Foto: BoBo
Foto: BoBo

V državo lahko brez PCT-potrdila vstopijo torej le mlajši od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslega, prehodni potniki ter dvolastniki in najemniki zemljišč na obmejnem območju. Med izjemami ni več dnevnih migrantov, je poročala TV Slovenija.

V torek potrjenih 83 okužb

Po 1758 PCR-testih v torek je bilo potrjenih 83 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 4,7 odstotka. S covidom-19 ni umrl noben bolnik.

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 34 bolnikov, deset jih potrebuje intenzivno nego. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 30,8, povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je 62,1.

V Sloveniji je bilo po podatkih NIJZ-ja z enim odmerkom cepljenih 853.171 ljudi (40 odstotkov prebivalstva), z vsemi odmerki pa 747.355 oz. 35,4 odstotka prebivalstva.

Vstop v državo le s PCT-dokazilom

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje. Po novem bodo morali tudi potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT).

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje mogoč vstop v Slovenijo le tistim, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR- ali hitrem testu na novi koronavirus, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur.

V Slovenijo le s PCT-potrdilom

Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo in tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Kdor ne bo predložil dokazil, bo moral v desetdnevno karanteno. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli, vendar je napoten v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu vstopa v Sloveniji ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Izjema tudi tranzitni promet

Na torkovi dopisni seji je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Foto: EPA
Na torkovi dopisni seji je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Foto: EPA

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je mogoče prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, in dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Med izjemami pa ni več dnevnih migrantov.

Na torkovi dopisni seji je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta, odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija.

Oster odziv sindikata delavcev migrantov

Zaradi odloka, ki predvideva manj izjem, je poslanka SD-ja Meira Hot ta teden že vložila poslansko pobudo vladi, v kateri predlaga uvrstitev dodatnih izjem na seznam. Med drugim bi po njenem mnenju morali med izjeme uvrstiti dnevne migrante. "Nikakor ne razumem, da vlada, namesto da bi iskala rešitve, dnevnim migrantom pomaga in jim omogoči normalne, bolj življenjske pogoje za prehod meje, dela vse, da jim prehajanje meje zgolj otežuje," je zapisala v pobudi.

Dodatno je še predlagala, da bi na mejnih prehodih slovenske Istre in na drugih obmejnih območjih z večjim številom prehodov dnevnih migrantov vzpostavili poseben vozni pas za dnevne migrante in opravili razmislek o prekvalifikaciji določenih mejnih prehodov v maloobmejne, da bi tako dnevnim migrantom omogočili lažji prehod meja.

Da se delavce migrante uvrsti med izjeme, so zahtevali tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Kot je povedal predsednik sindikata Mario Fekonja, so se pripravljeni testirati enkrat na teden, testiranje vsaka dva dni pa je logistično in časovno neizvedljivo, poroča Kanal A. "Če posluha ne bo, pa smo se ravno danes v organih sindikata začeli pogovarjati o možnosti zaprtja mejnih prehodov," je dejal Fekonja. Kot je dodal, tega ne bodo napovedali.

Nova pravila za prehod meje