Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izjeme pri prehajanju meja veljajo samo za potnike iz Češke, Poljske in Slovaške, ki morajo imeti negativen test na novi koronavirus.

"Bruseljski birokrati morajo razumeti, da je epidemiološko sodelovanje med temi štirimi državami zelo tesno," je pojasnil v rednem petkovem pogovoru za javno radijsko postajo Kossuth Radio. Zato so po njegovih besedah uvedli "reguliran, normalen in dobro premišljen sistem", ki zagotavlja "najvišjo mogočo stopnjo svobode in obenem ohranja vse pomembne, nujne omejitve".

"Lahko govorijo, kar želijo, a ob vsej skromnosti bomo videli, da bodo sledili našim politikam v nekaj dneh," je zatrdil. "Brez uvedbe madžarskih ukrepov ne bodo imeli nobenih možnosti za zaustavitev epidemije," je glede na zapis na spletnem portalu madžarske vlade About Hungary dejal Orban.

Evropska komisija je bila v pismu Orbanu kritična do te odločitve. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva zaradi izjeme za državljane Češke, Poljske in Slovaške.

Na Madžarskem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 459 novih okužb s koronavirusom, skupaj 7382. Umrl pa je še en bolnik s covidom-19, skupaj 621. Trenutno je v državi okuženih 2817 ljudi. 120 jih je v bolnišnicah, od tega jih osem potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

Spremembe pri prehajanju meje s Madžarsko