"V prihodnjih dneh bomo opravili posvet s stroko kot tudi ponovni posvet v okviru vlade. Želimo si seveda, da do sprejetja sklepov pride čim prej," je dejal minister za zdravje. Foto: Vlada RS

Zdravstveni minister Janez Poklukar je po seji vlade pojasnil, da je vladi prestavil stališče širše zdravstvene stroke do prilagajanja in spreminjanja ukrepov. "Na vladi smo se strinjali, da bomo ukrepe sproščali postopno in premišljeno," je dejal in dodal, da smo v Sloveniji po zasedenosti intenzivnih postelj v Sloveniji drugi na svetu na milijon prebivalcev.

Janša: Večina ukrepov bo v prihodnjih dneh opuščenih

"Še nekaj usklajevanj in večina covid-19 ukrepov bo v naslednjih dneh opuščenih. Pogoj PCT začasno ostaja samo še v najbolj kritičnih dejavnostih, zaščitne maske pa v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. Vse ostalo bo sproščeno, vendar upoštevajmo priporočila NIJZ-ja," je na Twitterju po seji vlade zapisal premier Janez Janša.

So pa sklenili, da se v skladu s priporočili NIJZ-ja oseb, ki so bile v visokotveganem stiku, od sobote ne bo več napotovalo v karanteno. S tem se bosta ukinili iskanje stikov epidemiološke službe NIJZ-ja in napotovanje v karanteno na domu za splošno prebivalstvo. Kot so po seji sporočili z vlade, obveščanje prek aplikacije #OstaniZdrav ostaja, hkrati pa bo podano priporočilo o samotestiranju sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu.

Ob tem vstop v Slovenijo, ki je bil od julija lani pogojen z izpolnjevanjem pogoja PCT, ne bo več omejen. To pomeni, da za vstop v državo ne bo več potreben pogoj PCT, ob tem pa tudi ne bo več več napotitve v karanteno na domu. "Na podlagi mnenja strokovne skupine ministra za zdravje bolezen covid-19 ne šteje več za karantensko bolezen in se karantene ukinejo, zato ni več razloga za omejitev vstopa v Republiko Slovenijo," so pojasnili na vladi.

Vlada še ni sprejela omilitve ukrepov

Glede poteka sproščanja bodo potekala dodatna posvetovanja in usklajevanja

"Kar zadeva druge spremembe, je bila danes na vladi opravljena široka razprava. Razmere smo preučili in se seznanili z aktualnimi epidemiološkimi podatki," je še dejal Poklukar in dodal, da je bila točka glede sproščanja trenutno veljavnih ukrepov "ob široki razpravi in potrebi po dodatnem usklajevanju prekinjena". Glede na hitro spreminjajoče se epidemične razmere bodo opravili še en krog posvetovanj tako s stroko kot tudi znotraj vlade, je še napovedal minister in pozneje dodal, da razprave pričakuje v prihodnjih dneh.

Minister za zdravje je ob tem zanikal, da bi bila za odlašanje kriva nesoglasja med vladnimi ministri. Dejal je, da so bili v okviru razprave podani številni predlogi, ki sledijo predlogom stroke, ob tem pa je glavno vprašanje časovnice – kako in kdaj sprostiti posamične ukrepe. "Iz tega razloga danes nismo sprejeli končne odločitve. Niso pa pri tem igrali nobene posebne vloge nočni lokali ali kakšna druga posebna dejavnost," je dodal.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

M. Logar: Svetovalna skupina je svoje mnenje podala

Vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v odzivu na odločitev vlade dejala, da se je članom skupine zdelo "bolj smiselno, da sproščanje ukrepov začnemo takoj in ne čakamo na dodatno izboljšanje epidemiološke situacije, ko bi morda sprostili vse ukrepe". Kot je pojasnila, bi po njihovih priporočilih tako nemudoma začeli "sproščati tiste ukrepe, za katere lahko z gotovostjo rečemo, da jih lahko varno sprostimo".

Neuradne informacije, da naj bi se svetovalna skupina vnovič sešla že v soboto, je Mateja Logar v pogovoru za Televizijo Slovenija zanikala. "Z ministrom smo se danes posvetovali. Svetovalna skupina je svoje mnenje podala, smo posedovalni organ in odločitev je vedno na strani odločevalcev," je dejala.

Gostinci in trgovci sproščanje pričakujejo v prihodnjih dneh

Na odlog končne odločitve so se že odzvali tudi trgovci in gostinci. "Ne razumem, da ob tako jasnem stališču strokovne skupine vlada potrebuje dodaten dan, da to pretehta," je v Odmevih Televizije Slovenija dejala predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah in dodala, da upa, da bo vlada kljub vsemu s ponedeljkom sprostila pogoj PCT. Kot je navedla, trgovinski dejavnosti vsak dodaten dan, ko velja pogoj PCT, pomeni dodatne stroške – v neživilskih trgovinah je po podatkih, ki jih ima zbornica, promet z uvedbo pogoja PCT upadel za 30 odstotkov, v živilskih trgovinah v trgovskih središčih pa za 10 odstotkov, poleg tega pa so se povečali stroški, ki jih imajo trgovci z dezinfekcijo, najemom osebja za preverjanje pogoja PCT itd.

"Samo domnevamo in upamo lahko, da se je vlada odločila za – kot smo predlagali tudi sami – še bolj celovito sproščanje, in ne samo delno," pa je zamik začetka sproščanja epidemičnih ukrepov komentiral Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju. "To vsekakor pričakujemo, da se bo zgodilo v prihodnjih dneh," je še dodal.

Odločitev je bilo pričakovati že v četrtek

Vladno odločitev je bilo sicer pričakovati že v četrtek, a ministrska ekipa na dopisni seji ni odločala o epidemioloških ukrepih. Po poročanju nekaterih medijev se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva.

Sorodna novica Vlada ni odločala o spremembah ukrepov. Cvar: Pričakujemo odpravo kot v drugih državah.

Počivalšek je v sredo v izjavi za medije namreč napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, do polnoči. Prav tako bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Udeleženci posveta pa so vladi predlagali ukinitev PCT-pogoja v bankah, na poštah, upravnih enotah in v trgovinah.

V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagali ukinitev PCT-pogoja na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja PCT-pogoja v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so epidemiologi predlagali odpravo karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo ustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Foto: Twitter Vlade RS
Foto: Twitter Vlade RS

V četrtek potrjenih 3771 okužb, umrlo 22 bolnikov

Po 2394 PCR-testih in 75.198 hitrih testih je bilo v četrtek potrjenih 3771 okužb z novim koronavirusom, kar je skoraj 3800 okužb manj kot prejšnji četrtek, ko so potrdili 7563 okužb. V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 510 bolnikov, 103 zaradi covida-19 potrebujejo intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo 22 bolnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 5046, kar je 535 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 4567 oz. 377 manj kot dan prej.

Po podatkih NIJZ-ja je trenutno 96.344 aktivnih okužb ali 7966 manj kot dan prej.