Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 780 novih okužb s koronavirusom, s čimer je skupno število aktivnih okužb preseglo 7000. Skupno so doslej potrdili 35.853 okužb, od tega je umrlo 758 ljudi s covidom-19.

Avstrijska vlada zaradi porasta okužb zaostruje ukrepe za zajezitev virusa. "Število novih okužb v Avstriji raste eksponentno," je povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Ob tem je napovedal zaostritev ukrepov – od ponedeljka bo lahko na zasebnih praznovanjih in drugih dogodkih v zaprtih prostorih največ deset ljudi. Izjema bo veljala za pogrebe, verske in kulturne dogodke.

Poleg tega bo od začetka prihodnjega tedna nošenje zaščitnih mask obvezno tudi za goste v restavracijah in lokalih, ko ne bodo sedeli za mizo. Trenutno jih mora nositi samo osebje.

Kurz je ob tem povedal, da bodo novi ukrepi znova pomenili žrtvovanje ljudi, vendar pa so nujni, da bi preprečili ponovno karanteno v državi in katastrofalne posledice.

Opozorila pred potovanji na Dunaj

Nemčija je sicer v sredo zaradi porasta okužb izdala opozorilo pred nenujnimi potovanji na Dunaj, kjer imajo največ novih okužb. Opozorilo so izdali še za Budimpešto ter več regij v Franciji, Romuniji, Švici, na Hrvaškem, Češkem in Nizozemskem.

Francoski učenci in študenti so se vrnili v šole. Foto: Reuters
Francoski učenci in študenti so se vrnili v šole. Foto: Reuters

Danska pa je medtem izdala opozorilo pred nenujnimi potovanji v Avstrijo, Švico, na Madžarsko, Portugalsko in Nizozemsko.

V avstrijski prestolnici, kjer živi skoraj četrtina vseh Avstrijcev, so potrdili 366 novih okužb. Sledijo Zgodnja Avstrija s 124 okužbami, Spodnja Avstrija s 100 in Tirolska s 65. Najmanj so jih spet potrdili na avstrijskem Koroškem, in sicer 12.

Na Hrvaškem 250 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 250 primerov okužbe s koronavirusom, dva človeka sta umrla, je sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. To je manj kot v sredo, ko je bilo 280 novookuženih. V zadnjem dnevu so testirali 5948 ljudi, skupno doslej že 242.886. Iz štaba so napovedali, da bodo nekatere epidemiološke ukrepe spremenili.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je poudaril, da bodo čas izolacije okuženih z novim koronavirusom do konca tedna skrajšali z dosedanjih 14 na deset dni, samoizolacija stikov okuženih pa bo še vedno trajala 14 dni.

V sosednji državi je aktivno okuženih 2108 ljudi, 300 se jih zdravi v bolnišnici, od tega 24 s pomočjo medicinskega ventilatorja. Največ novookuženih so v preteklih 24 urah znova odkrili v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 76, v Istri pa še tri.

Od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so na Hrvaškem našteli 14.729 okužb. Okrevalo je 11.933 ljudi, s covidom-19 je skupno umrlo 238 bolnikov.

V BiH okužbe rastejo, drugod po Balkanu padajo

V Bosni in Hercegovini se je število novih okužb močno povečalo, umrlo pa je devet bolnikov. Po 2349 testih so potrdili 394 okužb. V BiH-u so v Federaciji BiH potrdili 297 novih okužb, v Republiki Srbski 97. Povprečno so v preteklih desetih dneh v BiH-u dnevno odkrili okoli 300 novih okužb, toliko kot danes pa nazadnje v začetku avgusta.

V Severni Makedoniji so medtem potrdili 186 novih okužb, umrlo je sedem bolnikov. Iz Srbije pa poročajo o 82 novih okužbah in dveh smrtnih žrtvah.

Franciji ne uspe zajeziti širjenja okužb

Češka: Nove omejitve v lokalih

Na Češkem so v sredo imeli nov dnevni rekord novih okužb. Prvič doslej so v enem dnevu potrdili več kot 2000 novih okužb, in sicer 2139, medtem ko so jih dan prej našteli 1675. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so doslej na Češkem zaznali 41.032 okuženih z novim koronavirusom, umrlo jih je najmanj 482.

Da bi zajezila njihovo širjenje, je država uvedla strožje ukrepe. Restavracije, kavarne, bari, nočni klubi in podobni lokali bodo po novem lahko sprejemali le toliko ljudi, kolikor je v njih sedežev, je sporočilo češko ministrstvo za zdravje. Za dogodke v zaprtih prostorih, kjer se bo zbralo več kot deset ljudi, bo treba določiti sedežni red, s katerim naj bi zagotovili ustrezno medsebojno razdaljo. Izjeme bodo razstave in gospodarski sejmi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nemčija: Največ okužb od aprila

Medtem so v Nemčiji v enem dnevu potrdili 2194 novih okužb, kar je najvišja dnevna raven od aprila, so sporočili z Inštituta Roberta Kocha. V zadnjem dnevu so potrdili tri nove smrtne primere. Od začetka pandemije se je v tej državi okužilo najmanj 265.857 ljudi, umrlo jih je 9371.

Francija: Največ okužb od začetka množičnega testiranja

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili 10.593 novih primerov okužb, kar je največ, odkar so začeli v državi izvajati množično testiranje na virus.

Umrlo je še 50 bolnikov s covidom-19, je sporočil francoski inštitut za javno zdravje. Doslej so v Franciji zabeležili 31.095 smrti, povezanih z novim koronavirusom.

WHO skrbi krajšanje karantene po Evropi

V Evropi je več držav, ki so v primeru stika z okuženimi skrajšale karanteno za ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi. V Sloveniji so jo z 11. septembrom skrajšali na deset dni, na deset dni so jo skrajšali tudi v Veliki Britaniji, na Irskem in na Hrvaškem, v Franciji pa na sedem dni.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek izrazila zaskrbljenost glede krajšanja karantene. "Številke resda odražajo obsežnejše testiranje, a kažejo tudi alarmantne ravni prenosa okužb v regiji, ki so višje kot v marcu in aprilu," je na novinarski konferenci v Københavnu dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

"Naše priporočilo za 14-dnevno karanteno je utemeljeno na našem razumevanju inkubacijskega obdobja in prenosa bolezni, ki ga bomo revidirali le, če se bo spremenilo naše razumevanje znanosti, kar se doslej ni zgodilo," je poudarila Catherine Smallwood, pristojna za izredne razmere v WHO Evropa.

Združeno kraljestvo: Johnson za stroge ukrepe

V Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske je bilo največ smrtnih žrtev koronavirusne bolezni v Evropi. Že nekaj dni vsak dan odkrijejo več kot 3000 novih okužb, v sredo so poročali o skoraj 4000 primerih.

V Združenem kraljestvu, kjer je bilo največ smrtnih žrtev koronavirusne bolezni v Evropi, se bojijo novega zapiranja gospodarstva. Foto: Reuters
V Združenem kraljestvu, kjer je bilo največ smrtnih žrtev koronavirusne bolezni v Evropi, se bojijo novega zapiranja gospodarstva. Foto: Reuters

Vlada je deležna kritik, ker se mnogi ljudje s simptomi ne morejo testirati. Sistem se težko spopada s povpraševanjem, je priznal britanski premier Boris Johnson in ponovno zagotovil, da nameravajo do konca oktobra povečati zmogljivosti testiranja na 500.000 testov dnevno.

Johnson je na Otoku napovedal nove strožje ukrepe, ki naj bi jih prebivalci upoštevali, če želijo zajeziti drugi val novega koronavirusa in uživati v božiču ter preprečiti vnovično popolno zaprtje države, ki bo onemogočilo delovanje podjetij.

Državljane je pozval k spoštovanju omejitve druženja na šest oseb, ki v Angliji velja od ponedeljka, potem ko so v državi po maju našteli najvišje dnevno število okužb. Vlada v Londonu namreč ukrepe lahko uvaja le v Angliji, medtem ko v drugih deželah ukrepe sprejemajo samostojno.

Danes je nato vlada objavila nove omejitve v Angliji, in sicer na njenem severovzhodu, kjer imajo porast okužb.

Trump spet dviguje prah z izjavami o koronavirusu