Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija
Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija

Gregor Pečan je v Odmevih opozoril, da od ministrstva za šolstvo in inšpektorata za šolstvo dobivajo "samo usmeritve, kot pogovarjajte se, prepričajte starše in tako naprej". "Ampak mi mislimo, da to vendarle ni naloga vodstva šol in učiteljev, da so naše naloge zapisane v zakonu o osnovni šoli in jih tudi odlično izvajamo. Prav bi pa bilo, če ostale strukture opravijo svoje naloge in pripravijo ukrepe ustrezno, da bodo državljani zaupali tem ukrepom, da ne bo dvoma o njih, potem se jih bo tudi dosti lažje dalo izvajati," je poudaril.

"Spomnimo se, da je od začetka epidemije preteklo že 19 mesecev in bi bil pa morda že čas, da bi bile pravne podlage ustrezno pripravljene, da bi ukrepi tudi zdržali. In kot vemo iz bližnje preteklosti, so v glavnem ukrepi kot po tekočem traku naknadno bili ugotovljeni kot nezakoniti ali celo protiustavni. Potem se znajdemo vodstva šol, ravnatelji in tudi učitelji na odprtem terenu. Izvajali ste nezakonito, naše otroke ste nezakonito maltretirali in tako naprej. To so očitki, ki jih dobivamo, in grozilna, dobesedno grozilna pisma od različnih civilnih iniciativ. In to ni prav nič prijetno. Izvajamo pa samo tisto, kar sprejme vlada v svojih odlokih," je glede pričakovanj od ministrstva za šolstvo opozoril Pečan.

Glede okužb v šolah in okuženih šolnikov je povedal, da je glede na komunikacijo s kolegi "zadeva v zadnjem tednu, zlasti po počitnicah, dejansko eskalirala do komajda še obvladljivih razsežnosti". "Ne vemo, kako daleč bo ta zadeva še šla. Vsem nam je jasno, da je vendarle bolje žrtvovati v tednu trikrat po pol ure ali tudi celo uro pouka in izvajati testiranja oziroma samotestiranje učencev, kot pa imeti vse učence na daljavo in izvajati pouk na daljavo. Ampak na žalost se nam zna zgoditi, da bo nas sama situacija prisilila v to smer, da bodo posamezne šole, tako kot je že bil primer na nekaterih šolah v Ljubljani, izvajale vsaj za del šole pouk v celoti na daljavo," je še pojasnil.

Predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan o ukrepih v šolah
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ni prostorov za osamitev dijakov

V zvezi srednjih šol ob uvedbi obveznega samotestiranja dijakov v šolah prihodnji teden pričakujejo težave, ker nimajo prostorov za samotestiranje niti za osamitev "pozitivnih" dijakov, je povedala predsednica zveze Fani Al Mansour.

Po novem vladnem odloku za zamejitev širjenja covida-19 bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov ter ravnateljica Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana Fani Al Mansour je povedala, da takrat pričakujejo, da bo nastala velika težava.

V šolah so namreč po njenih besedah že zdaj opozarjali, da nimajo primernega prostora, kjer bi dijaki to izvajali. Poleg tega šole različno začenjajo pouk. Pri njih se bodo morali pri frekvenci 700 dijakov ti samotestirati v matičnih učilnicah. To se jim zdi še nekako sprejemljivo, vendar kakor hitro bo dijak pozitiven na hitrem testu, ne vedo, kam bi ga dali. Še posebej, ker veliko dijakov prihaja iz osrednjeslovenske regije ali pa še dlje.

"Nimamo prostora, da bi izvajali samotestiranje, niti prostora, da bi takšne dijake osamili in jih nekam umaknili. Ali bodo na starše, ki jih bodo prišli iskat, čakali na hodnikih," se sprašuje Al Mansour. Ob tem je pripomnila, da so na te stvari pristojne opozarjali že prej in dosegli spomladi konsenz, da se samotestiranje izvaja doma in da le zdravi dijaki pridejo v šolo.

Novi ukrepi v šolah

Šola dijakov ne more siliti v nošenje mask

V srednjih šolah po njenih navedbah pričakujejo težave tudi zaradi obveznega nošenja mask. "Dijaki so že do zdaj upoštevali nošenje mask, težava nastane, ko to postane obveza," je dejala.

Omenila je dopis starša dijaka, v katerem je vrhovno sodišče 8. oktobra presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja mask ni zakonske podlage in da šola dijakov ne more siliti v nošenje mask, ker jih ne morejo kaznovati. Učitelji jih lahko samo prosijo, naj upoštevajo navodila. "Tistega, ki tega ne upošteva, ne morem poslati od pouka," je dejala.

Zveza srednjih šol bo sicer v torek s svojimi stališči seznanila ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pričakujejo, da jim bodo prisluhnili in razumeli stisko pedagogov, staršev in otrok, ki se bodo s tem spoprijemali, je še dodala predsednica zveze srednjih šol.

Težave z dobavo kirurških mask za otroke

Nošenje zaščitnih mask je obvezno tudi za vse otroke, starejše od šestih let. "Na trgu so kirurške maske za otroke, maske FFP2 pa za otroke niso priporočljive, ker ne tesnijo," je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ker se pojavljajo težave z dobavo otroških mask, je danes za MMC dodala, da "če ni na voljo otroških kirurških mask, lahko seveda ta teden otroci uporabljajo maske iz blaga".

SVIZ: Starši opozarjajo, da samotestiranja otrok ne bodo dopustili

"Številni starši že intervenirajo, zlasti kar se tiče obveznega samotestiranja otrok, tudi z napovedmi, da tega ne bodo dopustili. Po natančnejši analizi tega odloka je zanesljivo mogoče ugotoviti, da se je ponovila zgodba iz preteklosti, ko so bili nekateri ukrepi, ki zadevajo veliko število ljudi, skrajno slabo domišljeni," je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

V odloku so po njegovih navedbah celo napačna sklicevanja na napačne člene in nedorečenosti, ki onemogočajo jasno ravnanje tistih, ki so jim ukrepi naloženi, v tem primeru učiteljstvo. To bo po Štrukljevem prepričanju očitno skupaj z ravnatelji ostalo na "brisanem prostoru". "Povsem nejasne so obveznosti, kaj lahko, kaj smejo in česa ne smejo, kako ravnati v primerih, ko bodo starši zavračali tisto, kar je oblast zapisala kot obvezno, to je samotestiranje," je poudaril.

Opozoril je še, da obstajajo pomembne vsebinske razlike med okrožnico ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki so jo dobile šole, in samim odlokom, denimo glede nadzora nad samotestiranjem.

V sindikatu pričakujejo, da bo šolska oblast kot soavtor novih ukrepov zaščitila učiteljstvo in da se bo postavila njim v bran.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občasno pomanjkanje mask in testov za samotestiranje

V lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje, povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja učencev in dijakov. Nekatere lekarne pa zaznavajo tudi povečano povpraševanje po kirurških in maskah tipa FFP2.

Bor Bitenc iz Lekarne Bitenc je pojasnil, da se njihova zaloga hitrih testov za samotestiranje zaradi težav z dobavo spreminja iz dneva v dan. Tudi dobavitelji oziroma uvozniki nimajo zalog, je dodal. "Tako nam jih bo na primer danes spet zmanjkalo in potem čakamo, kdaj bodo novi testi spet na voljo pri uvoznikih," je pojasnil Bitenc.

Namestnica direktorice Gorenjskih lekarn Barbara Rems je sporočila, da si prizadevajo zagotavljati nemoteno preskrbo testov za samotestiranje, vendar v posameznih lekarnah občasno zmanjka testov. Za zagotovitev dobave se trudijo pri vseh razpoložljivih dobaviteljih, ki dnevno zagotavljajo lekarnam minimalne količine, vendar je povpraševanje zaradi spremenjenega odloka, po katerem bo testiranje učencev in dijakov od prihodnjega tedna obvezno, bistveno večje kot pa trenutne dobave, je pojasnila.

Testov zaradi izjemno velikega zanimanja občasno zmanjka tudi v enotah Lekarne Ljubljana, kljub njihovemu trudu, da bi zagotovili dovolj velike zaloge v vseh enotah. "V prihodnje imamo predvidene nove dobave hitrih testov za vse, ki jih potrebujejo," so napovedali. Pri tem bo šlo tudi za deležnike v gospodarstvu, javnih službah in drugje.

Iz Lekarn Maribor pa so sporočili, da hitre antigenske teste kupujejo sproti. Kot pravijo, se trudijo, da vzdržujejo optimalne zaloge, kar da je večinoma odvisno od njihovih dobaviteljev. "Seveda bomo ob še povečanem povpraševanju zaloge povečali, prav tako zaloge kirurških in mask FFP2," so zagotovili.

Povpraševanje po kirurških maskah narašča tudi v Gorenjskih lekarnah, kjer so zato povečali zaloge in za zdaj pomanjkanja tovrstnih mask na trgu ne zaznavajo.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so od začetka letošnjega šolskega leta lekarne izdale približno 880.000 hitrih testov za samotestiranje, ki so financirani iz proračuna.

Mask tipa FFP2 pa je zmanjkalo v Lekarni Bitenc. Nove dobijo proti koncu tedna, kirurških mask pa imajo dovolj. Zmanjkalo pa jim je kirurških mask za otroke, prav tako njihovim dobaviteljem. Pričakujejo, da bodo znova na voljo čez teden dni.

Kirurških mask za otroke je v večini enot zmanjkalo tudi v Lekarni Ljubljana. "Smo v dogovarjanju, a trenutno še nimamo informacije, kdaj in koliko jih bomo prejeli v prihodnjih dneh, saj je na trgu pomanjkanje ponudbe teh mask glede na povečano povpraševanje," so pojasnili.

Od sobote tudi sami zaznavajo veliko večje povpraševanje po zaščitnih maskah. Ob tem so kirurške maske in maske tipa FFP2 za odrasle v njihovih enotah še na zalogi.

Peticija staršev

19:28

Civilna iniciativa Otrok ne damo pa je v spletni peticiji zbrala več kot 31.000 podpisov proti testiranju otrok na novi koronavirus. "Šola dokazano ni in ne more biti generator okužb, zato je testiranje otrok prekomeren in neustaven ukrep, ki posega v najgloblje pravice otrok, ki jim mora biti zagotovljena nedotakljivost človeške, telesne in duševne celovitosti," so zapisali.