Poljaki bodo dva tedna lahko
Poljaki bodo dva tedna lahko "dihali s polnimi pljuči". Foto: Reuters

O povpraševanju po prostih sobah pa poročajo tudi iz drugih zimskih letovišč. V okviru poskusnega rahljanja ukrepov so lahko zmogljivosti zapolnjene do 50 odstotkov. Obiskovalci morajo upoštevati varnostno razdaljo, v zaprtih prostorih pa nositi maske.

Poljska vlada se je zaradi rahle umiritve razmer odločila, da poskusno sprosti določene omejitve, nato pa bo podala novo oceno razmer. Po podatkih ministrstva za zdravje so v državi v zadnjem dnevu potrdili 6397 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 247 ljudi.

  • Nemčija: Zaprtje meje bilo "neizogibno"

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je pojasnil, da je prepoved vstopa v državo za potnike iz Češke in Tirolske "neizogibna", če se želijo izogniti širjenju novih različic koronavirusa.

Kot je pojasnil notranji minister Horst Seehofer, so se tako odzvali na prošnji deželnih vlad na Bavarskem in Saškem, kjer se bojijo nove britanske in južnoafriške različice koronavirusa. Prva je prisotna na Češkem, druga pa na Tirolskem.

Tirolska je v teh dneh praktično odrezana od sveta. Foto: EPA
Tirolska je v teh dneh praktično odrezana od sveta. Foto: EPA

Nemčija je do zdaj kot območje mutacije razglasila Veliko Britanijo, Portugalsko, Irsko, Brazilijo in Južno Afriko, saj so v teh državah potrdili veliko razširjenost mutiranega novega koronavirusa.

Z območij z visoko stopnjo okuženosti z novimi različicami koronavirusa sicer dovoljujejo vstop le nemškim državljanom, mogoče pa so lahko le nekatere izjeme, na primer za zdravstveno osebje.

Tudi odhod iz Tirolske v druge avstrijske dežele je mogoč le z negativnim rezultatom testa na novi koronavirus. Avstrijska vlada se je za to odločila zaradi širjenja novih različic virusa na Tirolskem. Ukrep bo veljal predvidoma deset dni.

Na Tirolskem zaradi južnoafriškega seva izredni ukrepi
  • Francija: Velik porast južnoafriške različice v Mosellu

Južnoafriška različica močno skrbi tudi francoske oblasti, potem ko so zaznali močno prisotnost te različice v pokrajini Moselle na vzhodu države.

Kljub temu vlada za zdaj nima načrtov pokrajine zapirati.

  • Madžarska kot prva država EU-ja začela uporabljati rusko cepivo

Madžarska je postala prva država članica Evropske unije, ki je proti covidu-19 začela uporabljati rusko cepivo Sputnik V. V okviru prve dobave so prejeli 2800 odmerkov cepiva. Družinski zdravniki v Budimpešti so lahko izbrali po pet ljudi, ki so jih poslali na cepljenje v štiri bolnišnice v prestolnici.

Madžarska se je z Rusijo glede dobave cepiva dogovorila prejšnji mesec in naročila dva milijona odmerkov, ki jih bodo prejeli v roku treh mesecev.

V državi so tako na voljo štiri cepiva proti covidu-19 – BioNTecha in Pfizerja, Moderne, AstraZenece ter Sputnik V. Rusko cepivo je edino, ki za uporabo v Evropski uniji ni odobreno, Madžarska pa ga namerava kljub temu začeti uporabljati.

  • V Srbiji naj bi zagnali lastno proizvodnjo cepiva Sputnik V

Srbija bi lahko čez dva ali tri mesece začela prvo stopnjo lastne proizvodnje ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, je napovedal srbski minister za inovacije in tehnološki razvoj Nenad Popović. Dodal je, da je delegacija ruskih strokovnjakov odobrila, da se prva stopnja proizvodnje začne na srbskem inštitutu Torlak.

Popović je še povedal, da je bila ruska delegacija, v kateri so bili predstavniki ministrstva za industrijo, sklada neposrednih investicij in agencije za zdravila, zelo zadovoljna s tem, kar je videla v Torlaku.

V prihodnjih 10–15 dneh naj bi v Srbijo prispela še druga skupina strokovnjakov iz Rusije, ki bodo proučili možnosti za drugo stopnjo proizvodnje oziroma celoten ciklus proizvodnje v Torlaku.

"Kar zadeva drugo stopnjo, bo potrebnih še nekaj obiskov, da bi imeli celovite tehnične informacije, kaj vse je potrebno, a po prvih informacijah in ugotovitvah ruske ekipe je zelo verjetna tudi ta stopnja," je še dejal Popović.

Direktorica inštituta Torlak Vera Stoiljković je zagotovila, da ima inštitut tehnično-tehnološke pogoje za proizvodnjo Sputnika V. Dejala je še, da je dobro, da lahko v Srbiji prebivalci izbirajo, s katerim cepivom jih cepijo, ter da so do zdaj zadovoljni z odzivom državljanov na imunizacijo. Izrazila je tudi upanje, da bodo lahko kmalu izdelali cepivo, "ki bo skupni izdelek Rusije in Srbije".

Tirolska v karanteno