Cilj mednarodne pobude Covax, pri kateri ima WHO vodilno vlogo, je pravična svetovna distribucija cepiv. Foto: Reuters
Cilj mednarodne pobude Covax, pri kateri ima WHO vodilno vlogo, je pravična svetovna distribucija cepiv. Foto: Reuters

Britanska študija je prva, ki primerja imunski odziv ljudi, ki so Pfizerjevo cepivo prejeli s tritedenskim ali 12-tedenskim intervalom, ki ga priporočajo britanske zdravstvene oblasti. Raziskava je vključila 175 ljudi, starih med 80 in 99 let.

Sorodna novica Kmalu Pfizerjevo cepivo za najstnike? Nemčija bo cepila učence.

Ko so se v Združenem kraljestvu odločili za to potezo, sta proizvajalca cepiva Pfizer in BioNTech opozorila, da ni podatkov, ki bi to spremembo podpirali.

"Naša študija dokazuje, da se odziv protiteles po drugem cepljenju s cepivom Pfizer pri starejših ljudeh izrazito poveča, če se cepljenje odloži za 12 tednov," je pojasnila avtorica študije z Univerze v Birminghamu Helen Parry.

Tudi podjetje Public Health England je pridobilo podatke, ki kažejo, da so tisti, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom Pfizerjevega cepiva proti covidu-19, bolje zaščiteni pred hujšim potekom omenjene bolezni, ki terja hospitalizacijo. Poleg tega so zaznali, da je med okuženimi s covidom-19, ki so bili enkrat že cepljeni s Pfizerjevim cepivom, manj smrtnih primerov.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Bogate države naj namesto cepljenja otrok cepivo namenijo revnejšim

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bo drugo leto pandemije covida-19 veliko bolj smrtonosno, kot je bilo prvo, in bogate države pozvala, naj namesto cepljenja otrok cepivo proti covidu-19 namenijo revnejšim državam.

Trenutno je državam z nizkimi dohodki na voljo le 0,3 odstotka svetovne zaloge cepiv, je opozoril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters
Trenutno je državam z nizkimi dohodki na voljo le 0,3 odstotka svetovne zaloge cepiv, je opozoril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters

Trenutno je državam z nizkimi dohodki na voljo le 0,3 odstotka svetovne zaloge cepiv, je opozoril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zaradi pomanjkanja cepiv v mnogo revnih državah proti covidu-19 niso bili cepljeni niti zdravstveni delavci, je opozoril.

"Na poti smo, da bo drugo leto te pandemije veliko smrtonosnejše od prvega," je dejal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je dodal: "Razumem, zakaj želijo nekatere države cepiti otroke in mladostnike, toda na tej točki jih pozivam, naj ponovno razmislijo in namesto tega cepivo darujejo pobudi Covax."

Cilj mednarodne pobude Covax, pri kateri ima WHO vodilno vlogo, je pravična svetovna distribucija cepiv. Tedros že več mesecev opozarja na cepilni nacionalizem, ki bo po njegovih opozorilih pandemijo podaljšal, in na neravnotežje pri distribuciji cepiv proti covidu-19 med bogatimi in revnimi državami.