V Franciji so v soboto potrdili 14.412 okuženih, kar je nekoliko manj kot okoli 16.000 tako v četrtek kot tudi v petek. Vendar so v zadnjem tednu dni v bolnišnice sprejeli 4102 okužena človeka, 763 med njimi na oddelke intenzivne nege.

Od prvega vala
Od prvega vala "izmučeni in travmatizirani" zdravstveni delavci ne bodo zmogli zadostiti potrebam v drugem valu, opozarja vodja zdravniške zbornice. Foto: Reuters

"Drugi val prihaja hitreje, kot smo pričakovali," je ob tem za francoski tednik Journal du Dimanche posvaril vodja zdravniške zbornice Patrick Bouet in opozoril, da bo epidemija za več mesecev paralizirala zdravstveni sistem, če nečesa ne bodo spremenili.

Eden vodilnih zdravnikov v državi meni, da ukrepi zdravstvenega ministra Oliviera Verana niso dovolj odločni. Med njimi so, denimo, obvezni ukrepi nošenja mask na prostem v Parizu in predlog omejitve delovnega časa barov in restavracij, kar je v Marseillu sprožilo proteste zaposlenih.

"V od treh do štirih tednih bomo imeli silovit izbruh po vsej državi, ki bo trajal vso dolgo jesen in zimo. Zdravstveni sistem ne bo zmogel zadostiti vsem potrebam. Zdravstveni delavci, zaslužni za spomladanski čudež, ne bodo zmogli zapolniti praznin, številni med njimi so izmučeni in travmatizirani," je še posvaril Bouet.

Španska vlada poziva Madrid h karanteni po vsem mestu

V sosednji Španiji je stanje podobno, v petek so tam potrdili dobrih 12.000 novih okužb. Ukrepe v državi vzpostavljajo regionalne oblasti, zato osrednja vlada ne more odrediti ukrepov za vso državo.

Ukrepi v Madridu – v lokalih le še za mizo. Foto: Reuters
Ukrepi v Madridu – v lokalih le še za mizo. Foto: Reuters

Zdravstveni minister Salvador Illa je posvaril, da ukrepi v Madridu niso dovolj odločni. Mestne oblasti so uvedle karanteno za predele mesta, kjer živi približno milijon ljudi, kar je prav tako sprožilo proteste. Prebivalci so opozarjali na diskriminatornost ukrepov, saj je karantena uvedena za revnejše priseljenske soseske.

Madrid je v petek podaljšal karanteno za omenjena območja, zavrnil pa je poziv vlade h karanteni za celotno mesto, poroča BBC. "Obstaja resno tveganje za vse mesto in sosednje pokrajine," je Illa pozval mestne oblasti, naj "postavijo zdravje prebivalcev na prvo mesto" in odredijo delno karanteno za celotno območje.

Avstrija s 300 milijoni za organizatorje prireditev

Avstrijska vlada pa namerava 300 milijonov evrov pomoči nameniti organizatorjem prireditev, ki jih je pandemija in z njo povezani ukrepi močno prizadela. Med prejemniki pomoči bodo organizatorji sejmov, kongresov ali kulturnih prireditev ob morebitni odpovedi prireditve ali močno okrnjeni izvedbi.

Zaščitni mehanizem za sektor organizacije prireditev mora sicer odobriti še parlament, zeleno luč pa mu mora z vidika pravil o državnih pomočeh v EU-ju prižgati tudi Evropska komisija. "Predvidevamo, da bo zaščitni mehanizem začel delovati na začetku novembra," je dejala ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

Zaradi hudih težav, v katere jih je pahnila pandemija, imajo organizatorji prireditev težave po vsej Evropi, tudi v Sloveniji. S tovrstnimi dogodki pa so povezane še številne druge dejavnosti, kot so npr. dobavitelji tehnične opreme, glasbeni izvajalci ter hotelska in gostinska dejavnost.

Vse več okužb v Španiji in Franciji

Na Hrvaškem 190 novih okužb, umrli še trije ljudje

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 190 novih okužb s koronavirusom, umrli so trije bolniki s covidom-19. V državi je trenutno 1316 aktivno okuženih, 280 bolnikov se zdravi v bolnišnicah, od tega je 23 priključenih na medicinske ventilatorje. Največ novih okužb, in sicer 43, so v zadnjem dnevu potrdili v mestu Zagreb. Tam so med na novo okuženimi tudi zaposlena v enem od domov za starejše občane, dva učenca srednjih šol ter učitelj v osnovni šoli.

Od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v sosednji državi potrdili 16.197 okužb. 272 ljudi s covidom-19 je umrlo, ozdravelo je 14.609 bolnikov, od tega 204 v zadnjem dnevu.

Največ novookuženih je v prestolnici Zagreb. Foto: EPA
Največ novookuženih je v prestolnici Zagreb. Foto: EPA

Grčija: Prvi smrtni primer zaradi covida-19 med prebežniki

Grške oblasti poročajo o prvem smrtnem primeru zaradi covida-19 med prebežniki; v bolnišnici je umrl 61-letni Afganistanec, kamor so ga premestili iz begunskega centra.

Zaradi epidemije so po 11 begunskih centrih po Grčiji že uvedli zajezitvene ukrepe, kjer velja omejitev gibanja.

Na otoku Lezbos, kjer je bil največji begunski center Moria, ki je pred enim mesecem pogorel, so potrdili že 200 okuženih z novim koronavirusom, a je večina asimptomatičnih. Premestili so jih v ločene prostore, namenjene za karanteno.

Število novookuženih v Grčiji je sicer upadlo pod 300 z 218 potrjenimi novookuženimi. Večina med njimi, 118, je iz širšega območja Aten, Attica, kjer je v zadnjih tednih žarišče okužb. Država je že sprejela stroge zajezitvene ukrepe, med drugim policija kaznuje vse, ki se na javnem mestu zbirajo po polnoči, ko morajo biti bari in restavracije zaprti. V zaprtih prostorih je obvezno nošenje zaščitnih mask.