Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danska je v soboto poročala o dveh resnih zapletih pri zaposlenih v zdravstvu, in sicer po cepljenju s cepivom AstraZenece, pri čemer je ena oseba zaradi zapletov umrla.

Danske oblasti so 11. marca sicer začasno ustavile cepljenje z omenjenim cepivom, saj so se pri nekaterih po cepljenju pojavili krvni strdki. Podobno so se odločili na Norveškem, Švedskem in Finskem, čeprav je Evropska agencija za zdravila (EMA) izdala pozitivno oceno za cepivo AstraZenece.

Norveške zdravstvene oblasti morajo preučiti primere močnega imunskega odziva, ki je pri cepljenih sprožil protitelesa. Na Švedskem medtem preučujejo primer neobičajne motnje strjevanja krvi, ki je v središču EMINE nadaljnje preiskave. Finska bo cepljenje ustavila do najmanj 29. marca, potem ko so ugotovili dva primera možganske tromboze, ki se je pojavila med štirimi in desetimi dnevi po cepljenju.

Povezava med cepivom in krvnimi strdki

Nemški raziskovalci Raziskovalci v Greifswaldu pa so potrdili, da cepivo AstraZenece v izjemno redkih primerih pri majhnem številu bolnikov sproži redke primere tromboze v možganih. Obenem pa to omogoča uporabo že uveljavljenega zdravljenja za tovrstne pojave.

"Raziskovalci v Greifswaldu so potrdili, da cepivo AstraZenece v izjemno redkih primerih aktivira trombocite, ki oblikujejo strdke v možganih, kar je bil vzrok smrti medicinske sestre v Avstriji. Zanj obstaja tudi zdravilo, a ob pojavu simptomov, ne kot preventiva," je na Twitterju sporočila RTV-jeva dopisnica iz Nemčije Polona Fijavž.

Tudi spletni portal Deutsche Welle se je razpisal o novici, da je raziskovalcem uspelo odkriti povezavo med cepljenjem s cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov, kar se zgodi v zelo redkih primerih, in tudi o odpravi strdkov s popolnoma splošnim zdravilom. "A raziskovalci poudarjajo, da je postopek učinkovit le pri tistih, ki se jim strdek pojavi, in ne preventivno," piše DW.

Svojo ugotovitev so že razposlali po bolnišnicah po Evropi, ni pa bila še objavljena v znanstveni reviji, zato je še niso preveriti neodvisni strokovnjaki. Ugotovitve trenutno preučuje nemški inštitut Paul-Ehrlich.

Potrebne bodo nadaljnje raziskave

Simptomi, kot so nenehni glavoboli, omotica, oslabljeni vid, ki lahko trajajo več dni po cepljenju, zahtevajo nadaljnje zdravniške preglede, so se odzvali na ugotovitve v Združenju nemških raziskovalcev za trombozo in hemostazo.

Sorodna novica Johnson se je cepil s cepivom AstraZenece, to bi storila tudi Merklova in Draghi

Nemčija je poleg nekaterih drugih evropskih držav v ponedeljek začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi poročil, da so se pri nekaterih kot posledica cepljenja pojavljali krvni strdki. V četrtek je Evropska agencija za zdravila (EMA) izjavila, da povezave med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki ni in da učinki celjenja pretehtajo tveganje zaradi morebitnih zapletov s cepivom. Nemčija se je na podlagi tega odločila, da bo nadaljevala cepljenje.

Von der Leynova zagrozila AstraZeneci s prepovedjo izvoza

"Imamo možnost prepovedati načrtovan izvoz. To je sporočilo AstraZeneci: najprej izpolni pogodbo z Evropo, preden začneš izvažati v druge države," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v intervjuju za medijsko skupino Funke in farmacevtskemu podjetju očitala, da je v prvem četrtletju dobavilo le 30 odstotkov dogovorjene količine.

Podjetju AstraZeneca je EU že v petek poslal uradni dopis zaradi težav z dobavo.

Predsednica Evropske komisije je ob tem opozorila pred prezgodnjim načrtovanjem poletnih počitnic. "Še vedno smo namreč v težkih razmerah s hitrim širjenjem bolj nalezljivih različic novega koronavirusa, nekatere države pa so ob tem že na poti v tretji val epidemije," je opozorila. "Vzporedno pripravljamo potrdilo o cepljenju za poletje. Potem bomo videli, kako naprej," je dodala.

Evropska komisija AstraZeneci grozi s prepovedjo izvoza