Prva pošiljka opreme, ki jo je organiziralo podjetje Joca Pečečnika, je na Brnik prispela dopoldne. Foto: BoBo
Prva pošiljka opreme, ki jo je organiziralo podjetje Joca Pečečnika, je na Brnik prispela dopoldne. Foto: BoBo

Danes je v Slovenijo prišlo 1,2 milijona mask, dva milijona zaščitnih rokavic, 30 tisoč zaščitnih oblek, kar je približno šestina vse zaščitne opreme, za katero je Pečečnik podpisal pogodbo z državo. Pravi, da je ta doslej zanj najzahtevnejši posel izpeljal s pomočjo prijateljev iz igralniške industrije.

Sorodna novica Posel z zaščitno opremo vreden že skoraj 200 milijonov, vpleteni tudi sorodniki ministrov

"To so zelo vplivni Kitajci, ki so milijarderji in ki imajo dobre politične zveze, na način, da smo preprosto iz tovarn ukradli določeno kvoto opreme in smo jo poslali v Slovenijo, ker je drugače ni bilo mogoče dobiti," je pojasnil. Opremo so torej ukradli? "Da, dobesedno. Opremo, ki je bila namenjena v druge države."

Zatrjuje, da je to storil, da bi pomagal, in ne da bi zaslužil: "Isto fakturo, kot sem jo plačal sam, je dobila tudi država. Ni nobenih drugih provizijskih pogodb, kot si domišljajo nekateri. Ta oprema, kot jo vidite, je še vedno moja, ker zanjo še nisem dobil niti centa, čeprav je že tukaj."

Pečečnik pošiljko opreme ukradel s pomočjo vplivnih znancev
Zvečer v državo prišlo še sedem ton zaščitne opreme

Nekaj po 22. uri je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana prispela pošiljka zaščitne opreme iz logističnega centra v kitajskem mestu Čingdao. Letalo je pripeljalo več kot sedem ton medicinske in druge zaščitne opreme, so sporočili z zunanjega ministrstva. Gre za prvega v vrsti posebnih transportnih letov, ki jih organizira Zavod RS za blagovne rezerve.

"Do danes smo zaradi pomanjkanja kupovali vse, kar nam je kdo ponudil, od danes naprej pa lahko mi odločamo, kaj bomo nabavili. V miru bomo lahko preživeli skoraj do prvomajskih praznikov," je povedal minister Počivalšek.

"Posebej ponosen sem, da je vzpostavljen zračni most med Kitajsko in Ljubljano. Tega so vzpostavili Zavod RS za blagovne rezerve, naše veleposlaništvo na Kitajskem in podjetje Hisense,"
je dodal in razkril, da je bilo v večerni pošiljki skoraj 600.000 troslojnih mask in 240.000 mask FFP 2.

Za respiratorje država plačuje vnaprej

Medtem ko država za zaščitno opremo plača šele, ko je ta dobavljena, pa za respiratorje – naročili so jih 323 – plačuje vnaprej.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pojasnjuje: "Z respiratorji, ki smo jih hoteli zagotoviti pravočasno, je bilo veliko težav in smo nekatere pogodbe pokrili s predplačili, vendar so vse te pogodbe, kar zadeva predplačila, pokrite tudi z bančnimi garancijami."

Skupaj je država sklenila pogodbe v vrednosti 181 milijonov evrov. Možnost zlorab pri takih zneskih ni majhna. Minister za obrambo Matej Tonin je že zanikal, da bi vplival na to, da je posel dobilo podjetje Acron, v katerem je zaposlena njegova mati. 52.000 evrov vredno pogodbo za maske pa je sklenilo tudi podjetje sorodnikov ministra Počivalška. "Žena mojega bratranca ima tekstilno podjetje. In jaz tako kot 70 odstotkov Kozjancev nosi njihovo spodnje perilo. So dobavitelji, eni od številnih v domači proizvodnji." In da delajo transparentno, še pravi minister.

Od naročenih 323 respiratorjev jih je v Sloveniji že 115, od česar jih je 108 že razporejenih po bolnišnicah, je poročal STA.

Nabavna podjetja s povezavami s politiki
Slovenija lahko sama izbira, katero opremo bo nabavila

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.