Paxlovid je kombinacija dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet. Foto: EPA
Paxlovid je kombinacija dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet. Foto: EPA

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v torek pojasnila, je v soboto eden izmed covidnih bolnikov že prejel zdravilo paxlovid. V UKC-ju Ljubljana so namreč prejeli 10 škatel tablet zdravila, ki je namenjeno predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za hujši potek covida-19, je pojasnila.

Na NIJZ-ju so potrdili, da so prejeli prvih 1008 terapevtskih odmerkov paxlovida. Zaradi "morebitnih nepredvidenih urgentnih potreb" so na infekcijsko kliniko ljubljanskega UKC-ja takoj odpremili 10 škatel zdravila, v druge bolnišnice, ki zdravijo bolnike s covidom, in lekarne, pa ga bodo dostavljali od prihodnjega tedna dalje, so navedli za STA.

Ob tem so na NIJZ-ju pojasnili, da je predvideno naročilo še 5040 terapevtskih odmerkov tega zdravila po nacionalnem postopku, poteka pa tudi skupno javno naročilo na ravni EU-ja. Ta postopek še ni končan, niti ni znano, kdaj bo. Naročenih je od 5000 do 10.000 terapevtskih odmerkov, so še dejali na NIJZ-ju.

Kombinacija dveh protivirusnih zdravil v obliki tablete

Paxlovid je kombinacija dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet. Ključno pa je, da ga pacient prejme v petih dneh, zato ga bodo predpisovali zdravniki, ki bodo prvi v stiku z bolnikom, torej zdravniki v urgentnih in covidnih ambulantah ter družinski zdravniki. Že danes bodo tako zanje organizirali izobraževanje na Zdravniški zbornici.

Paxlovid tudi v Sloveniji

Kot smo že pisali, bo zdravilo najprej namenjeno predvsem posameznikom s tveganjem za hujši potek covida-19, torej kroničnim bolnikom in bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom. "Starost niti ni tako pomembna kot kronične bolezni, pridružene, motnje imunskega sistema, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija," je Tatjana Lejko Zupanc pojasnila za TV Slovenija.

"Nevarna součinkovanja z drugimi zdravili"

Ob tem je opozorila, da paxlovida nekateri bolniki ne bodo smeli prejemati, saj ni združljivo z jemanjem nekaterih drugih zdravil. Infektolog Janez Tomažič je glede tega za TV Slovenija poudaril, da je zdravilo zelo učinkovito in tudi varno, "seveda ga je pa treba pravilno uporabiti". "Nevarna so pa predvsem součinkovanja z drugimi zdravili. Ker vemo, da so zdravila namenjena predvsem starejši generaciji, torej generaciji, ki ima veliko drugih bolezni, ki ima veliko drugih zdravil, je treba biti tukaj zelo previden," je opozoril.

"Poskrbeli smo, da bodo zdravniki in farmacevti vedeli, katera zdravila ne gredo skupaj," je glede tega zagotovila Lejko Zupanc.

Ob tem je pojasnila, da naj bi ob prejemu zdravila bolniki poročali o stranskem učinku – neprijetnem okusu v ustih. A prvi bolnik o tem za zdaj ni poročal, je dodala.

Lejko Zupanc je sicer že avgusta pojasnila, da paxlovid glede na izkušnje iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjša tudi za 80 odstotkov. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu.