Po podatkih Sledilnika je bilo doslej v Sloveniji skupno potrjenih 168.455 primerov okužbe z novim koronavirusom. Foto: EPA
Po podatkih Sledilnika je bilo doslej v Sloveniji skupno potrjenih 168.455 primerov okužbe z novim koronavirusom. Foto: EPA

S 4536 PCR-testi je bilo potrjenih 911 okužb, s hitrimi testi pa se je testiralo 32.763 ljudi, med njimi več kot 18 tisoč zaposlenih v šolstvu potrdili so 708 okužb, 240 med šolskimi delavci.

Med 4536 opravljenimi PCR-testiranji je bilo v ponedeljek pozitivnih 911 izvidov, kar predstavlja 20,1 odstotka. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je opravilo 32.463 ljudi, pozitiven izvid pa je prejelo 2,2 odstotka testiranih oziroma 708 ljudi.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 1032 bolnikov s covidom-19, 34 manj kot dan pred tem. Zdravljenje na intenzivni negi potrebuje 168 bolnikov, eden manj. Skupaj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 75 bolnikov, 94 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih.

V ponedeljek je umrlo 19 bolnikov s covidom-19, enako kot dan pred tem. Doslej je v Sloveniji skupno umrlo 3541 bolnikov.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev po zadnjih podatkih znaša 817. Najboljše regije so koroška, osrednjeslovenska, podravska, savinjska in primorsko-notranjska, kjer je 14-dnevna incidenca nižja od državnega povprečja. Najvišja incidenca še vedno ostaja v posavski, goriški in v jugovzhodni regiji.

Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v Sloveniji znaša 405,8. Najnižje ostaja v koroški, savinjski in zasavski regiji. V posavski regiji, v regiji JV Slovenija in na Goriškem ostaja sedemdnevna incidenca najvišja.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je Slovenija v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja znaša 1218. Včeraj je to povprečje znašalo 1223. V skladu z odločitvijo vlade, ki je bila sprejeta prejšnjo sredo, je trenutno pet regij črnih. To so goriška, regija JV Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija. Preostalih sedem regij pa je rdečih.

Po visokem odstotku pozitivnih izvidov kranjski šolniki še enkrat na testiranje

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša, se je v ponedeljek s hitrimi testi testiralo 18.080 zaposlenih v šolah in vrtcih. Med testiranimi je bilo na okužbo z novim koronavirusom pozitivnih 240 ljudi oziroma 1,3 odstotka.

Delež pozitivnih izidov testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je močno izstopal v Kranju, kjer je bilo včeraj od 1090 testiranih učiteljev, vzgojiteljev in drugih šolskih delavcev na novi koronavirus pozitivnih 146 oseb (13,4 odstotka). Na testiranju pred tednom dni jih je bilo pozitivnih sedem. Kot je ob visokem deležu pozitivnih ocenila direktorica ZD-ja Kranj Lilijana Gantar Žura, pri hitrih testih sicer ne bi smelo biti napak, prepričana je, da so testi dovolj zanesljivi in da pozitiven izvid testa pač pomeni pozitiven izvid testa.

Kranjski šolniki s ponedeljkovim pozitivnim izvidom so se danes vseeno odpravili še na testiranje s PCR-testi. Poznan jim je namreč primer Osnovne šole Polzela, kjer je bilo prejšnji teden na testiranju pozitivnih 19 odstotkov zaposlenih, PCR-testi pa so pokazali negativne rezultate. Tudi v Kranju je nato PCR testiranje pokazalo, da je šlo pri učiteljih za večinoma lažno pozitivne hitre teste.

Testiranje učiteljev v Kranju seje nove dvome

Vračanje v šole na Gorenjskem

Po zadnjih podatkih dopisnice TV Slovenija Marjete Klemenc gredo jutri znova v šolo učenci na Jezerskem in v Kokri, v četrtek pa tudi učenci osnovnih šol v Šenčurju, Stražišču, Žabnici in Besnici. Še naprej pa so v karanteni štirje razredi prve triade Osnovne šole Simona Jenka v Kranju in en oddelek tamkajšnjega vrtca. V Preddvoru je devet od 12 učiteljev negativnih na koronavirus, v karanteni tako ostajajo trije razredi učencev.

OŠ Stražišče: Izvidi ponovljenih hitrih testov pozitivni le v dveh primerih

Kot je povedal Pavel Srečnik, ravnatelj Osnovne šole Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju kar 22 zaposlenih pozitivnih na novi koronavirus, mu je 21 zaposlenih že javilo rezultate ponovljenega hitrega testiranja, in sicer sta od 21 pozitivna le dva, preostalih 19 je negativnih. Negativne rezultate so tako prejeli vsi pedagoški delavci, katerih razredi so danes zaradi ponedeljkovih pozitivnih izvidov v karanteni.

"Po posvetovanju z epidemiološko službo bomo za sredo pustili organizacijo dela takšno, kot je danes, saj ne smemo prehitevati. Če bodo tudi izvidi PCR-testov negativni, pa bomo v četrtek otroke poklicali nazaj v šolo," je napovedal Srečnik.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je dejala, da se bo z morebitnimi napakami ali nezanesljivostjo hitrih testov ukvarjal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Foto: BoBo
Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je dejala, da se bo z morebitnimi napakami ali nezanesljivostjo hitrih testov ukvarjal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Foto: BoBo

Na izvide ponovljenega testiranja so čakali tudi v Kranjskih vrtcih, kjer je bilo v ponedeljek na hitrih testih pozitivnih 17 zaposlenih. Ker so morali v karanteno še njihovi najožji sodelavci, je danes doma ostalo kar 35 strokovnih delavcev. "Testiranje je potekalo šele popoldne, zato smo rezultate dobili pozno zvečer in takrat obvestili 130 staršev, da morajo njihovi otroci ostati doma," je povedala ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar. Štirje znova testirani so že prejeli tako negativen izid hitrega kot tudi PCR-testa, 10 pa jih je prejelo negativen ponovljen hitri test, na rezultat PCR-testa pa še čakajo. Le enemu izmed zaposlenih je ponovitev testiranja pokazala okužbo z novim koronavirusom. Pri dveh zaposlenih pa so se zdravniki odločili, da ju ne bodo dali na dodatno testiranje. "Organizacija dela je posledično tako rekoč nemogoča in ne predstavljam si, da bi bilo tako vsak teden. Obremenjeni smo tako, da komaj še povezujejo dan z dnevom, in če se bo tako nadaljevalo, bomo vsi pregoreli," je opozorila.

Po dosedanjih podatkih bodo tako lahko v Kranjskih vrtcih v sredo znova sprejeli otroke treh od desetih vrtčevskih skupin, ki so morale v ponedeljek ostati doma. "Dogovorili smo se, da če bi morebiti še kateri od zaposlenih do 20. ure javil, da je bil na PCR-testu negativen in se tako lahko v sredo vrne nazaj, bomo do 21. ure klicali starše, pozneje pa bo prepozno," je napovedala Dolinarjeva.

Rezultate so prejeli tudi zaposleni v Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor, kjer je bilo v ponedeljek pozitivnih 12 zaposlenih. Pomočnica ravnatelja Petra Lesjak je imela popoldne na voljo informacijo o petih zaposlenih z negativnim izvidom ponovljenega hitrega testa in dveh zaposlenih z negativnim izvidom PCR-testa. Izkazalo se je, da je kar devet od 12 znova testiranih učiteljev v resnici negativnih.

Ob pozitivnem hitrem testu napotitev na dodatni PCR-test ni samodejna

Hitro testiranje in testiranje s PCR-testom na okužbo s koronavirusom sta glede na smernice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni enakovredni. Ob pozitivnem izvidu hitrega testiranja napotitev na dodatni PCR- test zato ni samodejna, temveč o tem presoja izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine, pojasnjujejo na NIJZ-ju.
Strokovni napotki so bili po navedbah NIJZ-ja posredovani vsem zdravstvenim službam od ministrstva za zdravje in na osnovi strokovnih usmeritev svetovalne skupine za covid-19.

Na NIJZ-ju ob tem dodajajo, da so dostopnost do ponavljajočega in enostavnega testiranja ter izolacije in karantene brez izpada dohodka ali drugih administrativnih ovir najpomembnejši ukrepi za obvladovanje epidemije do učinkovite precepljenosti populacije. "Z javnozdravstvenega vidika so hitri testi izjemno pomemben doprinos kapacitet testiranja v Sloveniji. Povišana dostopnost do hitrega in ponavljajočega testiranja s takojšnjim rezultatom je edini način, s katerim hitro identificiramo in umaknemo iz populacije okužene osebe," so poudarili na NIJZ-ju. Morajo pa biti skladni z evropskimi priporočili, torej presegati 90-odstotno občutljivost in 97-odstotno specifičnost.

Pozitivni tudi izvidi testov šolnikov na drugih šolah

Tudi na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj je bilo pozitivnih šest zaposlenih, od tega dve učiteljici. Na testiranju so bili pozitivni tudi štirje učitelji na Osnovni šoli Simona Jenka, kjer je eden izmed njih že v ponedeljek opravil tudi kontrolni PCR-test, ki je bil negativen. Kot je dejal ravnatelj Rudolf Planinšek, gre pri velikem številu ponedeljkovih pozitivnih izvidov testov v Kranju verjetno za neko napako. V karanteni imajo trenutno štiri od 23 oddelkov prvega triletja in en vrtčevski oddelek. Nekateri izmed njih so v karanteni tudi zaradi okužb med otroki.

Planinšek je poudaril, da je ob kadrovskem izpadu organizacija pouka zelo težka. Ravnatelji pa se znajdejo tudi pred vprašanjem, kako ukrepati. Prav tako ni popolnoma jasno, kaj storiti, če bi PCR-testi pokazali negativne rezultate, ali morajo učitelji in celotni oddelki na podlagi pozitivnega izvida hitrega testa vseeno oditi v desetdnevno karanteno.

Vodja zdravja Gorenjske: Od ministrstva prejeli navodila, naj (razen pri starejših) ne delajo potrditvenih testov

Ob številnih pozitivnih testih gorenjskih šolnikov se je v enem dnevu precej poslabšala epidemiološka slika Gorenjske, ki se je tako znašla na meji med rdečo in črno fazo.
Kot pravi direktorica ZD-ja Kranj Lilijana Gantar Žura, se bo z morebitnimi napakami ali nezanesljivostjo testov ukvarjal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Strokovni vodja Osnovnega zdravja Gorenjske in direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović pa je pojasnil, da v vseh zdravstvenih domovih za testiranje šolnikov uporabljajo iste hitre teste uvoznika Majbert Pharm.

Glede nejasnosti postopkov in ukrepov v primeru pozitivnih izvidov testov šolnikov pa je povedal, da so v četrtek od ministrstva prejeli navodila, naj razen pri starejših oziroma tistih, ki imajo kakšen dejavnik tveganja, ne delajo potrditvenih testov s PCR-testi. V nedeljo, ko so se jim v Škofji Loki pri testiranju šolnikov pojavila večja odstopanja pri odstotku pozitivnih izvidov hitrih testov, pa so se z lokalnimi epidemiologi dogovorili za validacijo testov.

V ponedeljek pozitivnih 1,3 odstotka zaposlenih v šolstvu

"Popolna zmeda" v Osnovni šoli Škofja Loka

Visok delež pozitivnih izvidov testov šolnikov na območju Kranja se nanaša tudi na šole v preostalih občinah, ki jih pokriva Zdravstveni dom Kranj. V Osnovni šoli Preddvor so tako pri 75 testiranih okužbo zaznali pri 12 zaposlenih, v karanteno in na šolanje na daljavo pa so morali poslati več kot pol oddelkov prve triade.

Kar nekaj izkušenj glede zanesljivosti testov imajo tudi v Osnovni šoli Škofja Loka – mesto, kjer so zaposlene testirali že v nedeljo. Hitro testiranje, ki ga je opravil škofjeloški zdravstveni dom, je pokazalo okužbo pri devetih zaposlenih, ki so nato v ponedeljek opravili še PCR-test, okužba pa se je potrdila le pri enem. Podobno je bilo že en teden pred tem, ko je bilo na hitrih testih pozitivnih sedem, na PCR-testu pa le eden. Kot je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Škofja Loka – mesto Doris Kužel, so zaradi pozitivnih hitrih testov v karanteno morali v ponedeljek dati kar šest od 11 oddelkov.

Po testiranju s PCR-testi pa so po navodilih epidemiologa učitelji z negativnim PCR-testom danes prišli nazaj v šolo. "Tako smo sprva starše obvestili, da morajo biti otroci 10 dni v karanteni, v ponedeljek popoldne pa smo jih pozvali, naj danes znova pridejo v šolo. Tako je bila zmeda res popolna," je povedala Kuželova. "Predvsem je težava nezanesljivost hitrih testov, ki se je pri nas pokazala že dvakrat. Na državni ravni bo glede tega nekaj treba ukreniti, saj v praksi zadeve ne tečejo, kot bi bilo treba," je dodala.

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan ugotavlja, da se s tovrstnimi težavami srečuje marsikatera šola po državi. Kot je povedal, zato trenutno izvajajo anketo med šolami, njeni rezultati pa bodo znani v sredo.

Že pred objavo izvidov testiranja učiteljev, vzgojiteljev in drugih šolskih delavcev je predsednik Združenja ravnateljev napovedal, da bodo ob ugodnih številkah dali pobudo za odprtje šol po vsej državi. "Tudi na sistemski ravni je zanesljivo bolje, če bi pristopali na lokalni način – da gre v izolacijo posamezen oddelek. Tudi če gre za nekaj oddelkov, je to še vedno zagotovo bistveno bolje, kot če se zapirajo celotne šole, celotne regije ali celotna država," je dejal za Radio Slovenija.

OŠ Polzela: Na PCR-testiranju pozitivna le dva od 17 učiteljev

Po lažno pozitivnih testih so se v učilnice znova vrnili tudi učitelji OŠ Polzela. 15 od 17 jih je bilo na hitrem testiranju pozitivnih, pred tednom dni so bili nato napoteni na dodatno PCR-testiranje, ki pa je dalo negativne rezultate, razen za dva učitelja, je danes za STA povedala ravnateljica šole Bernardka Sopčič. Dejala je tudi, da je bila vsem lažno pozitivnim učiteljem najprej odrejena izolacija, ker je dodatno testiranje pokazalo, da večina učiteljev ni okužena, pa je bilo treba po protokolu spremeniti njihov status. To pa je trajalo nekaj dni, zato so se v šolo vrnili šele v ponedeljek. V nedeljo je potekalo drugo testiranje, kjer so bili vsi testirani negativni.

Na šoli je bila sicer doslej okužena že približno tretjina od 84 zaposlenih, večina v drugem valu oktobra lani.

Zasavska regija znova obarvana rdečo, vlada o ukrepih v sredo

V sredo bo vlada znova pretresala ukrepe in glede na trenutno postavljena merila za sproščanje in povprečno število okužb bi se lahko v zasavski regiji spet odprle šole za prvo triletje, je poročala novinarka TV Slovenija Rajka V. Pupovac. Vlado in pristojno ministrico sta k odprtju šol za vse najmlajše učence sicer pozvali tudi pedagoški fakulteti v Ljubljani in na Primorskem.

Zemljevid epidemioloških razmer po regijah. Foto: Twitter/Vlada RS
Zemljevid epidemioloških razmer po regijah. Foto: Twitter/Vlada RS

Koroška ne izpolnjuje več pogojev za prehod v oranžno fazo

Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša je na novinarski konferenci opozorila na trend poslabševanja epidemiološke situacije v nekaterih regijah. Še posebej med njimi izstopa gorenjska, kjer je sedemdnevno povprečno število okužb včeraj znašalo 116, danes pa je zraslo na 134.

Tudi na Koroškem, ki se je zadnje tedne držala najbolje med vsemi regijami, so zadnji podatki nekoliko slabši. Včeraj je sedemdnevno povprečje okužb za koroško regijo znašalo 31, danes pa to povprečje znaša 35. Koroška tako ne izpolnjuje več pogojev za prehod v oranžno fazo, meja je namreč postavljena pri 34.

Slabši trend je po besedah vladne govorke opaziti tudi v osrednjeslovenski regiji. Včeraj je sedemdnevno število povprečnih primerov znašalo 290, danes to število znaša 304.

Medtem so se razmere nekoliko izboljšale na Goriškem, kjer sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 78. Nekoliko spodbudnejše številke so tudi v obalno-kraško regiji včeraj je povprečje znašalo 76, danes pa se je znižalo na 71.

Zniževanje novih okužb v DSO-jih

V obdobju od 25. do 31. januarja je bilo v domovih starejših občanov na novo okuženih 130 stanovalcev in 77 zaposlenih. O več kot 10 okuženih so v preteklem tednu poročali iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah (16), iz enote Tolmin Doma upokojencev (15) in iz DSO-ja Koper (30). V petih posebnih socialno-varstvenih zavodih se je v preteklem tednu na novo okužilo 16 stanovalcev in 13 zaposlenih.

"Ti podatki resnično prikazujejo, da se število na novo odkritih okužb v DSO-jih znižuje. To strokovnjaki delno pripisujejo cepljenju, nekateri stanovalci so bili cepljeni že z drugim odmerkom, in vsi si želimo, da bi se ta trend nadaljeval tudi vnaprej," je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša.

"Cepljenje je pomemben korak na poti v normalno življenje in ohranjanje zdravja vseh nas," je na novinarski konferenci poudarila tudi direktorica DSO-ja Vojnik in dializnega centra Vojnik Breda Božnik. "Že na začetku je bilo veliko zanimanja za cepljenje. 89 stanovalcev in 40 zaposlenih je že prebolelo okužbo s covidom-19. Doslej se je cepilo 47 stanovalcev in 65 zaposlenih, ki so bili že cepljeni oz. čakajo na cepljenje, kar je več kot dve tretjini vseh zaposlenih. To smo dosegli z veliko pogovarjanja," je povedala.

Hitro testiranje v gospodarstvu

Izvedbo hitrega testiranja s povrnitvijo stroškov je sedmi sveženj protikoronskih ukrepov omogočil tudi delodajalcem. Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Vesna Deržek Sovinek, se za redno testiranje v savinjsko-saleški regiji, tako kot drugje v Sloveniji, odločajo predvsem večja industrijska podjetja.

Delodajalcem PKP 7 omogoča povrnitev stroškov hitrega testiranja v virednosti 40 evrov na zaposlenega. Foto: BoBo
Delodajalcem PKP 7 omogoča povrnitev stroškov hitrega testiranja v virednosti 40 evrov na zaposlenega. Foto: BoBo

Se pa med podjetji najdejo takšna, ki hitrim testom ne zaupajo. "Ne zaupamo in ne vemo, kaj je prav. Tudi ne vemo, ali so vsi testi od istega proizvajalca, premalo informacij je in za zdaj zaupamo PCR-testom," je za Televizijo Slovenija povedal Robert Agnič, direktor podjetja Plastika Skaza, v katerem je zaposlenih 280 ljudi.

V velenjskem premogovniku in TEŠ-u medtem kombinirajo testiranje, ki ga je omogočil PKP 7, in občinske hitre teste. Prav danes v premogovniku zaposlenim drugič letos jemljejo brise s hitrimi testi. "Ob pozitivnem hitrem testu takega človeka avtomatsko pošljemo prioritetno na testiranje s PCR-testom, ki potrdi ali ovrže izvid hitrega testiranja," je pojasnil generalni direktor Premogovnika Velenje Janez Rošer.

V podjetju Hisense Gorenje medtem redno hitro testiranje poteka že dalj časa.

Testiranja v gospodarstvu