Med vsemi bolniki s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v slovenskih bolnišnicah, je po navedbah ministra za zdravje 71 odstotkov necepljenih. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Med vsemi bolniki s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v slovenskih bolnišnicah, je po navedbah ministra za zdravje 71 odstotkov necepljenih. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Da se je tudi Slovenija uvrstila na seznam držav, v katerih je potrjena prisotnost nove koronavirusne različice omikron, je premier Janez Janša povedal v okviru odgovorov na poslanska vprašanja v državnem zboru. "V Ljubljani smo odkrili cluster (skupek, op. a.) omikrona, nove variante virusa, ki je v nekaterih evropskih državah že zelo razširjen," je dejal premier. Ob tem je poudaril, da glede razvoja epidemije ostaja določena stopnja negotovosti.

Miroslav Petrovec je bil gost Odmevov. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Miroslav Petrovec je bil gost Odmevov. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Petrovec o omikronu: Vsem bi želel, da ga pričakajo cepljeni

"O omikronu nam manjka še precej podatkov, to bliskovito širjenje, ki se je začelo konec novembra in se je iz afriških držav bliskovito razširilo v Evropo, nam daje misliti o tem, da je virus verjetno bolj nalezljiv od vseh različic, kar jih poznamo, zato smo zaskrbljeni," je v Odmevih povedal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Prvi podatki kažejo, da je bolezen pri omikronu milejša. "Vsi si želimo, da bi podatki pokazali, da morda zaradi posebne konstelacije, v kateri se je ta različica pojavila, se pravi med ogromno prebolelimi in velikim številom cepljenih, nam bodo posledice, ki nas najbolj skrbijo, prihranjene," je nakazal možnost, da se nam bo morda uspelo pri omikronu izogniti polnjenju bolnišnic. Z gotovostjo ta hip vemo le, da je ta različica "zares zelo nalezljiva". Po nekaterih podatkih je omikron po njegovih besedah praktično dosegel nalezljivost virusa ošpic. "Mislim, da se ta nalezljivost praktično ne more več povečati," je dodal.

Petrovec je povedal, da je absolutno priporočljiv tretji poživitveni odmerek cepiva, ki izredno izboljša imunski odgovor. "V laboratoriju dokazano tudi proti različici omikron, ki je zelo različna od vseh dosedanjih, najbolj različna," je pojasnil. Po trenutno znanih podatkih, tako Petrovec, obstoječa cepiva ščitijo tudi proti različici omikron, daleč najboljša kombinacija zaščite pa je prebolelost plus cepivo. "To je bilo dokazano, govoril sem s kolegi, ki so imeli mednarodni sestanek, na katerem so preučevali podatke, ki jih je uspela skupaj zbrati Evropa, in vsi kažejo v isto smer. Prebolevnost in dvakratno cepljenje je trenutno najbolj zanesljiva imunost," je še navedel in pristavil, da se ji zelo približa cepljenje s tretjim poživitvenim odmerkom.

"Kdor se še ni srečal s covidom, se letos bo, kajti ta nalezljivost je absolutna, in se mu ne bo dalo izogniti, vsem bi želel, da ga pričakajo cepljeni," je sklenil.

Mateja Logar je v Odmevih dejala, da spremljajo trenutno stanje, zaostrovanj pa za zdaj ne načrtujejo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Mateja Logar je v Odmevih dejala, da spremljajo trenutno stanje, zaostrovanj pa za zdaj ne načrtujejo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Logar: Ne načrtujemo zaostrovanja

"Epidemija se še umirja, a manj, kot je bilo pričakovano, verjetno je to vpliv sproščenega decembrskega vzdušja, sejmov. Opazujemo situacijo, v tem trenutku ne načrtujemo zaostrovanja," pa je v Odmevih povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19. Poudarila je, da je treba spoštovati striktno upoštevanje ukrepov, ki so svetovani, upoštevanje nošenja maske tudi zunaj, ko ne moremo vzdrževati razdalje, razkuževanje rok, izogibanje množic in prezračevanje prostorov.

Logar je znova pozvala k cepljenju. "Če že ne prepreči bolezni v celoti, pa vsekakor vpliva na potek in potrebo po zdravljenju v bolnišnici," je dejala. Od 19. do 23. decembra bodo tako po državi potekali dnevi cepljenja, na katerih bodo z dodatno promocijo po njenih besedah poskušali ljudem razbliniti dvome, da se bodo vendar odločili za prvi odmerek. Tiste, ki pa so že cepljeni, pa bodo ozaveščali glede koristnosti poživitvenega tretjega odmerka, ki poveča imunski odziv. "Če je minilo od cepljenja že več kot šest mesecev, je v tem trenutku čas, da se odločimo, ti dnevi cepljenja omogočajo, da se ljudje zglasijo na cepilnem mestu brez predhodnega naročanja," je sklenila.

Omikron našli v štirih vzorcih

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Petrovec, je bila nova različica virusa do zdaj dokazana v štirih vzorcih, vsi okuženi pa prihajajo z območja Ljubljane. Vsi štirje so bili testirani na vstopni točki na Metelkovi ulici v Ljubljani, in sicer v obdobju med 29. novembrom in 6. decembrom. Eden od okuženih je že lani prebolel covid-19, je povedal Petrovec. O tem, ali so se okuženi morda nedavno vrnili s potovanja v tujini, Petrovec ni imel podatkov, pojasnil je, da epidemiološka raziskava še poteka. Več informacij o okužbah bo po njegovih napovedih znanih v sredo.

Sorodna novica WHO kritičen do poživitvenih odmerkov za omikron; Nizozemska zapira šole

"Pred nami so najbrž težki dnevi, okužba je lahko razširjena bolj, kot smo do zdaj odkrili. Vse bi pozval k cepljenju, ki je edina zaščita, ki nam bo omogočila normalno življenje. Pozval bi tudi tiste, ki so bili pred najmanj šestimi meseci cepljeni z dvema odmerkoma, da se cepijo še s tretjim," je ob tem dejal Petrovec. Omikron so za zdaj v Evropi potrdili pretežno pri vnesenih primerih, zbolevanja po okužbi pa večinoma niso bila huda. Tudi učinkovitost delovanja cepiv proti covidu-19 na novo različico še ni znana. Prvi izsledki kažejo, da bi bila lahko slabše učinkovita. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno sporočila, da "ni zelo verjetno", da bi nova različica popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.

Poklukar: Odkritje lahko napoveduje celo nov val

Na vprašanje, ali se zaradi potrditve omikrona v Sloveniji morda napovedujejo dodatni ukrepi oz. omejitve, je minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da je to povsem nova informacija ter da verjame, da bo v najkrajšem mogočem času znova zasedala svetovalna skupina, pa tudi epidemiološka stroka, ki bo povedala, ali so potrebni dodatni ukrepi.

"Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo niti mimo dejstva, da zagon izgublja padanje dnevnih okužb. Ključno je zato striktno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje," je pozval minister.

Različica omikron potrjena tudi v Sloveniji
Širjenje omikrona po EU-ju

V državah članicah EU-ja in evropskega gospodarskega prostora so do ponedeljka skupno potrdili 1686 primerov omikrona v 23 državah, število pa se veča dnevno. Največ primerov omikrona imajo za zdaj na Norveškem, in sicer 958. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, Franciji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC.

Po 270 dneh bo za obnovitev digitalnega potrdila potreben poživitveni odmerek

Kot je na novinarski konferenci povedala koordinatorica programa cepljenja na NIJZ-ju Marta Grgič Vitek, se je posvetovalna skupina strinjala s predlogom Evropske komisije, po katerem bi bila veljavnost digitalnega covidnega potrdila za tiste, cepljene z osnovnim cepljenjem, omejena na 270 dni. "Po tem času bo potrdilo nehalo veljati in bo za obnovitev potrdila potreben poživitveni odmerek," je napovedala Marta Grgič Vitek. Kdaj bi takšna ureditev lahko začela veljati, še ni znala napovedati. Minister za zdravje je ob tem povedal, da je odlok v pripravi. Napovedal je tudi prehodno obdobje pred uveljavitvijo, ni pa še mogel povedati, kako dolgo bo, saj usklajevanja z NIJZ-jem in na ravni EU-ja še potekajo.

Na vprašanje, kakšna bo veljavnost potrdila za prebolele, ki so cepljeni z enim odmerkom, je minister odgovoril, da sklep posvetovalne skupine velja za cepljene z vsemi potrebnimi odmerki in kot takega ga bodo izvajali v odloku. "Za zdaj gremo pri pripravi gradiva v to smer. Glede prebolevnikov še čakamo usmeritev, lahko da bomo tudi v tem delu nadgradili naše trajanje potrdili. Za zdaj govorimo o polno cepljenih," je dejal.

Dnevi cepljenja

Med 19. in 23. decembrom bodo po Sloveniji potekali dnevi cepljenja, ko se bo v vseh regijah po državi mogoče cepiti brez predhodnega naročanja. Po napovedih ministra za zdravje bodo takrat vsi dozdajšnji cepilni centri delovali od 8. do 20. ure. V vsaki od statističnih regij bo organiziran tudi po en cepilni center, ki bo odprt od 20. do 8. ure.

V lokalnih skupnostih bodo vzpostavljene mobilne enote v še večjem številu kot do zdaj. Časovnice in lokacije mobilnih enot bodo objavljene v lokalnih okoljih oziroma lokalnih medijih.

Poživitveni odmerek tudi prej kot po šestih mesecih

Sorodna novica Pokorn: Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo tudi za otroke, ki so zdravi

V ponedeljek se je sešla posvetovalna skupina, ki je obravnavala predvsem priporočila glede cepljenja otrok. Grgič Vitek je pojasnila, da je cepljenje posebej priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in takšne, ki živijo z ljudmi s temi boleznimi. Kot je dodala, bodo priporočila izvajalcem cepljenja posredovana najpozneje v sredo.

Pri razmiku med drugim in poživitvenim odmerkom cepljenja bodo spremenili priporočila, je napovedala Marta Grgič Vitek. Kot je pojasnila, je EMA sporočila, da je poživitveni odmerek varno in učinkovito dobiti tudi prej kot po šestih mesecih. "Tako zdaj ni več tiste stroge omejitve, da mora biti med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom vsaj šest mesecev. Zdaj bo pisalo, da se poživitveni odmerek priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom pa mora biti tri mesece," je pojasnila.

Osnovno cepljenje bo imelo veljavo 9 mesecev

Na intenzivnih oddelkih 83 odstotkov necepljenih bolnikov

Ob 5111 PCR-testih, ki so potrdili 1712 okužb, je v ponedeljek 96.849 ljudi opravilo hitro testiranje. V bolnišnicah se po podatkih Sledilnika za covid-19 na navadnih oddelkih zdravi 817 bolnikov s covidom-19, kar je 57 manj kot dan pred tem. Od tega 235 bolnikov potrebuje zdravljenje na intenzivni negi. Po podatkih vlade je v ponedeljek umrlo 14 bolnikov s covidom-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci pojasnil, da je od vseh 235 bolnikov s covidom-19, ki so na intenzivni terapiji, necepljenih kar 83 odstotkov. Upoštevajoč vseh 817, ki so v bolnišnici, vključno s tistimi na intenzivni terapiji, pa je po njegovih navedbah 71 odstotkov necepljenih. "Če bi bili danes ustrezno precepljeni in bi dosegali 80-odstotno precepljenost ali več, kot jo dosegajo najbolj razvite zahodnoevropske države, bi imeli v enotah intenzivne terapije od 40 do 70 hospitaliziranih, vseh skupaj v bolnišnicah pa od 200 do 300 covidnih bolnikov," je dejal minister.

Potrdili prve primere omikrona pri nas

Umirjanje epidemičnih razmer

Epidemiološki podatki se še naprej umirjajo. Trenutno je po podatkih NIJZ-ja 21.362 primerov aktivnih okužb, kar je 767‬ manj kot dan prej. Niža se tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki po zadnjih podatkih znaša 1352, kar je 34 manj kot dan pred tem. Število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 37 in znaša 1013.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.238.315 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.170.267 oziroma 55,5 odstotka vseh prebivalcev. Z dodatnim odmerkom je cepljenih 348.586 ljudi.