Stroka priporoča cepljenje tudi zdravih otrok. Foto: Reuters
Stroka priporoča cepljenje tudi zdravih otrok. Foto: Reuters

"V Sloveniji je cepivo proti covidu-19 za otroke od 5 do 11 let, in za to skupino je bilo izdano priporočilo, da se cepljenje priporoča za otroke s kroničnimi boleznimi. Pri teh otrocih je večja verjetnost, da bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, če zbolijo za covidom-19. oz. celo končali v enoti za intenzivno terapijo," je pojasnil strokovni direktor Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana Marko Pokorn.

"Cepljenje je priporočljivo tudi za otroke, ki so zdravi, vendar imajo družinske člane, ki so posebej ogroženi za hujši potek koronavirusne okužbe, pa zaradi kakšnega razloga ne morejo biti ustrezno zaščiteni. To so predvsem imunsko oslabele osebe vseh starosti in kronično bolni sorojenci, sicer zdravih otrok, starih od pet do 11 let," je dodal.

Glede na podatke o varnosti in učinkovitosti cepiva v starostni skupni od pet do 11 let, pa je bilo, kot je povedal, formulirano priporočilo, da je cepljenje priporočljivo in varno tudi za vse preostale otroke. "Na ta način zmanjšamo število okužb in verjetnost, da bodo otroci zboleli. S tem omogočamo normalni potek izobraževalnih procesov in otrokom omogočimo normalno otroštvo," je poudaril.

Sorodna novica Cepljenje mlajših otrok bi se lahko začelo že v torek

Na pediatrični kliniki bodo mlajše otroke začeli cepiti v četrtek. Otroke pa bodo cepili tudi v v cepilnih centrih, cepljenje bodo izvajali pediatri, ki so se, kot pravi Pokorn, že zdaj zelo angažirali pri cepljenjih starejših otrok od 12 do 15 let. Starši se bodo lahko prijavili preko aplikacije, pri izbranem pediatru ali v cepilnem centru, nato pa prejeli obvestilo, kdaj bo potekalo cepljenje.

Na pediatrični kliniki imajo trenutno prijavljenih za cepljenje 70 otrok, večinoma so to otroci zaposlenih, nekaj pa je kroničnih bolnikov. Vse kronične bolnike bodo obvestili, da je cepljenje mogoče opraviti na pediatrični kliniki. Pokorn je še povedal, da je bilo do zdaj zaradi večorganskega vnetnega sindroma, ki se pri otrocih pojavi po covidu-19 hospitaliziranih 53 otrok, v zadnjih 24 urah pa so sprejeli dva otroka.

Zanimanje je trenutno majhno

Sorodna novica Omikron tudi v Sloveniji, minister napovedal omejitev potrdila na 270 dni po osnovni shemi cepljenja

Toda zanimanje je majhno, starši imajo številne pomisleke, skrbijo jih predvsem možni stranski učinki, je za Radio Slovenija poročala novinarka Lucija Dimnik Rikić. Na dileme staršev v posebni skupini na Facebooku Science Mamas' Vaccine Forum odgovarja skupina osmih znanstvenic, pretežno s področja farmacije, ki so tudi same mame. Ena od njih je Lucija Ana Vrščaj z ljubljanske fakultete za farmacijo, ki pojasnjuje, da starše skrbi predvsem to, da bi se po cepljenju z mRNA-cepivi pri otroku pojavil miokarditis. A podatki, ki prihajajo iz Združenih držav Amerike, so po njenem mnenju spodbudni. "V ZDA so cepili že več kot pet milijonov otrok, starih od 5 do 11 let, in miokarditis se še ni pojavil," je pojasnila za Radio Slovenija.

Bolj kot stranski učinki cepiv stroko skrbijo posledice covida-19

Da so izkušnje iz tujine dobre, poudarja tudi Denis Baš. "Res se je izkazalo, da je cepivo ne samo učinkovito, ampak tudi varnostni profil je zelo dober. Tako da, kar se slovenskih pediatrov tiče, lahko zagotovim, da kar enotno gledamo na dobrobit cepljenja," pojasnjuje predsednik Sekcije primarnih pediatrov v Združenju za pediatrijo.

Bolj kot stranski učinki cepiv stroko skrbijo posledice covida-19 pri otrocih, kot je multisistemski vnetni sindrom, opozarja Lucija Ana Vrščaj. "Določene raziskave kažejo, da bi znalo pri covidu-19 oziroma po njem priti do manjših poškodb možganov," je dejala. Dolgoročnih posledic teh poškodb za zdaj ne poznamo, kar je po njenem mnenju skrb vzbujajoče.