Šole bodo s ponedeljkom ostale prazne. Foto: Pixabay
Šole bodo s ponedeljkom ostale prazne. Foto: Pixabay
Sorodna novica Pristojni pozivajo: "Ostanite doma in delajte od doma"

Pediatri poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih dejavnosti. Starše pozivajo, da skrbno spremljajo javna opozorila in se dosledno držijo vseh navodil.

Sorodna novica Osnovnih živil je dovolj, jasnejša navodila glede zapiranja šol in vrtcev

Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi, so sporočili iz sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo. "Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi," svetujejo pediatri.

Športne dejavnosti lahko skupaj z otrokom starši izvajajo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano.

Brez druženja s sošolci

Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci, ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času.

Babice in dedki naj ne pazijo otrok, opozarjajo pediatri. Foto: Pixabay
Babice in dedki naj ne pazijo otrok, opozarjajo pediatri. Foto: Pixabay

Babice in dedki naj ne čuvajo otrok

Starejši in kronično bolni lahko težje prebolevajo okužbo s koronavirusom. Kot so opozorili, naj starši babic in dedkov tokrat ne vključujejo v čuvanje otrok. "Starši, naučite svoje otroke in mladostnike samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, ker bomo tako uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost," so pozvali pediatri. Z upoštevanjem higienskih navodil, navodil glede druženja in z medsebojno solidarnostjo pa poskrbimo za najranljivejše skupine naše družbe ter dokažimo vsem, da nam je mar za ljudi okoli sebe, so dodali.

Če otroci in mladostniki zbolijo, naj starši pokličejo izbranega zdravnika in izkoristijo vse možnosti svetovanja prek elektronske pošte ali telefona ter prihajajo v ambulante in v dežurne službe samo v nujnih primerih in najavljeno.

Nujno varstvo in nadomestila

Številni vrtci in šole samevajo že danes. Starši, ki zaradi varovanja otrok niso odšli na delo, bodo upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače. Za otroke državljanov, zaposlenih v kritičnih panogah, bo do 5. razreda osnovne šole organizirano varstvo, podrobnosti oblikovanja skupin otrok pa so v pristojnosti županov oz. lokalne skupnosti. Lokalna okolja so namreč tista, ki vedo, kakšne so potrebe, na kakšen način so organizirane šole in vrtci in kje se lahko varstvo zagotavlja, zato je pomembno, da se te stvari urejajo na terenu, je dejala Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje.

Nujno varstvo bo potekalo v skupinah, ki ne bodo večje od šest otrok. Prostori bodo morali biti redno prezračeni in dovolj veliki, da se lahko med otroki omogoči primerna razdalja. Imeti morajo na voljo tudi vse higienske pripomočke (milo, voda, papirnate brisačke), je dejala Vukova z ministrstva za izobraževanje. "Pomembno je tudi, da ne prihaja do združevanj posameznih skupin. Pozivamo, naj otroci v primeru lepega vremena čim več časa preživijo zunaj," je dodala.

Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Edini pogoj, da se lahko predšolski otrok vključi v nujno varstvo je, da je otrok zdrav in da ne kaže znakov bolezni.
Ministrstvo priporoča, da delavci otroke sprejemajo pred vrtcem, otrokom morajo pred vstopom v vrtec nadeti zaščitne PVC-copate.

Sorodna novica Infekcijska klinika se spreminja v t. i. covid kliniko

"Če bi kateri od otrok iz nujnega varstva kazal kakršne koli znake obolenj, ne sme biti v tem varstvu. Oddaljiti ga je treba od drugih, kjer naj počaka starše. Nato naj takšni otroci ostanejo doma. Če pa bi kateri od teh otrok zbolel v domačem okolju, naj starši obvestijo varstvo, v katerem bi moral biti otrok," je poudarila državna sekretarka.

Šole bodo po njenih besedah prejele še podrobnejša navodila, na kakšen način naj izvajajo izobraževanje na daljavo. Sodelovala bo tudi RTV Slovenija, saj bo izobraževanje na daljavo potekalo tudi prek programov državne televizije.

"Pomembno je, da se skušamo čim bolje organizirati na ravni lokalnega okolja, da se bodo zadeve lahko izvajale že od ponedeljka," je pozvala Vukova. Dodala je, naj državljani ne pričakujejo "enega recepta, kako naj deluje vsaka posamezna šola ali vrtec". Vse je namreč odvisno od potreb, organizacije, velikosti in okolja posamezne ustanove.

Kako začeti pogovor o virusu z otroki?

Organizacija dejavnosti po zaprtju šol

V združenju ravnateljev osnovnih in glasbenih šol se pripravljajo na organizacijo dejavnosti v prihodnjih dneh. Predsednik združenja Gregor Pečan opozarja na nujnost spoštovanja predpisanih ukrepov, da se čim prej zajezi širjenje koronavirusa in se država vrne v normalno stanje, s čimer se bo vrnil v normalno stanje tudi izobraževalni sistem.

Šole se bodo z namenom preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom sicer zaprle v ponedeljek, že danes pa je precej učencev ostalo doma. Na Osnovni šoli (OŠ) Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, kjer je ravnatelj Pečan, jih je doma ostalo skoraj 80 odstotkov.

Nekatere osnovne šole bodo za ponedeljek, ko bodo zaprte, že organizirale neke vrste pouk na daljavo, saj so učencem razdelile gesla za spletne učilnice, prek katerih jim bodo učitelji posredovali navodila, kaj naj predelajo in podobno.

Ministrstvo za izobraževanje je šolam že poslalo okrožnico, v kateri predlaga mogoče načine izvajanja pouka na daljavo. Foto: BoBo
Ministrstvo za izobraževanje je šolam že poslalo okrožnico, v kateri predlaga mogoče načine izvajanja pouka na daljavo. Foto: BoBo

Pouk na daljavo

Ministrstvo za izobraževanje je šolam danes že poslalo okrožnico, v kateri predlaga mogoče načine izvajanja pouka na daljavo. Kot je danes pojasnila tudi državna sekretarka na ministrstvu Vukova, so med šolami zelo velike razlike v populaciji, velikosti in lokalnem okolju, zato bodo posameznim šolam oz. učiteljem prepustili odločanje, kako bodo pouk na daljavo izvajali. Pečan pa je opozoril, da se bo težko organizirati v tako kratkem času.

Na ministrstvu šolam predlagajo, da se dogovorijo o načinu in obsegu dejavnosti do posameznega učenca. Pri tem naj posebno pozornost posvetijo dnevni in tedenski obremenitvi učenca z obveznostmi pri posameznih predmetih.

Na začetku izvajanja izobraževanja na daljavo priporočajo, da učitelji začnejo s predmeti, kjer imajo že pripravljena učna gradiva in so vešči teh oblik dela. Učitelji naj bodo pozorni, da bodo učenci enakomerno obremenjeni, upoštevajo naj tudi različne kompetence učencev pri uporabi sodobnih tehnologij in pogojev dela doma.

Na šolah naj se dogovorijo tudi o številu predmetov, obsegu vsebin in časovni usklajenosti komunikacije učiteljev z učenci in starši. Dejavnosti in komunikacijo na daljavo za posamezni oddelek naj med učitelji spremlja in koordinira razrednik. Prav tako priporočajo, da na šoli vodijo evidenco oddelčnih dejavnosti v okviru izobraževanja na daljavo.

Sodelovanje s starši

Šolam oz. učiteljem svetujejo, naj velik poudarek namenijo sodelovanju s starši. Pečan je sicer poudaril, da je težko "govoriti o izvajanju pouka na daljavo, kajti ne moremo računati na to, da bodo učenci to snov doma v resnici tudi predelali, da bi po tem, ko se bo pouk znova začel v fizični obliki, snov samo na kratko ponovili in iz že predelanega pisali test".

Opozoril je, da so pri tem še nejasnosti, in spomnil, da smo v izrednih razmerah. Po njegovi oceni je bistveno, da se vsi osredotočijo na spoštovanje predpisanih ukrepov, da se čim prej zajezi širjenje novega virusa in da se država vrne v normalno stanje, s čimer se bo vrnil v normalno stanje tudi izobraževalni sistem.

Na voljo e-gradiva

Opozoril pa je tudi, da se bo treba odločiti, kako ravnati z devetošolci in pozneje z maturanti, ki jih čaka vpis na srednje šole oziroma fakultete. Dostop do vseh e-gradiv za učitelje in profesorje ter učence in dijake, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo, je osnovnim in srednjim šolam že v četrtek odprla založba Rokus Klett. Enako bo v prihodnjem tednu storila tudi založba Modrijan izobraževanje.

Pogovor v Odmevih s psihologom
Od ponedeljka bodo zaprte vse šole in vrtci