Minister Poklukar. Foto: BoBo
Minister Poklukar. Foto: BoBo

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da mora na podlagi zakona o pacientovih pravicah vsak dobiti možnost za cepljenje, tudi če določeno zdravstveno storitev oz. cepivo zavrne. A je nato po pravilih, ki jih določa zakon, ponovno uvrščen v čakalne sezname, je pojasnil v izjavi za medije v Bruslju.

Želijo pa si, da takoj, ko dosežejo določeno raven precepljenosti, državljanom omogočijo "prijavljanje na cepljenje v najširšem mogočem obsegu".

Tudi predsednik DS-ja poziva k cepljenju

Tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je pozval državljanke in državljane, da se v čim večjem številu odločijo za cepljenje proti covidu-19. To je namreč po njegovih besedah najbolj učinkovit javni ukrep za preprečevanje širjenja te bolezni, so zapisali v DS-ju.

"Ta trenutek zaradi prednostnih skupin, ki jih uveljavljamo, ne moremo hkrati uveljaviti tudi izbire cepiva. Lahko bi prišlo do nejasnosti pri določitvi predvidenih datumov cepljenja. S splošno precepljenostjo v prvem krogu verjamem, da bo podlaga, da odpremo tudi izbiro cepiva, ki pa bo v naslednjih faza zelo odvisna od priporočil stroke," je še dodal minister.

Dovolj drugih odmerkov AstraZenece

Zagotovil je, da je ta trenutek cepiva proizvajalca AstraZenece dovolj za cepljenje z drugim odmerkom, saj Nacionalni inštitut za javno zdravje skrbno spremlja število prijav in cepljenj s prvim odmerkom, pa tudi podatke o dobavah cepiva tega proizvajalca.

Sorodna novica Prvi primer indijske različice virusa v Sloveniji; EMA: Cepiva verjetno nudijo zaščito

Na ravni EU-ja pa je po njegovih besedah ključno, da od AstraZenece pridobi vso po pogodbi dogovorjeno količino. "Pričakujemo, da bo Evropska unija sklepala pogodbe z vsemi dobavitelji cepiv. Tudi z AstraZeneco se mora pogovarjati o morebitnih nabavah, kajti ta trenutek je AstraZeneca na evropskem zemljevidu pomembna. Ne nazadnje se je z njo cepilo več 10 milijonov državljanov EU-ja, in tega ne gre zanemariti," je še opomnil.

Nacionalni koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin pa je na novinarski konferenci glede možnosti izbiranja cepiva povedal, da bo to mogoče, ko bo lahko država tedensko cepilnim centrom razdelila 150.000 odmerkov cepiv.

Z NIJZ-ja so popoldne sicer sporočili, da so do zdaj s 1. odmerkom cepili več kot pol milijona ljudi.

Kacin: Ta teden bo cepljenih 100.000 ljudi

Poklukar: V prihodnjih mesecih bo v Evropi cepiva dovolj

Stella Kiriakides. Foto: EPA
Stella Kiriakides. Foto: EPA

Minister sicer pričakuje, da bo imela Evropska unija v prihodnjih mesecih dovolj cepiva za spoprijemanje s pandemijo covida-19. Dobave cepiv v Evropski uniji so iz tedna v teden stabilnejše in bistveno večje, kot so bile pred meseci, in v tej smeri naj bi se tudi nadaljevalo, saj imamo tako na ravni EU-ja kot širše vse več proizvajalcev za pokritje potreb, je povedal minister v izjavi za slovenske novinarje v Bruslju.

Slovenija bo med predsedovanjem EU-ju na področju cepiv zagovarjala skupen pristop in pa čim širši portfelj, kajti to zagotavlja najučinkovitejše in odporno cepljenje v Evropi. O tem se je pogovarjal tudi z evropsko komisarko za zdravje Stello Kiriakides, ki ji je predstavil prednostne naloge v času predsedovanja.

Na obzorju zeleno potrdilo

Ena od aktualnih tem pri spoprijemanju s pandemijo je tudi uvedba zelenega digitalnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja znotraj EU-ja. "Zeleno digitalno potrdilo je namenjeno predvsem temu, da bodo lahko državljani EU-ja čim bolj prosto potovali po Evropi in uporabljali storitve, ki jih bo omogočalo potrdilo," je povedal.

Sorodna novica Reynders: Covidno potrdilo kot upanje Evropejcem po letu dni pandemije

Evropski parlament in države članice se o tem potrdilu še pogajajo. V Evropskem parlamentu, ki ima v povezavi s potrdilom še določene zadržke, bo v prvi polovici junija potekala razprava o tem, nato bi lahko sledila potrditev.

"V Sloveniji si zato močno prizadevamo, da čim prej uveljavimo testno različico tega potrdila," je pojasnil Poklukar. Izrazil je pričakovanje, da bomo še pred koncem maja imeli testno, v prvih dneh junija pa že pravo različico digitalnega potrdila. Tako bi lahko začeli njegovo uveljavljanje in s tem slovenskim državljanom poleti omogočili čim lažje potovanje v tujino.

Eden ključnih izzivov pri tem je različno dojemanje učinkovitosti cepljenja po posameznih državah članicah. To vprašanje je minister izpostavil tudi na pogovorih s komisarko Kiriakides in v povezavi s tem predlagal čim širšo razpravo na ravni EU-ja.

Kdaj bo mogoča izbira cepiva?

Številna pogajanja o načinu potovanja po Evropi

Sicer pa bodo o tem že prihodnji teden na neformalnem srečanju razpravljali tudi ministri za zdravje. Poklukar si želi, da bi dosegli čim širšo raven usklajenosti s ciljem omogočiti nemoteno gibanje državljanov po vsej Evropski uniji.

Slovenija se o tem pogovarja tudi s sosednjimi državami, predvsem s Hrvaško, kamor poleti potuje največ slovenskih državljanov, pa tudi s preostalimi sosedami.