Mednarodna organizacija za migracije bo prebežnikom v centru razdeljevala košare s hrano in higienske komplete. Foto: Reuters
Mednarodna organizacija za migracije bo prebežnikom v centru razdeljevala košare s hrano in higienske komplete. Foto: Reuters

Prejšnji teden je ena izmed bolnišnic v Atenah sprejela nosečo 19-letnico iz centra Ritsona, po porodu pa so pri njej potrdili okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Grško ministrstvo za migracije je nato odredilo testiranja, okužbo pa so potrdili pri 20 ljudeh iz centra Ritsona, okoli 75 kilometrov severovzhodno od Aten. Nobeden izmed okuženih sicer ni kazal simptomov.

Ministrstvo za migracije je sporočilo, da bodo testirali vseh okoli 2300 prebivalcev centra. Do zdaj so testirali 63 ljudi, med njimi tudi več članov osebja, pri katerih okužbe niso potrdili.

Za center so odredili strogo 14-dnevno karanteno in zaprli vse dostope. Omejitev gibanja bo strogo nadzirala policija. Mednarodna organizacija za migracije (IOM) bo prebežnikom dovažala košare s hrano in higienske komplete.

Policija nadzoruje omejitev gibanja za 2300 prebivalcev centra. Foto: Reuters
Policija nadzoruje omejitev gibanja za 2300 prebivalcev centra. Foto: Reuters

Še eno okužbo so medtem potrdili pri prosilki za azil, ki živi v stanovanju v mestu Kilkis. Tudi njej so okužbo potrdili, potem ko je v lokalni bolnišnici rodila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strah pred širitvijo na grške otoke

Evropska komisarka za domače zadeve Ylva Johansson je sporočila, da gre za opozorilni signal, kaj se lahko zgodi, če se virus razširi v prenatrpanih prebežniških centrih na grških otokih, kar bi pomenilo "gromozansko humanitarno katastrofo".

Na grških otokih biva okoli 40.000 prebežnikov, razmere za bivanje pa je tudi sama grška vlada označila za "zdravstveno tiktakajočo bombo". Na Lezbosu so pred tremi tedni okužbo potrdili pri prvem grškem državljanu. V centru Moria, zgrajenem za 3000 ljudi, v katerem pa zdaj živi kar 20.000 prebežnikov, okužbe še niso potrdili.

UNICEF opozarja na nevarnost širjenja med prebežniki

Covid-19 se bo skoraj zagotovo pojavil v begunskih taboriščih, prenatrpanih sprejemnih centrih ali centrih za pridržanje, v katerih so družine prebežnikov. Glede na hitrost širjenja virusa je ta scenarij skorajda neizbežen, je v pismu zapisala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Otroci in družine na begu imajo že sicer omejen dostop do zdravstvenih storitev in možnosti za ustrezno higieno, saj pogosto nimajo na voljo ustreznih prostorov niti higienskih pripomočkov. Zato se ob pojavu nalezljivih bolezni tveganje za širitev v takšnih okoliščinah neizmerno poveča.

Danes je 31 milijonov otrok, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, na begu ‒ med njimi je več kot 17 milijonov notranje razseljenih, 12,7 milijona beguncev in 1,1 milijona prosilcev za azil. Večina izmed njih nima možnosti poklicati zdravnika v primeru bolezni, umivanja rok kadar koli in kjer koli niti socialne izolacije, ki je nujno potrebna za zajezitev širjenja virusa.

Pozivi k evakuaciji prebežnikov

V Ritsoni so bivalne razmere boljše kot na grških otokih. Foto: Reuters
V Ritsoni so bivalne razmere boljše kot na grških otokih. Foto: Reuters

Premier Kiriakos Micotakis je dejal, da je Grčija pripravljena zaščititi svoje otoke, pri tem pa je EU pozval k obsežnejši pomoči. Nevladne organizacije, zdravniki in akademiki po navedbah Al Džazire pozivajo EU, naj v času pandemije izprazni centre na grških otokih, ki so zaradi slabih higienskih pogojev še posebej na udaru.

"Virus nima meja in vse obravnava enako. Medtem ko vi ostajate doma, mi ostajamo v centru, kjer nimamo zagotovil za zdravstveno varnost," je za Al Džaziro dejala 16-letna prebivalka Ritsone Parvana Amiri iz Afganistana, ki v pričakovanju izbruha skupaj z drugimi mladimi prebežniki ozavešča starejše o širjenju novega koronavirusa in nujnih higienskih ukrepih.

Vloga prošenj za azil spet odmrznjena, a le v teoriji

Minister za migracije Notis Mitarači je medtem EU seznanil, da Grčija od srede znova sprejema prošnje za azil. Sprejem prošenj je zamrznila marca, ko je Turčija begunce na svojem ozemlju spodbudila, naj se odpravijo proti Evropi. Vendar je minister opozoril, da so zaradi epidemije migracijski uradi zaprti, tako da jih prosilci vseeno ne bodo mogli vložiti.