Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Okužbe z novim koronavirusom so trenutno najpogostejše v starostni skupini od 15 in 24 let, med njimi je polno cepljenih 31 odstotkov prebivalcev. Po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je med mladimi največ okužb zaradi tesnejšega druženja, ne pa ker bi bili bolj dovzetni za okužbo s trenutno prevladujočo različico delta.

Pristojni pozivajo k čim večji precepljenosti proti covidu-19, zlasti ob naraščanju števila okuženih in začetku novega šolskega leta.

A proti covidu-19 se lahko glede na registracijo cepiv cepijo le starejši od 12 let, mladostnikov, starih od 12 do 18 let, pa je v Sloveniji 120.278. V tej starostni skupini je polno precepljenih 8,4 odstotka, z enim odmerkom pa 13,7 odstotka posameznikov.

Sorodna novica Študenti in dijaki razumejo zahtevo za pogoj PCT, a nasprotujejo plačljivemu testiranju

To je sicer najmanj med vsemi starostnimi skupinami, čeprav v zadnjih tednih po različnih mestih v državi vabijo prav mlade, naj se pridejo cepit. Tako so cepljenje mladih med drugim že omogočili v Ljubljani, Kranju, Kopru in Slovenj Gradcu. Za njih uporabljajo cepivo Pfizerja in BioNTecha.

Pediater in predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Denis Baš je pojasnil, da se na njega obračajo starši in mladi za nasvet, ali se cepiti proti covidu-19 ali ne. Svetuje jim cepljenje. Po Baševih besedah imajo starši, ki se nanj obračajo, pomisleke predvsem glede preizkušenosti cepiva in tega, da otroci niso najbolj ranljiva skupina prebivalstva. In čeprav otroci niso glavna skupina, pri katerih pride do zapletov zaradi covida-19, pa tudi pri njih lahko pride do posledic, je opozoril.

Posebej je cepljenje proti covidu-19 svetoval tistim otrokom, ki imajo kronične bolezni. A teh je razmeroma malo, manj kot odstotek vseh njegovih opredeljenih pacientov.

Med njegovimi pacienti se je za cepljenje odločilo veliko najstnikov, starih od 15 do 18 let, pa tudi veliko športnikov, zlasti zaradi možnosti udeležbe na treningih in tekmah.

Cepljenje mladostnikov proti covidu-19 je pomembno, kot opozarja, za obvladovanje epidemije. Kot je v sredo dodal direktor NIJZ-ja Milan Krek, bi lahko z zadostno precepljenostjo imeli odprte tako osnovne kot srednje šole kljub največji epidemiji. "PCT-pogoj nam tudi v največji epidemični stopnji omogoča, da funkcioniramo, a se ga moramo dosledno držati," je izpostavil.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Hkrati je Krek opozoril, da covid-19 ni tako nedolžen pri mladih, saj lahko pusti pocovidne simptome, ki jih ovirajo pri športu, delu, nekateri potrebujejo celo rehabilitacijo. Poleg tega je več kot 30 otrok v državi po prebolelem covidu-19 zbolelo za večorganskim vnetnim sindromom, ki lahko pusti hude posledice.

Baš pa pri tem tudi opozarja, da je treba predvsem dvigniti precepljenost med starejšimi od 40 let, ki so bolj ogroženi zaradi covida-19, pa med delavci v zdravstvu, šolstvu, sociali itd. "Če bomo zapirali dejavnosti, jih bomo zaradi njih, ker bodo hospitalizacije zaradi njih," je opozoril.

Na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sicer cepili tiste otroke, ki se zdravijo oz. so vodeni pri njih. Pojasnili so, da so pri njih doslej proti covidu-19 cepili s prvim odmerkom 799 oseb, starejših od 12 do 19 let, z drugim odmerkom pa 487 oseb v tej starostni skupini.

Porast okužb med mladimi - pediatri pozivajo k cepljenju otrok
Ravnatelji in sindikat kritični do ministrice za šolstvo