Poklukar se je cepil s
Poklukar se je cepil s "cepivom, ki je bilo danes na voljo, to je s cepivom AstraZenece". Foto: BoBo

Cepilni centri medtem zagotavljajo, da so na povečan obseg cepljenja pripravljeni.

"Z odzivom na novem portalu ZVem smo več kot zadovoljni. Po neuradnih podatkih, ki jih imam, se je do tega trenutka prijavilo več kot 22.000 ljudi. To je pomemben korak in prava pot," je v izjavi za medije poudaril zdravstveni minister Janez Poklukar in dodal, da se na ministrstvu zavedajo, da vsi ne znajo uporabljati spleta oz. omenjene aplikacije ali pa nimajo primernega prenosnega telefona, "zato imamo tudi druge poti za prijavo na cepljenje".

O tem, kako doseči starejše, se je minister popoldne pogovoril tudi s predstavniki Zveze društev upokojencev (Zdus), ki so mu predstavili svoje predloge.

Poklukar: O varnosti in učinkovitosti z osebnim zdravnikom

Po ministrovih besedah so se pogovarjali o "opolnomočenju starejših", da ne bi dvomili o cepljenju in da ga, če so poklicani, ne zavračajo. Drug izziv pa je zavedanje, da bodo starejši, ki so bili cepljeni med prvimi, jeseni klicani na "osvežilni odmerek, ki je ravno tako kot zdajšnje cepljenje pomemben, da v naslednji zimi ne doživimo nove epidemije", je dodal.

"Ključno je, da če ima starejša oseba vprašanje o varnosti in učinkovitosti cepiva, da pristopi do stroke. To je osebni zdravnik, kjer dobi vse ustrezne informacije, da lahko potem presodi in se prostovoljno odloči," je povedal Poklukar.

Upokojenci lahko pri prijavi in prevozu poiščejo tudi pomoč

Predsednik Zdusa Janez Sušnik je prav tako poudaril, da se med upokojenci postavlja vprašanje varnosti cepiva. "Cepiva so najbrž vsa varna. Jaz mislim, da so, in to je treba tudi upokojencem povedati," je dodal Sušnik.

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo po Poklukarjevih besedah prišel na vlado v naslednjih dveh tednih, če bo koalicija enotna. Trenutno je namreč v koalicijskem usklajevanju, ko bo končano, pa bo lahko govoril o tem, kakšne novosti vsebuje. Foto: Pixabay
Zakon o dolgotrajni oskrbi bo po Poklukarjevih besedah prišel na vlado v naslednjih dveh tednih, če bo koalicija enotna. Trenutno je namreč v koalicijskem usklajevanju, ko bo končano, pa bo lahko govoril o tem, kakšne novosti vsebuje. Foto: Pixabay

V pogovoru so odprli tudi vprašanje, kako starejše, ki ne uporabljajo pametnih telefonov in računalnikov, prijaviti na cepljenje in kako jim omogočiti, da uspešno pristopijo do cepilnega mesta.

Sušnik je poudaril, da zgolj 20 odstotkov upokojencev uporablja pametne telefone in računalnike. Zato naj se za prijavo obrnejo na družinske člane ali pa osebnega zdravnika. Prav tako številni upokojenci niso mobilni in do cepilnega mesta ne morejo priti. Zato predlaga, da se obrnejo na prostoferje ali na projekt Starejši za starejše, v okviru katerega poskrbijo za prevoz starejših z osebnim vozilom do cepilnega mesta in domov.

Čeprav se v ponedeljek začne množično cepljenje, Poklukar zatrjuje, da to ne pomeni, da strategije cepljenja starejših ne izvajajo več. "Še vedno imajo prednostne skupine prednost ob samem cepljenju. Vendar, če cepivo je in če kandidate na seznamih za cepljenje imamo, potem se cepijo tudi preostali. Čim hitreje je treba cepiti vse zainteresirane," je povedal minister.

Že v četrtek je Poklukar sicer pojasnil, da bodo pozorni na primere, ko prijava na cepljenje v aplikaciji ne bo dokončana – o takih primerih bodo obveščeni posamezni cepilni centri, ki bodo nato po telefonu preverili, zakaj prijava ni bila dokončana oz. kaj se je zgodilo. S tem postopkom bodo zagotovili, da tudi starejši ali drugi, ki bi jim prijavljanje povzročalo težave, ne bodo spregledani.

Predsednik vlade Janez Janša pa je v četrtek napovedal, da bodo s ponedeljkom začeli cepiti vse odrasle, ki si to želijo, torej tiste, ki se bodo na cepljenje prijavili. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je danes poudaril, da je ta trenutek, ko je cepljenje postalo splošno dostopno vsakomur, prelomen: "To je tista prelomnica, tisti trenutek, ko se začne epidemija končevati."

V Ljubljani bi lahko v dveh tednih cepili vse, ki so trenutno že prijavljeni
Navodila za prijavo prek portala zVEM

- Vpišete svoj EMŠO, številko kartice zdravstvenega zavarovanja in začetnici imena in priimka.
- V drugem koraku vpišete telefonsko številko za potrditev naročila.
- Po vpisani številki boste prejeli SMS-sporočilo s kodo za potrditev ali povezavo.
- Kliknite na povezavo ali vnesite kodo na prvi strani portala zVEM.
- Vaša prijava je zdaj potrjena, počakajte na SMS ali klic izvajalca, ki vas bo povabil k cepljenju.

Vir: NIJZ

Fafangel: S kolektivno imunostjo covid ne bo izginil, bo pa postal obvladljiv

Pri tem pa opozarja, da "epidemija ni računalnik" z gumbom za vklop in izklop. "Ko bomo dosegli tisti magični prag, ki ga vsi gledamo, kolektivno imunost, covid ne bo izginil. Še vedno bo med nami, primeri se bodo še vedno pojavljali. A razlika bo ta, da bo tveganje obvladljivo. Kot družba bomo sprejeli določeno raven tveganja, a to bo znosno in obvladljivo. Številke primerov se bodo še pojavljale, a ne bo tistih rasti, ne bo vrhov. Dosegli bomo to, da bomo zaščitili vse tiste, ki imajo tveganje za najhujši potek bolezni," je poudaril.

Pahor precepljenost v Slovenski vojski izpostavil kot navdih za civilno prebivalstvo

Predsednik države Borut Pahor si je ob obisku vojašnice Petra Petriča v Kranju ogledal cepilno mesto in tamkajšnji mobilni biološki laboratorij. V izjavi za medije po ogledu je izrazil ponos nad delovanjem Slovenske vojske. Kot je navedel, je Slovenska vojska že v več kot 60 odstotkih odporna proti okužbi s covidom-19, kar je dosegla s precepljenostjo in prekuženostjo, pa tudi z zgledom vodilnih v vojski in potrpežljivostjo pri argumentiranju, zakaj je to koristno in prav. "Vse to lahko razumemo tudi kot navdih za naša ravnanja v prihodnjih tednih in mesecih," je še dejal in dodal, da je ponosen, ker SV pomaga civilnemu prebivalstvu, da bi doseglo enak rezultat.

Ob tem je pozval vse, ki imajo glede cepljenja dvome, naj se z vprašanji obrnejo na strokovnjake: "Dajte vprašati tiste, ki se s tem ukvarjajo. Potem bo odločitev lažja."

"Kako bomo izšli v poletje, bo precej odvisno od nas in naše precepljenosti."

Poklukar se je sicer javno cepil (s cepivom, ki je bilo na voljo, in sicer s cepivom AstraZenece) in pozneje poudaril, da se je za to odločil, ker želi pokazati, "da so cepiva varna in učinkovita in da kot minister vanje verjame". "Verjamem, da je cepivo najboljše orožje zoper epidemijo, vabim vse državljane, da pristopijo k cepljenju in da na ta način premagamo virus oz. zaključimo epidemijo," je še pozval in sklenil: "Kako bomo izšli v poletje, bo precej odvisno od nas in naše precepljenosti."

Precepljenost trenutno 11,4-odstotna, samo v četrtek cepili 23.778 ljudi

Trenutno je sicer po podatkih NIJZ-jevega portala Cepimo.se v državi z enim odmerkom cepljenih 463.252 ljudi, z dvema odmerkoma pa 239.414 ljudi oz. 11,4 odstotka prebivalstva. Po navedbah sledilnika za covid-19 se število dnevno cepljenih z vsakim dnem povečuje – v četrtek so v cepilnih centrih cepili 23.778 ljudi.

Portal ZVem oz. njegova aplikacija za prijavo na cepljenje je začela delovati v četrtek. Zaradi velikega zanimanja so bile prvi dan težave, ki so jih kmalu odpravili, je dejal minister. Foto: BoBo
Portal ZVem oz. njegova aplikacija za prijavo na cepljenje je začela delovati v četrtek. Zaradi velikega zanimanja so bile prvi dan težave, ki so jih kmalu odpravili, je dejal minister. Foto: BoBo

V cepilnih centrih so pripravljeni na naval, a čakajo še natančnejša navodila ministrstva glede združevanja aplikacij

Medtem se v cepilnih centrih po državi pripravljajo na povečan obseg cepljenja in zagotavljajo, da so nanj pripravljeni.

V ZD-ju Ljubljana pozdravljajo uvedbo enotne nacionalne aplikacije za naročanje in vabljenje na cepljenje proti covidu-19, vendar pa bodo na nov sistem prešli šele takrat, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno, je dejala strokovna direktorica ZD-ja Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič.

Kot je poudarila, se zavedajo, da je uvedba nacionalnega sistema za spletno naročanje in vabljenje na cepljenje prava poteza, če želijo organizirano in obvladljivo pristopiti k množičnemu cepljenju proti covidu-19, a hkrati poudarjajo tudi odgovornosti, ki jo imajo do bolnikov, da zagotovijo cepljenje na način, ki bo z organizacijskega vidika tudi varen, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V največjem cepilnem centru v državi bodo na nov sistem cepljenja prešli postopno in previdno. Foto: BoBo
V največjem cepilnem centru v državi bodo na nov sistem cepljenja prešli postopno in previdno. Foto: BoBo

Ob dejstvu, da gre za največji cepilni center v državi, je Stegne Ignjatovič opozorila, da je z organizacijskega in logističnega vidika nemogoče, da bi čez noč prestopili na nacionalni sistem vabljenja. Glede na številna odprta vprašanja so na ministrstvo naslovili tudi vabilo na skupni sestanek na začetku naslednjega tedna, da bi uskladili vse potrebno za prehod na takšen način vabljenja in cepljenja.

Pojasnila je, da imajo v ZD-ju Ljubljana že vzpostavljen centraliziran sistem vabljenja in naročanja. V tem sistemu pa imajo po njenih besedah ogromno bazo podatkov, ki obsega več kot 100.000 ljudi, v cepljenje je vključenih več kot 200 ambulant, več kot 100 zaposlenih na lokaciji cepljenja in v podpornih službah. Vse to je za ZD Ljubljana že danes velik organizacijski zalogaj, je navedla.

Zato je po njenih besedah nujen dogovor z ministrstvom, kako integrirano povezati oba sistema naročanja. Njihov zdajšnji sistem namreč že omogoča pregled nad čakajočimi na cepljenje po kategorijah, pregled nad prebolevniki in optimalno vabljenje ter aktivacijo rezervnih seznamov, prav tako pa vabljenje poklicnih skupin in kritične infrastrukture, je pojasnila.

Na nov sistem bodo prešli, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno, v naslednjem tednu še brez sprememb

Vse te nadgradnje pri manjših cepilnih centrih niso tako pomembne, a za ZD Ljubljana, kjer cepijo res veliko število ljudi, tudi več kot 4000 ljudi dnevno, so zelo pomembne, zato jih želijo obdržati. Na nov sistem naročanja bodo tako prešli šele, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno, je pojasnila.

Da bodo na nov sistem prešli previdno in postopno, je potrdila tudi vodja organizacije in koordinacije cepilnega centra ZD-ja Ljubljana Simona Repar Bornšek. Enotno aplikacijo pozdravljajo, saj bo zmanjšala možnosti napak, denimo večkratno cepljenje v več cepilnih centrih, poroča STA.

Glede na velik obseg cepljenja v okviru ZD-ja Ljubljana pa bi se po njenih besedah lahko pojavile težave, saj ni na voljo neposredne izmenjave podatkov. Zato se pri njih v naslednjem tednu v smislu organizacije cepljenja še nič ne spreminja.

Še vedno prijava prek zdravnika

Dejstvo, da bo od ponedeljka mogoče tudi cepljenje mlajših od 50 let, tudi ne pomeni, da bodo prosto lahko prišli na Gospodarsko razstavišče in bodo cepljeni. Še vedno se bodo morali prijaviti, kar bo potrdil izbrani zdravnik, nato pa bodo uvrščeni v bazo cepilnega centra, iz katere jih bodo vabili.

Repar Bornšek je še poudarila, da je zdravstveni dom aktivno začel vabiti na cepljenje, da bi pospešil odziv med ljudmi. Če bi želeli ohraniti takšno dinamiko cepljenja ali jo celo povečati, bi namreč potrebovali priliv dodatnih 3000 ali 4000 ljudi dnevno.

Trenutno je po podatkih NIJZ-jevega portala Cepimo.se v državi z enim odmerkom cepljenih 463.252 ljudi, z dvema odmerkoma pa 239.414 ljudi oz. 11,4 odstotka prebivalstva. Foto: BoBo
Trenutno je po podatkih NIJZ-jevega portala Cepimo.se v državi z enim odmerkom cepljenih 463.252 ljudi, z dvema odmerkoma pa 239.414 ljudi oz. 11,4 odstotka prebivalstva. Foto: BoBo

Tudi v ZD-ju Maribor za zdaj uporabljajo še lastno aplikacijo

V mariborskem zdravstvenem domu so za STA pojasnili, da so že v četrtek naročili cepiva v skladu z veljavno strategijo, če bodo prejeli celotno količino, bi prihodnji teden lahko cepili vse tiste, ki so izkazali interes prek njihove hišne čakalne liste. Direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik je pojasnil, da bodo do sobote popoldne cepili vse ljudi, starejše od 50 let, ki so do zdaj izkazali interes za to. Završnik za zdaj še nima podatka, koliko ljudi se je pri njih od četrtka prijavilo prek državne spletne aplikacije, trenutno pa še vedno uporabljajo lastno aplikacijo, saj bo verjetno potrebnih še nekaj dni, da se bo nova lahko povezala s tistimi, ki jih zdaj uporabljajo posamezni večji cepilni centri.

"Za nas to načeloma ne predstavlja težave, ker bomo prihodnji teden cepili vse, ki so se prijavili pri nas. Gre za okoli 8000 ljudi. Zato predvidevamo, da nam naših podatkov sploh ne bo treba izvažati v državno aplikacijo," je pojasnil.

Tudi na Ptuju večjih sprememb zaradi spremembe strategije ne pričakujejo. Dodatnih prostorov ne načrtujejo, bodo pa po besedah direktorice Zdravstvenega doma Ptuj Metke Petek Uhan cepili več dni kot do zdaj. Cepijo po 1500 ljudi dnevno, če bodo dobili dovolj cepiva, pa bodo cepljenja naslednji teden opravljali tri dni. Ker bodo tudi pri njih vse prijavljene cepili hitro, jim ne bo treba prenašati podatkov v novi sistem, če to ne bo šlo, pa bodo ravnali v skladu z navodili. "Kako bo to potekalo, še ne vemo točno, a nam zagotavljajo, da se bodo podatki dali uparjati," je še dodala.

V zdravstvenih domovih se bojijo, da bodo morali ročno prepisovati vse podatke

Na Gorenjskem imajo že v svojem sistemu prijavljenih toliko ljudi, da imajo dela za dva tedna

Direktor zavoda Osnovno varstvo Gorenjske Jože Veternik je za STA pojasnil, da danes pričakujejo še dodatna pojasnila predstavnikov ministrstva za zdravje, kako nova aplikacija za prijave na cepljenje deluje, kaj prinaša in na kakšen način bo z njo mogoče združiti podatke, ki jih ima vsak cepilni center. Vetrnik načrtuje, da se bodo prihodnji teden posvetovali s svojo programsko hišo, ki je pripravila njihovo lastno rešitev za prijave na cepljenje, ki jo uporabljajo zdaj, in se dogovorili, kako obe aplikaciji združiti in zagotoviti enotno prijavo.

Ker s hitenjem na novi sistem ne želijo povzročiti dodatne zmede, se želijo najprej prepričati, da bo ta prehod nemoten, je še dejal in dodal, da imajo v svojem sistemu za cepljenje prijavljenih še toliko ljudi, da lahko cepljenje izvajajo še vsaj 14 dni.

Pogovor s predsednikom zveze upokojencev o cepljenju
Oddaja "S cepivom proti virusu": gosta Milan Krek in Mateja Logar