Evropske strateške zaloge medicinske opreme gosti Romunija. Foto: EPA
Evropske strateške zaloge medicinske opreme gosti Romunija. Foto: EPA

Italija je v soboto prejela 90.000 zaščitnih mask. Naslednja pošiljka mask bo predvidoma še ta teden dostavljena Španiji. Več težav je zaradi svetovne konkurence z respiratorji oz. medicinskimi ventilatorji, a tudi te se pričakuje v kratkem. Pošiljko 150 respiratorjev naj bi si prav tako razdelili Italija in Španija, ki ju je pandemija najbolj prizadela.

Vzpostavitev evropske strateške zaloge je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič napovedal 19. marca. Zaloga trenutno vključuje opremo za intenzivno nego, osebno zaščito, v prihodnosti pa bo skladiščila in razpošiljala tudi cepiva in laboratorijsko opremo.

Mehanizem deluje tako, da članica prostovoljka prevzame javno naročilo in skladišči zmogljivosti. Nabavo zalog 100-odstotno financira EU. Bistveno pri tem je, da se na ravni EU-ja odloča, kdo dobi opremo iz te rezerve. Glavno merilo pri razdeljevanju opreme je ocena potreb.

Za projekt predvidoma 380 milijonov evrov
Za projekt je bilo sprva predvidenih 80 milijonov evrov. V okviru pred kratkim predlagane pobude solidarnost EU-ja za zdravje pa naj bi bilo zanj namenjenih še 300 milijonov evrov.

Pobuda je del projekta evropske rezerve zmogljivosti, imenovane rescEU, ki je bila vzpostavljena marca lani kot nadgradnja mehanizma za civilno zaščito za boljšo pripravljenost in odzivanje na zdravstvene ter kemične, biološke, radiološke in jedrske krize.

Evropska rezerva na voljo, kadar članice niso zmožne pomagati

Na nujnost evropske rezerve so prvič resno opozorile razmere ob gozdnih požarih pred nekaj leti, ko članice niso dobile dovolj pomoči. Foto: Reuters
Na nujnost evropske rezerve so prvič resno opozorile razmere ob gozdnih požarih pred nekaj leti, ko članice niso dobile dovolj pomoči. Foto: Reuters

V prvi vrsti je vsaka država sama odgovorna za civilno zaščito. Če pa ne zmore zadostiti potreb, za pomoč zaprosi druge članice v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Odziv je odvisen od solidarnosti in zmožnosti. V skrajnih razmerah se zgodi, da potrebne pomoči ne dobi in za takšen primer je potrebna evropska rezerva, ko Evropska komisija odloči, kam bodo razporedili zmogljivosti, je ob predstavitvi pobude pojasnil Lenarčič.

Obrambni minister Matej Tonin je pred nekaj tedni napovedal, da bo za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito zaprosila tudi Slovenija, vendar po razpoložljivih informacijah Slovenija tega mehanizma za zdaj še ni aktivirala.