Epidemija v Indiji se ne umirja. Foto: Reuters
Epidemija v Indiji se ne umirja. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so v Indiji našteli 329.942 okužb in 3876 smrti. Do zdaj se je v državi z novim koronavirusom okužilo že 22,99 milijona ljudi, covid-19 pa je zahteval 249.992 žrtev. Trenutno iz Indije prihaja vsaka tretja žrtev, ki jo pandemija po svetu vzame vsak dan. Sedemdnevno povprečje okužb v državi znaša rekordnih 390.995.

Indija je tako postala svetovni epicenter pandemije, saj predstavlja 46 odstotkov vseh primerov okužb in 25 odstotkov vseh primerov smrti na svetu. Po številu potrjenih primerov okužbe so pred njo le ZDA, po številu smrti pa ZDA in Brazilija.

Štiri različice posebej nevarne

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek različico novega koronavirusa, ki se je pojavila v Indiji in ki je bolj nalezljiva, označila za skrb vzbujajočo. Na seznamu nevarnejših različic so do zdaj poleg indijske, ki ima oznako B.1.617, še britanska, brazilska in južnoafriška. Vse omenjene naj bi bile nevarnejše kot prvotna različica virusa SARS-CoV-2, saj so bolj prenosljive, smrtonosne ali sposobne premagati zaščito, ki jo nudijo cepiva. Predstavnica WHO-ja je sicer poudarila, da za zdaj ni podatkov, ki bi nakazovali, da cepiva proti indijski različici ne delujejo.

Na severu Indije pa je reka Ganges naplavila več deset trupel, za katera domačini menijo, da so jih odvrgli v reko, ker je v krematorijih in na pokopališčih zaradi prenatrpanosti zmanjkalo prostora ali ker si sorodniki niso mogli privoščiti pogreba. Tako so na meji med revnima zveznima državama Bihar in Utar Pradeš po poročanju Guardiana opazili okoli 40 trupel, po neuradnih podatkih pa bi jih bilo lahko najmanj sto.

Drugi val v Indiji štirikrat hujši od prvega