V Indiji imajo rekordno število novih okužb. Foto: EPA
V Indiji imajo rekordno število novih okužb. Foto: EPA

V zadnjem dnevu je umrlo 3980 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so 412.262 novih okužb, kar je največ do zdaj, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

Skupno je v epidemiji v Indiji do zdaj umrlo več kot 230.000 ljudi s covidom-19, potrdili pa so 21,1 milijona okužb z novim koronavirusom.

Številni strokovnjaki svarijo, da so zaradi majhnega števila testiranj in slabega vodenja evidenc o vzroku smrti resnične številke verjetno še precej višje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi so v zadnjih nekaj dnevih zaznavali upad števila novih okužb, zato je vlada upala, da se epidemija umirja. Prejšnji petek so namreč poročali o okoli 402.000 novih okužbah, potem pa so številke padle tudi na približno 357.000.

Zaradi strmega porasta okužb od konca marca indijske bolnišnice ponekod delujejo prek svojih zmogljivosti, še vedno pa poročajo o pomanjkanju postelj, zdravil in kisika.

Indijske oblasti pravijo, da bi bila za smrtonosni drugi val epidemije lahko kriva dvojno mutirana različica virusa, ki so jo v državi prvič odkrili marca. Vzorce te različice so namreč odkrili v več indijskih državah z velikim številom novih okužb. A v indijskem državnem središču za nadzor bolezni opozarjajo, da povezava še ni potrjena, poroča BBC.

Pomanjkanje vsega, od opreme do zdravil in kisika

Več držav Indiji pošilja pomoč. Foto: EPA
Več držav Indiji pošilja pomoč. Foto: EPA

Vlada premierja Narendra Modija vztraja, da ne bo znova uvedla strogih omejitvenih ukrepov, ki pa jih uvajajo regionalne oblasti, med drugim v New Delhiju. Vlada se še naprej spopada s kritikami, medtem ko pred bolnišnicami umirajo bolniki. Več držav je v zadnjih dneh Indiji že poslalo pomoč v obliki medicinskih ventilatorjev, zdravil in kisika. Da bi zadostila vsem potrebam, bo Indija po napovedih potrebovala še več kisika.

V bolnišnici v bližini indijskega mesta Čenaj je danes umrlo 11 ljudi, ker je padla raven kisika v napeljavi. To pa je le zadnja v vrsti podobnih zgodb.

Ameriška televizija CNN medtem poroča, da je velik del mednarodne pomoči več dni čakal v hangarjih na letališču v New Delhiju. Tudi nekateri donatorji se sprašujejo, kje konča pomoč, ki so jo poslali.

Pandemija že lani 230 milijonov Indijcev pahnila v revščino

Zaradi pandemije covida-19 je okoli 230 milijonov prebivalcev Indije lani zapadlo v revščino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pandemija je najhuje prizadela mlade in ženske. Trenutni drugi val epidemije, ki je zelo prizadel državo, bo razmere najverjetneje še poslabšal, ugotavljajo v študiji.

Barakarsko naselje pri mestu Amritsar v Pundžabu. Foto: Reuters
Barakarsko naselje pri mestu Amritsar v Pundžabu. Foto: Reuters

Zaradi stroge enomesečne ustavitve javnega življenja marca lani je brez dela ostalo približno 100 milijonov ljudi, približno 15 odstotkov pa jih do konca leta ni uspelo najti službe, piše v poročilu študije univerze Azim Premji.

Študija je pokazala, da so bile ženske v še posebej slabem položaju. Kar 47 odstotkov žensk je namreč tudi po odpravi omejitev ostalo brezposelnih. Prav tako je stanje slabo med mladimi, vsak tretji prebivalec Indije v starostni skupini pod 25 let do konca leta 2020 še vedno ni uspel najti dela, ki ga je ob začetku epidemije izgubil.

V študiji so kot ljudi, ki živijo v revščini, opredelili tiste, ki živijo z manj kot 375 rupijami (pet dolarjev) na dan.

Najrevnejši med pandemijo zaužili manj hrane

Tretje največje azijsko gospodarstvo se je upočasnjevalo že pred pojavom virusa, vendar je pandemija vseeno uničila leta napredka. Po ocenah naj bi se lani iz območja revščine rešilo 50 milijonov Indijcev, kar pa se zaradi epidemije ni zgodilo.

Podatki kažejo, da so številni najrevnejši zaradi finančne krize med epidemijo zaužili manj hrane, 20 odstotkov pa jih je razkrilo, da se njihov vnos hrane od takrat še vedno ni povečal.

"Ugotavljamo, da je dodatna državna podpora nujna iz dveh razlogov – treba je nadomestiti izgube, ki so nastale lani, in ublažiti učinke drugega vala," so sporočili avtorji študije, ki pozivajo vlado, naj zagotovi brezplačno hrano in denarno pomoč za najranljivejša gospodinjstva.