Ameriško mesto New York uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za zasebni sektor, za javnega to že velja. Foto: EPA
Ameriško mesto New York uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za zasebni sektor, za javnega to že velja. Foto: EPA

"Več kot polovica držav članic Evropske unije je sporočila, da so pri njih potrdili različico omikron. Enako velja za več kot polovico zveznih držav ZDA. Omikron je tako po vsem svetu, mi pa imamo dva primera, pri katerih je potrjena različica omikron," je na novinarski konferenci potrdil prva dva primera okužbe z omikronom direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Na Hrvaškem potrdili okužbo z omikronom

Vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni Bernard Kaić je pojasnil, da sta obe osebi, pri katerih so potrdili različico omikron, sodelovali na poslovnem srečanju. Zato obstaja možnost, da je bil nekdo s tega srečanja, na katerem so bili tudi tujci, vir okužbe.

Dodal je, da so stiki obeh okuženih pod nadzorom in da sta oba okužena z različico omikron cepljena proti covidu-19.

Na Hrvaškem, ki ima štiri milijone prebivalcev, so do zdaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 631.037 ljudeh, za covidno boleznijo 19 je umrlo 11.218 obolelih. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 48,65 odstotka prebivalstva, kažejo podatki na spletni strani ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa.

Evropska komisija s finančno podporo članicam pri prevozu bolnikov

Evropska komisija bo še naprej zagotavljala dodatno finančno podporo državam članicam s svežnjem za mobilnost v okviru instrumenta za nujno pomoč (ESI). 2,9 milijona evrov nedavne pomoči je pomagalo pri prevozu bolnikov s covidom-19 in zdravstvenih ekip držav članic.

Financirane dejavnosti vključujejo prevoz zdravstvenih ekip iz Danske, Izraela, Poljske in Nemčije v Romunijo ter prevoz bolnikov iz Romunije v Nemčijo, Poljsko, Avstrijo, Češko, Dansko in Italijo. Sredstva so prejeli tudi za ukrepe za boj proti pandemiji na Slovaškem, so še navedli v sporočilu.

  • Avstrija: 600 evrov kazni za tiste, ki se ne bodo cepili
V Avstriji 600 evrov kazni za necepljene?

V Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 obvezno od 1. februarja naslednje leto. Osnutek zakona o obveznem cepljenju, ki ga je pripravila avstrijska vlada, predvideva 600 evrov kazni za vsako trimesečje za tiste, ki se ne bodo želeli cepiti. Vsi necepljeni naj bi 15. februarja prejeli poziv ministrstva za zdravje k cepljenju, 15. marca pa naj bi začeli izdajati prve kazni za necepljene.

Cepljenje naj ne bi bilo v Avstriji obvezno le za mlajše od 14 let, nosečnice, tiste, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih, ter tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Kot poroča agencija APA, je to šele osnutek zakona, dokončno naj bi ministrstvo za zdravje predlog oblikovalo prihodnji teden, nato bo sledilo potrjevanje v parlamentu.

  • Zaradi groženj nasprotnikov cepljenja Fedrigo varuje policija
Strožji ukrepi v Italiji

"Na žalost me zdaj varuje policija. Upam predvsem zaradi svoje družine, da se bodo te razmere čim prej razrešile," je dejal predsednik deželne vlade Furlanije - Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga za Il Piccolo. Fedriga, ki je tudi predsednik konference italijanskih dežel, je namreč v preteklih tednih dobil več groženj s smrtjo nasprotnikov cepljenja. Politik sicer velja za glasnega podpornika cepljenja proti covidu-19.

V Italiji so danes začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, v skladu s katerimi so necepljeni oziroma tisti, ki covida-19 niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja. Vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve je dovoljen le cepljenim in prebolevnikom. V FJK-ju so se ukrepi zaostrili že prejšnji teden.

  • Italija nagrajuje cepljene

Ljudje brez vsakega potrdila v Italiji lahko od danes počnejo bore malo: rekreacija in obedovanje na prostem, obisk trgovine in zdravnika ter nič drugega, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Unija donirala več kot 350 milijonov odmerkov cepiva proti covidu

Države članice EU-ja so drugim državam do zdaj donirale več kot 350 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. S tem je povezava največja donatorka cepiva na svetu. Veliko večino cepiva, okoli 300 milijonov odmerkov, je bilo podarjenega v okviru svetovne pobude Covax.

Cilj je zagotoviti, da bo do sredine prihodnjega leta cepljenega 70 odstotkov svetovnega prebivalstva, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na drugi strani so tisti s potrdilom o cepljenju ali prebolelosti. Zanje, kakor tudi za vse mlajše od 12 let, je odprto vse. Potrdilo velja šest mesecev od konca bolezni in devet mesecev po drugem ali poživitvenem odmerku.

Vmes so tisti s potrdilom o negativnem izvidu testa. Lahko se peljejo z avtobusom ali vlakom, dostopajo do služb, hotelov, muzejev, fitnesov in bazenov ter gredo na zasebno zabavo, toda ne, če ta poteka v restavraciji.

Testirani namreč ne morejo več vstopiti v notranjost gostinskih lokalov, ne smejo na koncert, stadion, v gledališče, kino ali diskoteko. Potrdilo hitrega testa velja 48 ur, PCR-testa pa 72.

Še režim na smučiščih: z navadno vlečnico ali sedežnico se lahko pelje vsak. Testirani lahko uporabljajo tudi sedežnice z vetrobranom in kabinske žičnice, se peljejo z avtobusom, obedujejo na prostem in prenočujejo v hotelih. Samo cepljeni in prebolevniki pa lahko vstopajo v gostinske lokale. V gorske koče gredo lahko samo cepljeni in preboleli.

Prebivalci svoj status dokazujejo s t. i. zelenim potrdilom, ki je na voljo v digitalni ali natisnjeni obliki. Tujci lahko svoj status dokazujejo z evropskim covidnim potrdilom.

Ukrepi bodo veljali najmanj do 15. januarja

Strožji ukrepi, ki jih je vlada premierja Maria Draghija sprejela konec prejšnjega meseca, bodo veljali najmanj do 15. januarja.

S 15. decembrom bo v Italiji postalo obvezno cepljenje za osebje, zaposleno v šolah, policiste in vojake. Že od aprila je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse zdravstvene delavce.

Od oktobra v Italiji velja tudi pravilo, po katerem morajo biti vsi zaposleni cepljeni, prebolevniki oziroma morajo imeti veljaven negativni izvid testa na novi koronavirus.

  • New York uvaja obvezno cepljenje tudi za vsa zasebna podjetja

Ameriško mesto New York s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. Za javne uslužbence to že velja. Pravila za zasebna podjetja bodo veljala za okoli 184.000 podjetij v mestu, ki ima približno 8,8 milijona prebivalcev.

Zaposleni v zasebnih podjetjih bodo morali od 27. decembra predložiti dokazilo o cepljenju z najmanj enim odmerkom enega od treh cepiv, ki so v uporabi v ZDA, to so cepiva Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona.

Ameriški predsednik Joe Biden je skušal obveznost cepljenja za večja zasebna podjetja uvesti za celotno ozemlje ZDA, vendar pa je ta zaradi tožb obtičal na sodiščih.

Dokaz o celovitem cepljenju bodo morali predložiti vsi, starejši od 12 let, ki bodo želeli obiskati restavracije in bare ter telovadnice v zaprtih prostorih. Do zdaj je bil dovolj dokaz o cepljenju z enim odmerkom, ki zdaj velja za otroke, stare od pet do 11 let.

Mesto New York s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. Za javne uslužbence to že velja. Pravila za zasebna podjetja bodo zajela okrog 184.000 podjetij v mestu, ki ima približno 8,8 milijona prebivalcev. Foto: EPA
Mesto New York s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. Za javne uslužbence to že velja. Pravila za zasebna podjetja bodo zajela okrog 184.000 podjetij v mestu, ki ima približno 8,8 milijona prebivalcev. Foto: EPA
  • Cepljenje otrok v Grčiji

Grške zdravstvene oblasti so odobrile cepljenje otrok, starih od pet do enajst let, proti covidu-19. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marios Temistokleus je pojasnil, da jih bodo cepili z manjšimi odmerki kot odrasle in da bo prva serija cepiva prispela 13. decembra. Cepljenje otrok bodo začeli dva dni pozneje.

Zaradi porasta okužb so oblasti pretekli teden sporočile, da bo cepljenje obvezno za vse starejše od 60 let. Za vse necepljene pa so uvedli številne omejitve. Prepovedan jim je na primer vstop v gostinske lokale in kulturne ustanove ter centre za fitnes. Prav tako je zanje od začetka novembra obvezen test na okužbo z novim koronavirusom pred obiskom javne uprave.

V Grčiji od konca oktobra zaradi covida-19 dnevno umre več deset ljudi. Število dnevnih okužb z novim koronavirusom je konec oktobra preseglo 3600.

  • V Rusiji odkrili prva primera koronavirusne različice omikron

Prvo okužbo z novo koronavirusno različico omikron so potrdili tudi v Rusiji. Potnika sta prispela iz Južne Afrike.

Kot poroča agencija Rospotrebnadzorja, morajo biti vsi potniki, ki v Rusijo prihajajo iz Južne Afrike in sosednjih držav, ob prihodu testirani in napoteni na opazovanje. Do zdaj je bilo takšnih posameznikov deset, še vedno pa potekajo testi, s katerimi bodo natančneje določili različico virusa pri teh ljudeh.

Rusijo je na začetku jeseni močno prizadel novi val koronavirusne različice delta, k čemur je pripomoglo nezaupanje javnosti v cepiva. Po podatkih ruskega statističnega urada Rosstat je do konca oktobra v državi zaradi pandemije umrlo več kot 520.000 ljudi.

Rusija sicer ima več cepiv lastne izdelave, vključno s cepivom Sputnik V, vendar je po podatkih strokovne spletne strani Gogov do zdaj v celoti cepljenih le 40,3 odstotka od 146 milijonov prebivalcev.