Cepilni center v Bangkoku na Tajskem. Foto: EPA
Cepilni center v Bangkoku na Tajskem. Foto: EPA

Raziskavo medicinske fakultete v ameriški zvezni državi Oregon so v četrtek objavili v znanstveni reviji Obstetrics & Gynecology. Raziskavo je financirala ameriška vlada.

Raziskava je zajela skoraj 4000 žensk, starih od 18 do 45 let, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije. Okoli 2400 jih je bilo cepljenih – dobra polovica s cepivom podjetij Pfizer/BioNTech, dobra tretjina s cepivom Moderne in preostale s cepivom Johnson & Johnson. Približno 1500 ni bilo cepljenih.

Vodja raziskave Alison Edelman je za francosko tiskovno agencijo AFP poudarila, da so ugotovljeni učinki cepljenja majhni in bodo po pričakovanjih le kratkotrajni, tako da gre za po njenem mnenju "zelo pomirjujoče" izsledke, ki predstavljajo potrditev za ženske, ki so te spremembe same izkusile. Kot je še poudarila, bi lahko raziskava pomagala v boju proti širjenju napačnih informacij proti cepljenju.

Povezava med imunskim in reproduktivnim sistemom

Za ugotovljeno spremembo verjetno stoji odziv imunskega sistema na cepivo, saj je po besedah Edelmanove znano, da sta imunski in reproduktivni sistem medsebojno povezana.

Manjše povečanje dolžine menstrualnega cikla sicer ni klinično pomembno. Vsaka sprememba, krajša od osmih dni, se klasificira kot normalna pri Mednarodni federaciji za ginekologijo in porodništvo.

Menstrualni cikel načeloma traja 28 dni, a točna dolžina se razlikuje od ženske do ženske in glede na starost posameznice, nanjo pa lahko vplivajo tudi dejavniki, kot je denimo stres.