49-letni Francoz Stephane Bancel je direktor ameriškega biotehnološkega velikana Moderna. Foto: EPA
49-letni Francoz Stephane Bancel je direktor ameriškega biotehnološkega velikana Moderna. Foto: EPA

"Učinkovitost (cepiv) ne bo na enaki ravni, kot je bila pri delti," je Bancel povedal za Financial Times. Pri Moderni še ne vedo, kako zmanjšana bo učinkovitost, saj čakajo na podatke. "Toda vsi znanstveniki, s katerimi sem govoril, pravijo, da to ne bo dobro," je še dejal direktor Moderne.

Znanstveniki so zaskrbljeni, ker se 32 od 50 mutacij na omikronu, nahaja na beljakovini bodice S, ki je del virusa, ki ga uporabljajo cepiva za okrepitev imunskega sistema proti covidu-19, je povedal Bancel.

Njegova napoved je okrepila strahove, da bi nova različica lahko podaljšala pandemijo, kar se pozna tudi na borzah. Cene nafte so se močno znižale, avstralska valuta je dosegla najnižjo vrednost v enem letu, padel je indeks tokijske borze Nikkei, piše Reuters.

Sorodna novica Če bo potrebno, bo cepivo prilagojeno različici omikron

Bancel: Prilagoditev cepiv bi trajala več mesecev

Bancel je za CNBC dejal, da bo glede učinkovitosti cepiv proti omikronu več jasnega čez dva tedna. Prilagoditev proizvodnje cepiv na novo različico bi sicer po njegovih besedah trajala več mesecev.

Moderna bi lahko v letu 2022 proizvedla med dvema in tremi milijardami odmerkov. Vendar Bancel svari, da bi bilo nevarno celotno proizvodnjo preusmeriti na različico omikron, ko po svetu krožijo še druge različice.

Pfizer se pripravlja na prilagoditev cepiv

Priprave na prilagoditev cepiva različici omikron sta začela tudi Pfizer in BioNTech. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubljati časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, so sporočili.

Pri Pfizerju trenutno testirajo učinkovitost obstoječega cepiva proti omikronu. "Mislim, da rezultati ne bodo pokazali, da cepiva ne ščitijo," je izvršni direktor Albert Bourla v ponedeljek povedal za ameriško televizijo CNBC. Lahko pa se izkaže, da cepiva "ščitijo manj in bomo morali ustvariti novo cepivo". Bourla je prepričan, da bo proti covidu-19 učinkovito tudi njihovo zdravilo v obliki tablete.

Oxford: Ni dokazov, da cepivo ne bo učinkovito proti hudi bolezni

Univerza v Oxfordu, ki je razvila cepivo Vaxzevria skupaj s podjetjem AstraZeneca, je sporočila, da ni nobenih dokazov, da cepivo ne bo učinkovito proti razvoju hude bolezni pri okužbi z različico omikron.

"Kljub pojavu novih različic v zadnjem letu so cepiva še naprej zagotavljala zelo visoko raven zaščite pred hudimi boleznimi in za zdaj ni dokazov, da je omikron kaj drugačen," so zapisali v izjavi.

Oxford in AstraZeneca sta sicer pripravljena hitro razviti prilagojeno cepivo, če bi to bilo potrebno.

Zdravilo s koktajlom protiteles regeneron uporabljajo tudi v Sloveniji. Foto: AP
Zdravilo s koktajlom protiteles regeneron uporabljajo tudi v Sloveniji. Foto: AP

Regeneron: Monoklonski koktajl bi lahko bil manj učinkovit

Ameriško farmacevtsko podjetje Regeneron je medtem sporočilo, da so predhodne analize pokazale, da bi bil lahko njihov koktajl protiteles manj učinkovit proti omikronu.

Posamezne mutacije kažejo, da bi lahko bila "zmanjšana nevtralizacijska aktivnost imunosti, ki jo povzroča cepivo, in imunosti, ki jo prenašajo monoklonska protitelesa". Analize še potekajo.

Tveganja nove različice bodo jasna čez nekaj dni ali tednov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in drugi strokovnjaki navajajo, da bi lahko trajalo od nekaj dni do nekaj tednov, da bodo razumeli tveganja nove različice in njeno zmožnost, da se izogne zaščiti pred imunostjo.