Odvzete vzorce je treba preverjati v laboratoriju. Foto: BoBo
Odvzete vzorce je treba preverjati v laboratoriju. Foto: BoBo

Vzorce za PCR-testiranje vsak dan sprejemajo do 19. ure. Zaradi izjemnih obremenitev jih nato analizirajo čez noč. Aparature za analizo tako delajo tako rekoč nepretrgoma, zato se pogosto pokvarijo.

"Uporabljamo tudi aparature, ki zahtevajo ročno obdelavo, kar pomeni, da čez človeške limite sposobnosti res ne moremo," je opozoril predstojnik Instituta za mikrobiologijo (IMI) Miroslav Petrovec in poudaril, da ne želijo izdajati napačnih rezultatov vzorcev PCR-testov zaradi človeških napak ob preobremenjenosti.

Ob tem je pojasnil, da je IMI pravzaprav izobraževalna institucija, ki je kot taka del ljubljanske univerze. Analiza vzorcev PCR-testov je torej dodatek k njihovemu osnovnemu pedagoškemu delu. "Ta trenutek je na izpitnem roku za študente medicine 100 študentov, ki jih obravnavajo isti profesorji, ki v večernih urah avtorizirajo izvide," je ponazoril.

Delo se je skoraj podeseterilo

Sorodna novica Dnevni strošek za PCR-teste presega milijon evrov, rastejo tudi cene samoplačniških testov

Na IMI-ju trenutno v povprečju vsak dan analizirajo od 5000 do 6000 vzorcev za PCR-testiranje. V prejšnjem tednu so zaradi povečanih potreb na posamezen dan analizirali tudi 9000 vzorcev, pred epidemijo pa so se dnevne zmogljivosti gibale okrog 1000, največ 1500 vzorcev.

V prvem valu epidemije covida-19 so bile bolnišnice tako rekoč ustavljene, zato so kader na diagnostiko koronavirusa lahko prerazporejali z drugih delovišč. Zdaj pa v določeni meri delujejo tudi drugi bolnišnični programi, ne le zdravljenje covida-19. To za mikrobiološke laboratorije pomeni povečano število vzorcev, ki so jih analizirali že pred epidemijo, ob že tako izjemnih obremenitvah zaradi analize vzorcev za PCR-testiranje.

Zaradi povečane obremenitve dela so dodatno zaposlili 15 oseb, ki jih šolajo med tem, ko rešujejo tekoče težave, ki jih ni malo. "Vključno z mano kot predstojnikom dežuramo vsi, do zadnjega profesorja, kolikor pač zmoremo in kolikor dopuščajo fizične kapacitete."

Je pa ponosen, da do prenosov okužb znotraj delovnega okolja na IMI-ju ne prihaja. Vseeno se soočajo s težavami zaradi bolniških odsotnosti, saj se lahko zaposleni okužijo tudi drugje, ker so del družbe.

"Dodatnih obremenitev ne bomo zmogli"

Sorodna novica Petrovec o bliskovitem širjenju omikrona: Vsem bi želel, da ga pričakajo cepljeni

Kot poudarja Petrovec, dodatnih obremenitev PCR-testiranja na inštitutu ne bodo zmogli. Pojasnil je, se s strokovnjaki dogovarjajo glede možnosti spreminjanja strategije testiranja na koronavirus. Na Hrvaškem denimo kot potrdilo o okužbi s koronavirusom od 12. januarja zadostuje hitri test.

Po mnenju Petrovca mora PCR-testiranje ostati osnovna diagnostika koronavirusa za rizične skupine ljudi, hospitalizirane in zdravstvene delavce.

"Prebolelost bo po mojem mnenju v prihodnjih mesecih odšla iz pogoja za kakršno koli potrdilo," je poudaril in pojasnil, da prebolelost ne ščiti dobro pred ponovno okužbo s koronavirusom.