen peti dan po nastopu karantene, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju.

Nemški notranji minister Seehofer na ogledu mejnega prehoda na meji s Češko. Foto: EPA
Nemški notranji minister Seehofer na ogledu mejnega prehoda na meji s Češko. Foto: EPA
Španija zaostruje pravila glede obveznega nošenja mask

Španija je zaostrila pravila glede nošenja mask, ki bodo od srede obvezne na vseh zunanjih in javnih površinah. Že od lanskega maja so maske v Španiji obvezne na vseh površinah, kjer ni možno držati najmanj dva metra razdalje.

"Pomembno je, da državljani vedo, da še nismo v fazi sproščanja in si ne moremo privoščiti, da bi bili neprevidni," je povedala tiskovna predstavnica vlade Maria Jesus Montero. Izjema bo še naprej veljala za tiste, ki imajo zdravstvene težave, in za rekreacijo. Španija je ena od huje prizadetih držav v pandemiji. Doslej so potrdili več kot 75.000 smrti v povezavi s covidom-19 ter skoraj 3,3 milijona okužb. Država načrtuje, da bo do konca poletja cepila 70 odstotkov prebivalstva. Doslej so v celoti cepili okoli 2,6 od 47 milijonov ljudi.

Nova pravila na nemških mejah

Nemške oblasti bodo okrepile naključni nadzor na kopenskih mejah Nemčije in skušale tako zagotoviti, da bodo imeli ljudje, ki prihajajo v Nemčijo, negativen test na novi koronavirus. Italija uvaja petdnevno karanteno.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je zvezno policijo pozval, naj v prihodnjih 14 dneh okrepi naključni nadzor v 30-kilometrskem obmejnem pasu na nemškem ozemlju, tam, kjer na meji ni stalnega nadzora. Za pomoč pri tem bo prosil tudi deželne vlade oziroma deželne policije, je dejal.

"Ne glede na to, od kod prihajate, iz Poljske, Francije ali Danske, vsi morate pričakovati, da boste predmet nadzora, še posebej glede predložitve negativnega testa," je pred novinarji pojasnil Seehofer. Kdor tega ne bo imel ali pred prihodom ni izpolnil ustreznega spletnega obrazca za registracijo, mu grozi globa. Za tiste, ki prihajajo s t. i. visoko tveganih območij za okužbo z novim koronavirusom, poleg tega velja še obveznost karantene, je spomnil minister.

Obenem so sicer v Nemčiji danes še za 14 dni podaljšali stalni oziroma stacionarni nadzor na meji s Češko, medtem ko so ga odpravili na meji z avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, je sporočil Seehofer.

Nemška vlada je konec tedna Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko umaknila s seznama posebej nevarnih območij, kjer so razširjene novejše, bolj nalezljive različice novega koronavirusa. S tem je odpadel velik del dotedanjih zelo strogih omejitev potovanj.

A Češka in Slovaška sta še naprej ostali na seznamu visoko tveganih območij z visoko incidenco, za katera velja obveznost negativnega testa na novi koronavirus in karantena.
Hkrati je Nemčija konec tedna sosednjo Francijo uvrstila med visoko tvegana območja z visoko incidenco, a se za uvedbo stalnega nadzora na nemško-francoski meji vsaj za zdaj ni odločila.

Covid-19: Kakšne so razmere v državah nekdanje Jugoslavije?

Z današnjim dnem so poleg tega v Nemčiji začela veljati nova pravila glede letalskih potnikov. Ob prihodu na nemška letališča je odslej za vse obvezen negativen test na novi koronavirus, opravljen največ 48 ur pred vkrcanjem na letalo.

Ukrep so v Berlinu napovedali pretekli teden, potem ko so enega najbolj priljubljenih počitniških ciljev nemških državljanov, španski otok Majorko, umaknili s seznama tveganih območij. Na tisoče ljudi je nato hitro rezerviralo velikonočni dopust na tem španskem otoku.

Vstop iz nekaterih držav v Italijo je za tiste, ki nimajo prebivališča v Italiji, prepovedan. Foto: EPA
Vstop iz nekaterih držav v Italijo je za tiste, ki nimajo prebivališča v Italiji, prepovedan. Foto: EPA

Italija načrtuje petdnevno karanteno za prišleke iz držav EU-ja

Italijanske oblasti načrtujejo uvedbo petdnevne karantene za vse, ki v državo pridejo iz drugih članic Evropske unije, so povedali viri na italijanskem ministrstvu za zdravje. Ni še znano, kdaj bo začel ukrep veljati.

V skladu z novim ukrepom, ki naj bi ga minister za zdravje Roberto Speranza potrdil še danes, bo moral vsakdo, ki bo želel v Italijo, pred odhodom predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Ob prihodu bo napoten v petdnevno samoosamitev, nato bo moral predložiti še en negativen izvid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Karantena bo veljala tako za italijanske kot tuje državljane.

Izjema bo veljala samo za poti iz nujnih razlogov, je povedal vir na italijanskem ministrstvu za zdravje.

Karantena je trenutno v veljavi že za potnike iz številnih nečlanic EU-ja, vstop iz nekaterih držav pa je za tiste, ki nimajo prebivališča v Italiji, celo prepovedan.

Italijanska policija zasegla 60 milijonov neustreznih zaščitnih mask

Italijanski finančni policisti so po Italiji zasegli več kot 60 milijonov zaščitnih mask, ki ne zagotavljajo ustrezne zaščite pred covidom-19. Preiskava se je začela prejšnji mesec, ko so v Furlaniji - Julijski krajini zasegli poldrugi milijon mask. Med preiskavo so ugotovili, da je na milijone neustreznih mask razpršenih po celi Italiji. Sporne maske, ki zagotavljajo desetkrat manjšo zaščito od navedene, je nabavil izredni komisar za covid-19, nato pa so jih razdelili med zdravstvene delavce in zdravnike, ki delajo v oskrbovanih zdravstvenih rezidencah in v drugih zdravstvenih ustanovah, v katerih zagotavljajo oskrbo tudi covidnim bolnikom. Dobili so jih tudi reševalci v reševalnih vozilih in zdravstveni delavci, ki zagotavljajo oskrbo na domu, ter zdravstveno osebje, ki dela v operacijskih sobah in v stiku s covidnimi bolniki.

Za zdaj iz Slovenije v Italijo z negativnim izvidom

Za večino članic EU-ja, tudi Slovenijo, trenutno velja, da je treba ob prihodu predložiti negativen izvid testa na koronavirus, pri čemer od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur. Če ga ne predložijo, so napoteni v 14-dnevno samoosamitev. Ob vstopu je treba izpolniti tudi več izjav oziroma dokumentov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se zdi, da je novi ukrep za prihode iz držav EU-ja namenjen tako Italijanom, ki želijo na oddih v tujino, kot tujcem. V preteklih dneh so se namreč italijanski hotelirji jezili, ker so v okviru ukrepov za zajezitev virusa dovoljena potovanja v tujino, medtem ko ljudje po državi ne smejo potovati.

V Italiji porabili več kot 9,6 milijona odmerkov

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, se medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Doslej so porabili več kot 9,6 milijona odmerkov cepiva. Več kot trije milijoni prebivalcev so prejeli oba odmerka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

S cepivom podjetja AstraZeneca so cepili tudi italijanskega premierja Maria Draghija in njegovo ženo Mario Serenello Cappello.

Doslej je v Italiji umrlo več kot 108.000 covidnih bolnikov, od tega 417 v zadnjem dnevu, so sporočili v ponedeljek zvečer. Navedli so še, da so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 13.000 novih okužb z novim koronavirusom.

BiH med najbolj prizadetimi balkanskimi državami