Foto: EPA
Foto: EPA

Ob 1610 PCR-testih, ki so potrdili 138 okužb, je v sredo 20.804 ljudi opravilo hitro testiranje. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 28 bolnikov, dva manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je osem covidnih bolnikov, eden manj. Sreda je minila brez smrti bolnikov s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 112, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 61.

Vlada je določila, kako se bo preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT

Precepljenih nekaj manj kot 39 odstotkov prebivalcev

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za Odmeve Televizije Slovenija napovedala, da se bo ob poslabševanju epidemiološke slike v približno enem tednu začelo povečevati tudi število hospitaliziranih. Morebitnemu zapiranju družbe bi se lahko po njenih predvidevanjih izognili s pospešenim cepljenjem najbolj ranljivih, vzporedno z doslednim upoštevanjem pogoja PCT.

"Izkušnje iz nekaterih zahodnoevropskih držav, ki so šle čez hudo stanje ob naraščanju števila okužb z delto – najbolj znan primer je Združeno kraljestvo –, kažejo, da je bilo mogoče ob zadostni precepljenosti imeti družbo praktično popolnoma odprto, ob tem, da so imeli zaščitene ranljive dele prebivalstva," je dejala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beovič.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je bilo z vsaj enim odmerkom cepiva do zdaj v Sloveniji cepljenih 927.691 ljudi, z vsemi potrebnimi pa 819.044. Precepljenega je 38,8 odstotka prebivalstva oziroma 46,7 odstotka vseh polnoletnih prebivalcev.

Bojana Beović je pohvalila pristope ministrstva za zdravje, po katerih je cepljenje dostopno tudi v večernem času. Kot je poudarila, je treba za pospešitev cepljenja prebivalce čim bolje obveščati, cepljenje pa poenostaviti in ga približati ljudem. "Pripravlja se cepljenje sredi avgusta ob verskem prazniku v bližini krajev, kjer se bodo ljudje takrat zbirali. Zelo pomembna so cepljenja blizu delovnih mest, v podjetjih," je poudarila.

Kakšen je odziv na mobilne enote

Organizirano cepljenje v podjetjih in različne spodbude za zaposlene

Prakse, povezane s cepljenjem zaposlenih v gospodarstvu, so sicer zelo različne. Ponekod dobijo zaposleni dodaten dan plačanega dopusta, drugje denarno nagrado, nekateri jim ponujajo žrebanje za brezplačno letovanje. Vodstva podjetij se večinoma odločajo za organiziranje cepljenja v podjetju ali njegovi bližini, ob pomoči tamkajšnjega zdravnika ali mobilne enote.

Kot je za Radio Slovenija poročala novinarka Urška Valjavec, v Ljubljanskih mlekarnah delovni procesi tečejo brez prekinitve – zato, da bi tako tudi ostalo, so se v podjetju odločili, da bodo zaposlene spodbudili k cepljenju. Tega so se lotili na dva načina. "Prvi je, da smo omogočili cepljenje za zaposlene kar na sami lokaciji v podjetju – zbirali smo prijave in tako olajšali ljudem in jim omogočili najkrajšo pot do cepljenja. Poleg tega smo vsem, ki so polno cepljeni, omogočili dodaten dan izrednega dopusta," je pojasnila predstavnica podjetja Maja Kalan Pongrac.

Da bi bilo cepljenje čim bolj dostopno in olajšano vsem skupinam prebivalcev, so na delu tudi mobilne cepilne enote. Foto: Radio Maribor
Da bi bilo cepljenje čim bolj dostopno in olajšano vsem skupinam prebivalcev, so na delu tudi mobilne cepilne enote. Foto: Radio Maribor
IJS: Prihodnji teden oranžna faza, pričakujemo lahko hitro polnjenje bolnišnic

V podjetju Domel so cepljenje prvič organizirali v juniju, potem ko je bilo na voljo dovolj cepiva. Odziv je bil presenetljivo velik, je za Radio Slovenija povedal predsednik uprave Matjaž Čemažar. V tem mesecu načrtujejo podobno akcijo. "Predvsem je bilo pa takrat v maju in juniju precej vprašanj glede izbire cepiva, takrat to sicer ni bilo mogoče. Zdaj je, kar mislim, da bo precej olajšalo odločitev," je dejal.

Predstavnik sindikata v podjetju Ebm-papst Ožbej Istenič je povedal, da so zaposleni predlog podjetja pozitivno sprejeli. "Podjetje nam je za vsako cepljenje, ki smo ga opravili, dalo po eno uro. Ko si se dvakrat cepil, si dobil dve uri in si tako lahko na primer v petek šel dve uri prej domov," je pojasnil. Cepljenja bodo avgusta in septembra potekala tudi na lokacijah Zavoda za zaposlovanje. Mobilne cepilne enote bodo v času večjih dogodkov nameščene tudi pred ljubljansko in mariborsko območno službo.