Avstrijski kancler Sebastian Kurz je poudaril, da je cepivo prejelo že dve tretjini tistih, ki si to želijo. Foto: EPA
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je poudaril, da je cepivo prejelo že dve tretjini tistih, ki si to želijo. Foto: EPA

V uradu avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza so ob začetku tedna sproščanja protikoronskih ukrepov poudarili, da je bil v državi presežen mejnik treh milijonov cepljenih in da je tako "izhodiščni položaj za odpiranje še boljši, kot so pričakovali". Krivulja okuženih z novim koronavirusom se stalno znižuje, krivulja cepljenih pa vzpenja.

Cepivo prejelo 60 odstotkov tistih, ki se želijo cepiti
Če izhajajo iz predpostavke, da se želita cepiti dve tretjini Avstrijcev, potem je cepivo doslej prejelo že 60 odstotkov tistih, ki si to želijo, je še dodal Kurz in posebej pohvalil napredek pri cepljenju starejših. Do konca tedna naj bi namreč že v štirih zveznih deželah cepili dve tretjini starejših od 50 let.

Vsi avstrijski dijaki znova v šolah
Zaradi bistveno izboljšane epidemiološke slike v Avstriji so se v ponedeljek v šole vrnili vsi dijaki, saj pouk znova poteka v živo za vse vseh pet dni v tednu. Doslej so se morali starejši dijaki pri pouku v živo izmenjevati, zdaj pa je tega konec in do poletnih počitnic bodo po dolgem času znova vsi skupaj v šolskih klopeh. Še naprej medtem ostajajo veljavna pravila, kot so vzdrževanje varne razdalje, razkuževanje rok in nošnja zaščitnih mask.

V sredo odpiranje gastronomije in turizma
V Avstriji se to sredo odpirata ključna sektorja gastronomije in turizma, kar je Kurz označil kot "štartno točko za naš boj nazaj k normalnosti". V Avstriji so medtem po podatkih ministrstva za zdravje v preteklih 24 urah odkrili le 476 novih okužb, kar je najmanj v zadnjih osmih mesecih.

Ema: Pfizerjevo cepivo se lahko en mesec shranjuje v hladilniku

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da je mogoče cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, v običajnem hladilniku hraniti tudi en mesec. Do zdaj so ga lahko na temperaturi od dve do osem stopinj Celzija hranili samo pet dni. Ta odločitev bo močno vplivala na načrtovanje cepljenja. Večja fleksibilnost pri shranjevanju in ravnanju s cepivom bo po pričakovanjih močno vplivala na načrtovanje in logistiko pri cepljenju v Evropski uniji, so zapisali. Pojasnili so, da je Emin odbor za človeška zdravila odločitev sprejel na podlagi dodatnih študij o stabilnosti cepiva, ki sta jih predložili podjetji.

Cepljenje v centru italijanskih zračnih sil v Milanu. Foto: EPA
Cepljenje v centru italijanskih zračnih sil v Milanu. Foto: EPA

Italija: Prvič manj kot sto žrtev covida-19

Dobre novice prihajajo tudi iz Italije, saj je vsa država z izjemo doline Aoste v rumenem območju z zmernim tveganjem za okužbe z novim koronavirusom. V državi so v nedeljo potrdili 5700 novih okužb, prvič od oktobra pa je umrlo manj kot sto bolnikov s covidom-19.

Posebna delovna skupina italijanske vlade, v kateri so tudi strokovnjaki, bo zaradi izboljšanja epidemičnih razmer po pričakovanjih odločila o dodatnem rahljanju omejitev. Med drugim bi lahko za eno ali dve uri premaknili veljavo prepovedi gibanja ponoči, ki zdaj velja od 22. ure. To prepoved bi lahko tudi odpravili, vlada pa bi lahko določila tudi datum odpiranja telovadnic in notranjih bazenov ter porok.

Češka: Odpiranje teras restavracij in lokalov

Tudi na Češkem se nadaljuje sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so lahko restavracije in lokali odprli terase, na prostem pa lahko znova potekajo kulturne prireditve.

Za obisk gostinskih lokalov ljudje potrebujejo negativen izvid testa na novi koronavirus, potrdilo o cepljenju ali o tem, da so covid-19 preboleli pred največ 90 dnevi. Potrdila naključno preverjajo policisti in uslužbenci sanitarne službe. Za mizo lahko sedijo največ štirje ljudje, pri čemer mora biti razdalja med mizami najmanj 1,5 metra.

Poleg tega lahko znova potekajo kulturne prireditve na prostem, na katerih je lahko največ 700 ljudi na sediščih. Nositi morajo zaščitne maske, potrebujejo pa potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen izvid testa. Danes so se znova odprli tudi fitnesi in druge športne dvorane. V njih je lahko en obiskovalec na 15 kvadratnih metrov.

Prvi gostje nazdravljajo v pubu Fox on the Hill v Londonu. Foto: EPA
Prvi gostje nazdravljajo v pubu Fox on the Hill v Londonu. Foto: EPA

Združeno kraljestvo: kljub širjenju indijske različice omilili ukrepe

Po skoraj celotnem Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske so naredili velik korak k normalnosti z rahljanjem epidemioloških ukrepov kljub skrbem zaradi širjenja bolj nalezljive indijske različice novega koronavirusa. Prejšnji teden je število primerov okužb z indijsko različico na Otoku naraslo s 520 na 1313, največ so jih odkrili na severu države v mestih Bolton in Blackburn.

Lokali in restavracije znova lahko strežejo v notranjosti
V Angliji, Walesu in večjem delu Škotske tako lahko v lokalih in restavracijah znova strežejo v notranjosti, po več mesecih bodo znova odprli kinodvorane, muzeje in športne dvorane. Na Severnem Irskem bodo ukrepe omilili 24. maja. Posamezniki in družine se bodo ob omejitvah lahko srečevali na domovih, znova se bodo sprostila tudi potovanja, za zdaj sicer le v države na britanskem zelenem seznamu in ob pogoju vzajemnosti. Za potnike iz teh držav bo obvezna predložitev negativnega izvida PCR-testa in ponovno testiranje v dveh dneh po prihodu na Otok.

Popolna odprava ukrepov predvidena za 21. junij
Britanski premier Boris Johnson je v nedeljo poudaril, da so znova dosegli nov mejnik pri sproščanju ukrepov, da pa morajo biti pri tem zelo pazljivi. Dodal je, da pozorno spremljajo širjenje indijske različice novega koronavirusa in da hitro ukrepajo, kjer naraščajo okužbe. Čeprav so sproščanje ukrepov uveljavili, je Johnson prejšnji teden opozoril, da bi bila lahko popolna odprava omejitev, predvidena za 21. junij, ogrožena zaradi indijske različice virusa. Johnson je v nedeljo tudi povedal, da britanski javni zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom.