S cepljenjem so začeli tudi na Slovaškem. Foto: Reuters
S cepljenjem so začeli tudi na Slovaškem. Foto: Reuters
Sorodna novica Novi, bolj nalezljiv sev potrdili še v Španiji, na Švedskem in Japonskem

Madžarska je v soboto zjutraj prejela dovolj cepiva za cepljenje prvih 4875 zaposlenih v zdravstvu. Cepivo je bilo v spremstvu vojaške policije prepeljano v osrednjo bolnišnico za covidni center Del-Pest v Budimpešti. "Začeli smo cepljenje zdravstvenih delavcev, tako, kot je bilo načrtovano," so sporočili iz vladnega kabineta. Na Madžarskem je zaradi covida-19 v bolnišnicah več kot 6000 obolelih.

S cepljenjem je začela tudi Slovaška. Prvi je odmerek cepiva prejel Vladimir
Krcmery, član vladne komisije z pandemijo.

Cepijo tudi že v Nemčiji, in sicer v deželi Saška-Anhalt. Nemčija bo sicer uradno s cepljenjem začela v nedeljo. Ena od prvih ljudi, ki so prejeli cepivo, je 101-letna Edith Kwoizalla v domu za starejše v Halberstadtu. Tam so cepili 40 stanovalcev in 10 članov osebja, poroča portal Deutsche Welle.

Nemške zdravstvene oblasti so sporočile, da bodo imeli prednost pri cepljenju starejši od 80 let in zdravstveni delavci.

Zdravstveni minister Jens Spahn je medtem mlade ljudi pozval, naj omejijo stike in s tem zamejijo širjenje koronavirusa. Opozoril je, da bo boj proti virusu "dolgoročna naloga".

V Nemčiji pričakujejo do konca marca več kot 10 milijonov odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer.

Na Madžarskem so začeli s cepljenjem delavcev v zdravstvu. Na fotografiji je zdravnica Andrienne Kertesz, ki jo cepi vodja nacionalnega zdravstvena inštituta infektologinja Janos Szlavik. Foto: EPA
Na Madžarskem so začeli s cepljenjem delavcev v zdravstvu. Na fotografiji je zdravnica Andrienne Kertesz, ki jo cepi vodja nacionalnega zdravstvena inštituta infektologinja Janos Szlavik. Foto: EPA

Članice Evropske unije bodo sicer cepljenje začele v nedeljo, saj je k temu pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Uporabo cepiva je v ponedeljek odobrila Evropska agencija za zdravila, kar je storila tudi Evropska komisija, ki je s Pfizerjem in BioNTechom novembra sklenila dogovor o nakupu dvestotih milijonov odmerkov cepiva z možnostjo nabave dodatnih stotih milijonov odmerkov. Prva država, ki je uradno potrdila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, je bilo Združeno kraljestvo.

Članice EU-ja začenjajo množično cepljenje v nedeljo

"Danes začenjamo obračati novo stran v tem težkem letu. Cepivo proti covidu-19 je bilo dostavljeno v vse države EU-ja," je na Twitterju danes oznanila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, "cepljenje se bo začelo jutri po vsem EU-ju".

Cepivo proti covidu-19 so že prejeli v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem kot tudi v drugih članicah EU-ja. Prvo pošiljko z 9750 odmerki cepiva smo prejeli tudi v Sloveniji, cepljenje najbolj ogroženih skupin prebivalstva pa se bo v državah EU-ja začelo v nedeljo.

Avstrija, ki je prejela skoraj 10.000 odmerkov cepiva, bo v nedeljo na Dunaju cepila prvih pet prostovoljcev. To so rizični bolniki, starejši od 80 let. Tudi v drugih avstrijskih zveznih deželah bodo v nedeljo začeli cepiti v domovih za starejše. Od ponedeljka v Avstriji pričakujejo nadaljnje pošiljke cepiva, večjo pa za silvestrovo.

9750 odmerkov cepiva so prejeli tudi na Hrvaškem. V nedeljo bodo cepivo, ki ga je treba hraniti na temperaturi pri minus 70 stopinj Celzija, začeli razdeljevati po županijah.

Cepivo je prispelo tudi v Francijo, kjer so potrdili več kot 62.000 smrti, cepljenje začenjajo v domovih za starejše občane. Prvo pošiljko cepiva so prejeli na Nizozemskem, pa tudi na Danskem, Finskem in Švedskem ter na Norveškem, ki sicer ni članica EU-ja.

Cepivo je prispelo v vse članice Evropske unije