Za marec bodo zaradi epidemije prizadeti samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci prejeli 350 evrov temeljnega dohodka, za april in maj pa po 700 evrov. Foto: BoBo
Za marec bodo zaradi epidemije prizadeti samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci prejeli 350 evrov temeljnega dohodka, za april in maj pa po 700 evrov. Foto: BoBo

Nakazilo 350 evrov so prejeli tisti, ki so do 18. aprila prek Fursovega informacijskega sistema eDavki vložili izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Na tej podlagi je finančna uprava danes izvedla nakazilo 32.015 upravičencem v skupnem znesku 11,2 milijona evrov, so sporočili s Fursa. Seznam prejemnikov so objavili na svojih spletnih straneh.

Sorodna novica Oddanih že več kot 12.000 vlog za odlog posojil, banke jih pričakujejo še več

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila kot pomoč samozaposlenim, kmetom, družbenikom in verskim uslužbencem, poleg izplačila mesečnega temeljnega dohodka predvideva tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov. Obe ugodnosti je mogoče uveljavljati v isti izjavi.

700 evrov za april in maj

Do pomoči so upravičeni za obdobje od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja. Za meseca april in maj jim bo Furs izplačal mesečni temeljni dohodek 700 evrov.
Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, so nakazilo prejeli danes. Preostali imajo čas za oddajo vloge še do 31. maja, denar pa bodo prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Pogoj za pridobitev pomoči je v skladu z veljavnim zakonom, da so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Prosilec mora imeti tudi poravnane vse zapadle davčne obveznosti.

Medtem pa je vlada v potrditev v DZ poslala predlog spremembe pogojev, in sicer naj bi bili do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Za vsaj del ur bo dodatek dobilo skupaj 7207 zaposlenih na ljubljanskem UKC-ju, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov. Foto: BoBo
Za vsaj del ur bo dodatek dobilo skupaj 7207 zaposlenih na ljubljanskem UKC-ju, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov. Foto: BoBo

Prvi del dodatka za zaposlene v največji slovenski bolnišnici

Danes bo tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana svojim zaposlenim izplačal dodatek za delo v tveganih razmerah za delo v marcu. Dodatek, ki ga predvideva kolektivna pogodba za javni sektor, bo za vsaj del ur dobilo skupaj 7207 zaposlenih, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov, so pojasnili v UKC-ju

Dodatek znaša 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, zaposleni, ki so do njega upravičeni, pa ga bodo dobili za tiste ure, ki so jih opravili v bolnišnici od 13. marca, torej po dnevu, ko je bila razglašena epidemija novega koronavirusa. Za delo od doma dodatkov namreč ne bo, tako da bodo nekateri od teh več kot 7000 zaposlenih lahko dobili dodatek zgolj za nekaj ur oziroma dni.

Generalni direktor Janez Poklukar je v sredo pojasnil, da so se pri oceni upravičencev naslonili na izhodišče medicine dela, do tega dodatka pa so v celoti upravičeni vsi zaposleni, ki delajo v temeljni dejavnosti, "v prvih bojnih vrstah". Pa tudi denimo čistilke, ki čistijo za obolelimi, ali kuharji, ki so v stiku z izločki bolnikov.

Generalni in strokovni direktor ter pomočniki generalnega direktorja dodatka za delo v tveganih razmerah ne bodo dobili. Foto: Twitter/UKC Ljubljana
Generalni in strokovni direktor ter pomočniki generalnega direktorja dodatka za delo v tveganih razmerah ne bodo dobili. Foto: Twitter/UKC Ljubljana

Glede na sklep UKC-ja bodo vsi, ki delajo na t. i. covidoddelkih, v urgentni dejavnosti in v neposrednem okolju z bolniki, dobili dodatek za vse evidentirane ure, ki so jih opravili na delovnem mestu v bolnišnici. Drugi, denimo v administrativno-upravnem delu bolnišnice, pa bodo dobili dodatek za 60 odstotkov evidentiranih ur. Generalni in strokovni direktor ter pomočniki generalnega direktorja dodatka ne bodo dobili. Ti bodo dobili 35 odstotkov dodatka za nevarnost in posebne obremenitve, ki ga je omogočil prvi interventni protikoronski zakon. Dobili ga bodo za čezmerne obremenitve.

Ta dodatek bodo dobili tudi nekateri drugi zaposleni. Zaposleni v covidoddelkih bodo dobili 35 odstotkov tega dodatka, torej skupaj z dodatkom po kolektivni pogodbi 100 odstotkov urne postavke, kar je tudi maksimum, kolikor po predpisih lahko dobijo. Zaposleni v urgentni dejavnosti bodo poleg 65 odstotkov dodatka po kolektivni pogodbi dobili še 15 odstotkov interventnega dodatka, torej skupaj 80 odstotkov.

Preostali v drugih organizacijskih enotah interventnega dodatka ne bodo dobili, torej ostajajo zaposleni na klinikah, kot so ortopedska, očesna, ginekološka, stomatološka, kirurška itd., pri 65 odstotkih dodatka po kolektivni pogodbi. Danes bodo torej zaposleni dobili poračun dodatka iz kolektivne pogodbe za marec, poračun interventnega dodatka pa bodo prejeli pri naslednji plači, skupaj z obema dodatkoma za april.