Zdravilo molnupiravir se je na podlagi podatkov kliničnih testiranj izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih stadijih okužbe. Foto: Reuters
Zdravilo molnupiravir se je na podlagi podatkov kliničnih testiranj izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih stadijih okužbe. Foto: Reuters

"Danes je zgodovinski dan za našo državo. Združeno kraljestvo je prva država na svetu, ki je odobrila protivirusno zdravilo proti covidu-19, ki ga je mogoče jemati doma," je v odzivu dejal britanski minister za zdravje Sajid Javid.

Dodal je, da gre za velik preobrat za najranljivejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, ki bodo lahko kmalu deležni prelomnega zdravljenja.

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen.

Kdo lahko užije tableto?

Sorodna novica Dunaj: V lokale le cepljeni in preboleli. Hitri test (kmalu) ne bo več veljal.

Britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke (MHRA) je zdravilo odobrila za uporabo pri ljudeh, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za razvoj hude oblike covida-19, vključno z debelostjo, starostjo, sladkorno boleznijo in boleznimi srca.

"Zdravilo je varno in učinkovito pri zmanjševanju tveganja hospitalizacije in smrti pri ljudeh z blago do zmerno boleznijo covida-19, ki imajo povečano tveganje za razvoj hude bolezni," so še sporočili. Zdravilo je v postopku ocenjevanja v ZDA in Evropski uniji.

Zdravilo najučinkovitejše v zgodnjem obdobju okužbe

Na podlagi podatkov kliničnih testiranj se je molnupiravir izkazal za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjem obdobju okužbe. MHRA priporoča uporabo zdravila v petih dneh po pojavu bolezenskih znakov.

Velika Britanija, ki je bila ena izmed držav, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela, je 20. oktobra sporočila, da je naročila 480.000 odmerkov Merckovega molnupiravirja. Merck je podpisal sporazume tudi z več državami, vključno z ZDA, ki nameravajo kupiti 1,7 milijona odmerkov, če bodo molnupiravir odobrili pristojni organi.