Prvi je dvignil ceno s 15,50 evra na 19,50, Moderna pa z 19 evrov na 21,50, je Reuters povzel poročanje Financial Timesa.

Farmacevta sta dvignila ceno cepiv. Foto: BoBo
Farmacevta sta dvignila ceno cepiv. Foto: BoBo

Nemčija: Zaostritev pogojev za vstop v državo

V Nemčiji, kjer se postopoma končujejo poletne počitnice, je od polnoči ob vstopu v državo obvezno testiranje za vse, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19 – ne le za letalske potnike kot do zdaj, ampak tudi za tiste, ki prispejo v državo z avtomobilom, avtobusom ali vlakom. Pravilo velja za osebe, starejše od 12 let, nadzorovali pa ga bodo z naključnimi kontrolami in ne sistematičnim nadzorom na mejah.

Ljudje, ki se vračajo v Nemčijo iz držav s posebej skrb vzbujajočimi epidemičnimi razmerami, morajo še naprej pokazati dokazilo o negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Dokaz o prebolelosti ali cepljenju v tem primeru ne zadostuje.

Italija s 60-odstotno precepljenostjo

Polno cepljenih je 60 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let, kar pomeni 32,4 milijona ljudi, je danes sporočil državni komisar, pristojen za kampanjo cepljenja, Francesco Paolo Figliuolo. Do konca septembra želijo v Italiji doseči 80-odstotno precepljenost in s tem čredno imunost, je še povedal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA. Med drugim se v državi omenja možnost uvedbe obveznega cepljenja za učitelje, o čemer naj bi vlada v Rimu odločala še ta teden.

Medtem so hekerji napadli IT-sisteme podjetja, ki skrbi za naročanje na cepljenje proti covidu-19 v deželi Lacij, kamor spada prestolnica Rim. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, spletna stran zaradi kibernetskega napada, ki še traja, danes ne deluje, kar pomeni, da se ljudje ne morejo prijaviti na cepljenje.

Danska: V dvoranah z do 500 ljudmi nič več dokazil o cepljenju ali negativni izvid testa

Na Danskem so odpravili omejitve glede javnega prevoza, obveznost šolarjev in študentov, da se testirajo dvakrat tedensko, pa so spremenili v priporočilo. V gledališčih in kinodvoranah z zmogljivostjo manj kot 500 ljudi, v zabaviščnih parkih in živalskih vrtovih ni več treba zahtevati dokazila o cepljenju ali negativnega izvida testa. Enako velja za športne objekte, čeprav so v telovadnicah naključni pregledi še vedno mogoči. Nadaljnje sprostitve so na Danskem predvidene za 1. september.

Lizbona. Foto: EPA
Lizbona. Foto: EPA

Portugalska: Nočna omejitev gibanja je odpravljena

Na Portugalskem, kjer so pospešili cepljenje, precepljenost je zdaj okoli 57-odstotna, so lahko zdaj trgovine, restavracije in gledališča odprti do druge ure zjutraj, delo od doma ni več obvezno, nočna omejitev gibanja na najbolj prizadetih območjih pa je odpravljena. Za bivanje v hotelu ali vstop v restavracijo je še vedno potrebno potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem izvidu testa.

Od septembra, ko bo na Portugalskem po načrtih cepljenih okoli 70 odstotkov prebivalstva, zaščitne maske na ulicah ne bodo več obvezne. Če bo do oktobra stopnja precepljenosti dosegla 85 odstotkov, pa bodo za tiste, ki bodo predložili covidno potrdilo, odprti tudi bari in nočni klubi. Odpravljena bo tudi omejitev števila gostov v restavracijah in na javnih prireditvah.

Portugalski premier Antonio Costa je pred dnevi ocenil, da je po porastu okužb zaradi bolj nalezljive različice delta v zadnjih tednih prišlo do padca števila primerov. Cepljenje je po njegovih besedah k temu bistveno prispevalo, obenem pa zaznavajo manj smrti in hospitalizacij. Na Portugalskem so do zdaj potrdili 17.330 smrti bolnikov s covidom-19, skupno je bilo potrjenih 963.446 okužb.

Britanci mlade vabijo s popusti na naročilo hrane in taksije

V Združenem kraljestvu bodo v okviru spodbujanja cepljenja mladim ponudili popuste pri naročilu hrane in taksiprevozih, poroča BBC. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bodo podrobnosti še sporočili. Prvi odmerek je prejelo več kot 68 odstotkov mladih, starih od 18 do 29 let. Med vsemi odraslimi je prvi odmerek prejelo 88,5 odstotka, oba odmerka pa 72 odstotkov. Uporabnikom Uberja bo tako ves avgust poslano sporočilo z vabilom na cepljenje.