"V takšni situaciji smo se znašli prvič v samostojni Sloveniji, tudi Evropa se s tem ni že dolgo spopadala. A bo tudi to minilo. Samo skupaj s striktnim izvajanjem higienskih ukrepov bomo šli naprej," je povedala Nina Pirnat iz NIJZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Zadnje številke o okužbah

Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 4346 oseb. Okužba je bila potrjena pri 141 osebah.

"Epidemiološka situacija v Sloveniji je v drugi fazi, v največji mogoči meri omejujemo socialne stike, da bi širjenje okužb čim bolj zamejili," je na novinarski konferenci povedala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. "Število okuženih vsak dan narašča. Z vsemi ukrepi poskušamo zmanjšati breme za družbo. Z intenzivnim preprečevanjem širjenja teh okužb želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko oskrbi vse, ki bodo pomoč potrebovali," je povedala direktorica NIJZ-ja.

"V takšni situaciji smo se znašli prvič v samostojni Sloveniji, tudi Evropa se s tem ni že dolgo spopadala. A bo tudi to minilo. Samo skupaj s striktnim izvajanjem higienskih ukrepov bomo šli naprej," je povedala Pirnatova.

V ljubljanskem kliničnem centru je hospitaliziranih 16 ljudi, od tega 12 na navadnem oddelku, na intenzivni negi so štirje ljudje z boleznijo covid-19. Na intenzivni negi infekcijske klinike so štirje, eden med njimi je zaradi druge patologije in bo danes odpuščen, je na novinarski konferenci pojasnila Mojca Matičič z infekcijske klinike.

Tonin: Med ukrepi ni predvidena karantena za Ljubljano

Novi minister za obrambo Matej Tonin je ob robu seje DZ-ja, na kateri so v senci soočanja s koronavirusom potrdili ministrsko ekipo vlade Janeza Janše, zatrdil, da med ukrepi ni predvidena karantena za Ljubljano. Širjenje te informacije je Tonin označil za neodgovorno. "Brez panike, nikomur ni treba hiteti v Ljubljano ali iz nje," je miril javnost. Tonin je govoril s premierjem Janšo in s poveljnikom civilne zaščite ter lahko pomiri slovensko javnost, da se tovrstni ukrep ne predvideva.

"Tisti, ki tovrstne lažne novice širijo, pa ravnajo zelo neodgovorno, ker po nepotrebnem povečujejo paniko," je ocenil. Kateri ukrepi so predvideni, bo po njegovih napovedih znano takoj po prvi seji vlade, na kateri se bo ministrska ekipa sešla že nocoj, po predvideni potrditvi v DZ-ju. Janša je že napovedal, da bodo ustanovili krizni štab.

Poziv k upoštevanju vseh pravil

"Zavedamo se, da vsi uvedeni ukrepi marsikomu spremenijo vsakdanjik, a tako mora biti. Vse študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je predvsem omejevanje socialnih stikov tako pomembno, da to najbolj prispeva k preprečevanju širjenja okužb," je povedala direktorica NIJZ-ja. Dodala je, da se mladi kljub zaprtju izobraževalnih ustanov vseeno lahko nekje združujejo, in pozvala vse starše, da dosledno upoštevajo ukrepe, da se ne bodo mladi združevali namesto v šoli v kakšnem lokalu.

Pirnatova je opozorila tudi, da je zelo pomembno, da se okužbe ne prenesejo na tiste, ki bivajo v domovih za starejše ali varstvenih institucijah. "Razumemo, da je težko, ker jih ni mogoče videvati, a je zelo pomembno, da se ne vnese povzročitelj te bolezni v te ustanove," je opozorila.

Nina Pirnat je povedala, da je največ okužb še vedno povezanih s prvima primeroma iz Metlike in Ljubljane. Ob tem so se pojavili tudi primeri, pri katerih ne morejo določiti izvora. "Danes smo dobili podatek o okuženem francoskem državljanu, to je prvi okuženi tujec pri nas," je dejala direktorica NIJZ-ja. Opozorila je tudi, da bo treba narediti izračun, saj bo število okuženih zagotovo višje, kot jih bodo določili s testi. "Pripravili bodo torej matematični model," je napovedala Pirnatova.

Panika ni na mestu

"Na začetku smo testirali vse stike, zdaj pa bomo počasi prešli v fazo, ko bomo testirali le še najbolj bolne," je o spremenjenem načinu testiranj povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek in pojasnila, da vsako leto podobno počnejo, ko gre za gripo ali RSV. Navodila bodo objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Repar Bornškova je ljudi pozvala, da panika ni na mestu. "Panika lahko poruši imunski sistem. Tistim, ki se resno zakomplicira stanje, ki je bolan, naj pokliče nujno pomoč, ne osebnega zdravnika," je dejala sekretarka.

"Vsi ukrepi so namenjeni zajezitvi okužbe. Dinamika okužbe hitro narašča," je povedala Repar Bornškova in znova ponovila, da bodo od ponedeljka dalje odpovedani vsi pregledi in zdravljenja, ki niso nujna – z izjemo onkoloških bolnikov in nosečnic. "Državo ustavljamo za dva tedna. Prepovedan je dopust zdravstvenih delavcev," je dodala.

Glede strahu pred pomanjkanjem živil je Simona Repar Bornšek povedala, da odsvetuje kopičenje zalog, "saj lahko na ta način v stisko spravimo ljudi, ki si morda ne morejo privoščiti nakupa živil za ves mesec naprej". Dodala je, da ni treba, da gre v trgovino vsa družina in da v trgovino ni treba vsak dan. "Ljudje ne bodo ostali lačni," je zagotovila in dodala, da ima civilna zaščita pripravljene načrte za primere, ko bo treba hrano in druge osnovne potrebščine zagotoviti ljudem, ki bodo v karanteni.

Pogovor z infektologinjo in epidemiologom: kako dolgo si sploh bolan?

Zaščitnih sredstev za zdaj dovolj

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je sporočil, da so se zjutraj sešli v novi sestavi in oblikovali nekaj delovnih skupin na podlagi četrtkovega sestanka z župani, lokalnimi skupnostmi in nevladnimi organizacijami. Na vprašanje o morebitnem zaprtju meja in uvedbi policijske ure je povedal, da so odločitev o tovrstnih dodatnih ukrepih prenesli na sobotni sestanek z novo vlado. Šestan verjame, da bodo dodatni ukrepi prej ali slej sprejeti. Morda že jutri. Kateri točno, pa ni specificiral.

Šestan je zagotovil, da je zaščitnih sredstev za zdaj dovolj, tako tistih v blagovnih rezervah, ki so namenjene za zdravstvo, kot v zalogah same civilne zaščite. Izvedli bodo tudi nove nakupe, je napovedal, da dopolnijo zaloge in tudi zmanjšajo cenovni pritisk. Za zdaj imajo na mizi več ponudb. Ena je iz Kitajske, kjer bodo "verjetno nekaj kupili", nekaj pa bodo dobili tudi kot donacijo. Druga ponudba je iz Amerike za milijone kosov. Prepričan je, da bodo zaščitna sredstva še naprej zagotavljali brez težav.

Poveljnik civilne zaščite je povedal tudi, da je UKC Ljubljana dobil odobritev za nakup 50 novih respiratorjev. V Sloveniji jih je trenutno sicer 168. Respiratorji naj bi bili tudi predmet pomoči Kitajske, pri čemer količina še ni znana.

Težave na meji z Madžarsko

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač je vsem državljankam in državljanom odsvetoval vsa potovanja. "Ostanite doma in delajte od doma. Tako bomo vsi pomagali pri zajezitvi širjenja virusa," je dejal Bradač.

Povedal je tudi, da z nadzorom na meji želijo omejiti promet in odkriti, ali kdo kaže bolezenske znake. "Imamo težavo z vračanjem romunskih državljanov v domovino, saj Madžarska ne dovoli vstopa. Gre za humanitarno težavo, ki jo moramo rešiti v dogovoru s Hrvaško in Madžarsko," je ob tem povedal Bradač.

Glede omejevanja vstopa v Avstrijo je Bradač povedal, da do zdaj te prepovedi ni bilo. "Avstrijska policija je korektna in nam to vnaprej napove, tako da bomo imeli informacijo verjetno pravočasno, če se bodo odločili za kaj takega," je povedal vršilec dolžnosti.

Klicni center za koronavirus

Na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana so vzpostavili klicni center.

Vsi, ki potrebujejo kakršne koli informacije o novem koronavirusu, se lahko vsak dan med 8. in 20. uro obrnejo na brezplačno številko 080 14 04.

Na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnjakov.

'Ad hoc' klicni center za informacije o virusu

"Število klicev je zelo veliko, samo danes do 13. ure smo prejeli 437 klicev," je povedala Mojca Matičič iz Infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana, kjer so vzpostavili klicni center. Kot je povedala, se ljudje na številko 080 14 04 obračajo z zelo različnimi vprašanji.

Namen klicnega centra je, da se pomaga prebivalcem pri pridobivanju zanesljivih informacij v povezavi z novim koronavirusom in boleznijo, ni pa namen podajanje zdravniških nasvetov.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač je ob tem opozoril, da so na klicnem centru 113 v takem času zelo obremenjeni. "Ta številka je namenjena za obveščanje o kršitvah javnega reda in miru ter o kaznivih dejanjih. Zato pozdravljamo pobudo, da je bil ustanovljen klicni center s številko 080 14 04, kamor se lahko ljudje obrnejo za dodatne informacije glede novega koronavirusa," je povedal Bradač.

Najnovejše o koronavirusu, posnetek novinarske konference
Do zdaj 4345 testiranj in 141 okuženih
Na Golniku priprave na sprejem okuženih
Življenje v mestih je zastalo
V Šmarju pri Jelšah štirje okuženi osnovnošolci
V šempetrsko bolnico del zaposlenih prihaja iz Italije
Tujci želeli potrdilo, da niso okuženi
Kaj se dogaja na slovenskih mejah?
Ukinjeni nenujni obiski starostnikov
Zaradi epidemije se med ljudmi širi strah
Zapiranje turističnih točk po Sloveniji