Protest zaposlenih v domovih starejših

Poleg bolnišnic so v prvih vrstah boja proti virusu domovi za starejše občane, zato bi bil potreben temeljit razmislek o ravnanju v primerih okužbe z novim koronavirusom, da ne bi bilo vse breme na plečih domov za ostarele.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so poudarili, da domovi niso bolnišnice in da so njihovi stanovalci diskriminirani. "Kljub zagotovilom odločevalcev, da se starejšim namenja posebna pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki," so zapisali v skupnosti in poudarili, da so domovi za starejše občane epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja novega koronavirusa pa ostali prepuščeni sami sebi.

Zato zahtevajo takojšnjo prekinitev "samovolje ministrstva za zdravje, ki o domovih za starejše občane in njihovih stanovalcih odloča brez dialoga". Ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom pri stanovalcih zahtevajo dosledno osamitev vseh okuženih stanovalcev zunaj domov za starostnike in njihovo ustrezno zdravljenje v bolnišnicah.

"Z odklanjanjem sprejema v bolnišnico se stanovalcem domov za starejše občane krši ustavna pravica do zdravljenja in se jih potiska v diskriminatoren položaj glede na druge državljane," so opozorili v skupnosti, kjer od pristojnih pričakujejo spoštovanje predpisov v povezavi z nalezljivimi boleznimi.

Dom starejših občanov Nova Gorica. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Dom starejših občanov Nova Gorica. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Protest za preselitev okuženih iz domov

Gantar: Protesti imajo političen motiv

Na proteste se je danes na Brdu pri Kranju odzval minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je zavrnil navedbe o slabi komunikaciji, saj po njegovih besedah ministrstvo za zdravje vseskozi sodeluje z ministrstvom za delo, ki je resorno ministrstvo za domove, prav tako imajo redne konference s koordinatorji.

Minister je prepričan, da v Sloveniji ravnamo prav, kar da kažejo tudi podatki, saj je po njegovih besedah Slovenija na področju skrbi za starejše in težav, s katerimi se spoprijemajo domovi, med boljšimi. "Zato težko razumem, bolj razmišljam o kakšnih drugačnih motivih za te proteste," je dejal minister, ki meni, da imajo protesti političen motiv.

Poudaril je, da je obravnava okuženih vprašanje stroke in da sama okužba ni razlog za hospitalizacijo. Glede opozoril vodstev nekaterih domov, da dela v domovih ne morejo organizirati v treh območjih, kot jim to nalagajo pristojni in kar naj bi zapisali tudi v poseben odlok, pa je minister dejal, da se lahko domovi o zagotovitvi dodatnih zmogljivosti dogovarjajo tudi v okviru lokalne skupnosti.

Domovi preobremenjeni že pred epidemijo

Odgovora ali jasnih navodil pristojnih ni, prav tako tudi ne protokola za sprejem novih stanovalcev, kljub velikemu številu prostih mest, opozarja direktor novogoriškega doma upokojencev Bojan Stante. Da domove država že dve desetletji zapostavlja, je prav tako za Radio Slovenija dejal direktor Doma upokojencev Gradišče Silvano Gregorič: "Domovi nismo vir okužbe, mi smo gostitelji tega virusa, okužbo je prineslo zdravstvo."

Skupnosti socialnih zavodov se je pri opozarjanju na sistemske težave, kot je pomanjkanje kadra, slabe prostorske zmogljivosti, zastareli normativi ipd., pridružila tudi Socialna zbornica Slovenije. "Na slabo stanje institucionalnega varstva strokovne asociacije opozarjamo že desetletje, slabosti sistema pa so zaradi epidemije in širjenja virusa žal le še bolj opazne in globlje," je v pismu zapisal predsednik zbornice Nace Kovač.

Čeprav se je področje institucionalne oskrbe v večini evropskih držav znašlo v primežu težav, v socialni zbornici menijo, da prihaja čas, ko bo treba stvari skrbno analizirati in se o njih pogovoriti, za kar bo potrebno tudi močnejše sodelovanje med zdravstvenim in socialnim sistemom ter prilagoditev zmogljivosti glede na demografsko sliko, ki nas čaka v prihodnosti.

Sorodna novica Prvih 350 evrov za prizadete samozaposlene in dodatek zaposlenim v UKC-ju

Domovi na začetku epidemije ostali brez enotne strategije

Kot so v skupnosti socialnih zavodov poudarili že na začetku tedna, ministrstvo za zdravje ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše občane.

Kot so navedli, so že marca ministrstvu za zdravje predlagali osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 na drugih lokacijah, kar se je v tujini izkazalo kot dobra praksa. "Domovi za starejše občane se tako ves čas spopadajo ne le z izzivi, ki jih prinaša nov in slabo poznan virus, temveč tudi s številnimi navodili in zahtevami pristojnih, ki se nenehno spreminjajo in ne upoštevajo najboljših domačih in tujih praks," so pojasnili.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Dom starejših občanov Škofja Loka. Foto: BoBo