Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Rezultati kliničnega testiranja, ki še ni v celoti končano, se nanašajo na zdravljenje v roku treh dni po pojavu prvih simptomov covida-19. A tudi če se zdravljenje začne v roku petih dni po nastopu bolezenskih znakov, rezultati niso bistveno drugačni, so zatrdili.

Dozdajšnje rezultate so sicer označili kot izredne, saj kažejo na "prepričljivo učinkovitost" zdravila Paxlovid. Naslednji korak je čimprejšnja priprava dokumentacije, potrebne za vložitev prošnje za izdajo izrednega dovoljenja za uporabo pri ameriški agenciji za zdravila FDA.

Sorodna novica Velika Britanija prva odobrila protivirusno zdravilo: "To je zgodovinski dan"

Protivirusno zdravilo, ki se doma jemlje peroralno, ima namreč po njihovem mnenju ogromen potencial za reševanje življenj covidnih bolnikov in preprečevanje kar devetih od desetih potencialnih hospitalizacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za do zdaj drugo t. i. covidno tableto, potem ko so prvo tovrstno zdravilo Molnupiravir razvili pri ameriškem farmacevtu Merck, Velika Britanija pa je prav v četrtek kot prva država na svetu odobrila njegovo uporabo. Evropska agencija za zdravila (EMA) že preučuje uporabo Molnupiravirja, prav tako postopek za izdajo dovoljenja že poteka pri FDA-ju. Potrebno dokumentacijo naj bi predložili do zahvalnega dneva, ki ga v ZDA praznujejo 25. novembra.

Kot sicer pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, gre pri zdravilu podjetja Merck dejansko za zdravilo proti gripi, ki so ga prilagodili covidu-19, medtem ko je Pfizerjevo zdravilo razvito posebej za boj proti covidu-19. Izsledki testiranj Molnupiravirja iz prejšnjega meseca so pokazali, da zdravilo za polovico zmanjša možnost za smrt ali hospitalizacijo pri osebah z visokim tveganjem.

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je v intervjuju dejal, da se podjetje o dobavi eksperimentalnega zdravila pogovarja že z več kot 90 državami. Po njegovih besedah bo cena primerljiva z Merckovim zdravilom. Merckova pogodba z ZDA kaže, da bo petdnevna terapija z Molnupiravirjem stala okoli 700 dolarjev.

Terapija vsebuje tableto Paxlovid in starejše zdravilo ritonavir, bolnik bo prejel tri tablete dvakrat dnevno. Zdravljenje so razvijali skoraj dve leti. Zdravilo je treba uvesti čim hitreje, preden okužba napreduje.

V Pfizerju pravijo, da načrtujejo, da bodo do konca leta izdelali 180.000 terapij, do konca prihodnjega leta pa najmanj 50 milijonov, od tega 21 v prvi polovici leta.

ZDA zakupile že več milijonov tablet

Na novico o novem zdravilu so se odzvali že številni politiki. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je ameriška vlada zagotovila že več milijonov tablet. "Če bo FDA prižgal zeleno luč, potem bi lahko kmalu imeli tableto za oskrbo okuženih. Terapija bo še eno orodje za zaščito ljudi pred najhujšim izidom covida-19."

Napoved o novem zdravilu je odmevala tudi na borzi: delnice Pfizerja so poskočile za devet odstotkov, na 47,82 dolarja, medtem ko so se od drugih proizvajalcev cepiv znižale, poroča Reuters.

"Cepiva so najučinkovitejše in zanesljivo orodje, ki ga imamo v tej pandemiji," pravi Grace Lee, profesorica pediatrije na medicinski univerzi Stanford. "Ta peroralna zdravila bodo povečala našo zmožnost, da zmanjšamo tveganje težjega poteka bolezni, hospitalizacije in smrti, kar je zelo veliko. Ne bodo pa preprečila okužbe."