Foto: Reuters
Foto: Reuters

Farmacevtski gigant in njegov partner BioNTech sta namero napovedala v ponedeljek, ob tem pa se sklicujeta na obetavne rezultate prvih preizkusov.

“Dozdajšnji podatki nakazujejo, da tretji odmerek našega cepiva znatno poviša protitelesa v primerjavi z ravnjo po zgolj dveh odmerkih," je povedal izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla, ki je ob tem poudaril, da je nujno treba nasloviti grožnjo, ki jo predstavlja delta.

  • V Avstriji za poživitveni odmerek le Pfizer in Moderna

Sorodna novica Nova Zelandija po le eni okužbi ustavlja javno življenje

V Avstriji pa so objavili priporočilo, da bodo za poživitveni odmerek pri cepljenju namenili le cepivi družb Pfizer in Moderna. Prvi bodo poživitveni odmerek prejeli starejši od 65 let, rizični bolniki in tisti, ki so bili cepljeni s cepivoma družb AstraZeneca in Johnson & Johnson.

Minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem še enkrat pozval vse, naj se odločijo za cepljenje. "Cepljenje nam bo pomagalo, da dobro preživimo zimo," je dejal.

Poživitveni odmerek bodo lahko osebe prejele, ko bo minilo od pol leta do devet mesecev od zadnjega cepljenja. Tako bi lahko že zdaj začeli cepiti s poživitvenimi odmerki. Je pa ministrstvo za zdravje opozorilo, da se morajo zvezne dežele še pripraviti in organizirati cepljenje.

Ko bodo s poživitvenim odmerkom cepili vse iz prve skupine, bodo sledili tudi odrasli, ki so bili cepljeni s Pfizerjem ali Moderno. Mlajšim, ki so stari od 12 do 18 let, poživitvenega odmerka za zdaj ne priporočajo.

Češka s 1. septembrom rahlja ukrepe. Foto: EPA
Češka s 1. septembrom rahlja ukrepe. Foto: EPA
  • Češka testira šolarje in sprošča ukrepe

Na Češkem pa se bodo morali po koncu poletnih počitnic vsi šolarji testirati na koronavirus, v nasprotnem primeru so zanje predvidene določene omejitve pri pouku, je sporočila vlada.

V okviru testiranja za šolarje so predvideni trije testi v razmiku nekaj dni. Kdor bo testiranje zavrnil, pri pouku ne bo smel peti in sodelovati pri urah športa, prav tako bo moral nositi zaščitno masko. Testi ne bodo potrebni za polno cepljene mladostnike.

Vlada v Pragi je poleg tega danes sprejela odločitev o rahljanju protikoronskih ukrepov, kar bo začelo veljati 1. septembra. Za bazene, stadione, koncertne dvorane, gledališča, muzeje in živalske vrtove po novem ne bodo več v veljavi nikakršne omejitve glede zasedenosti. Pogoj pa je, da so vsi obiskovalci cepljeni, testirani ali prebolevniki. V restavracijah bo lahko za skupno mizo sedelo šest namesto dosedanjih štirih ljudi.