V Savdski Arabiji in zlasti v Meki veljajo ostri protikoronski ukrepi. Foto: Reuters
V Savdski Arabiji in zlasti v Meki veljajo ostri protikoronski ukrepi. Foto: Reuters

A kot je sporočilo ministrstvo za hadž, bodo dovoljenje za romanje in molitve v Meki izdali le cepljenim z dvema odmerkoma cepiva, tistim, ki so prejeli en odmerek najmanj štirinajst dni pred romanjem, in tistim, ki so covid-19 preboleli.

Omejitve so savdske oblasti sprejele zaradi širjenja koronavirusa, začele pa bodo veljati z ramazanom. Ob tem ni jasno, ali bodo ukrepi veljali tudi ob hadžu.

Savdska Arabija je imela julija lani zaradi pandemije najmanj obiskan hadž v sodobni zgodovini, pri katerem je lahko sodelovalo le do 10.000 muslimanskih prebivalcev kraljevine. Leta 2019 je v sveto muslimansko mesto romalo 2,5 milijona muslimanov z vsega sveta.

V Savdski Arabiji, ki ima več kot 34 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili več kot 393.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 6700 bolnikov s covidom-19. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so doslej porabili več kot pet milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

  • Nič več karantene med Avstralijo in Novo Zelandijo

Prvič od začetka pandemije novega koronavirusa bodo lahko prebivalci Avstralije in Nove Zelandije že v kratkem znova potovali med obema državama, in sicer brez obveznosti karantene. Ureditev, ki jo je danes potrdila še Nova Zelandija, naj bi začela veljati 19. aprila.

Datum je po potrditvi vlade naznanila novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je korak označila za "začetek novega poglavja". Po njenih besedah je bilo za veliko ljudi težko, da leto dni niso mogli videti svojih prijateljev in družine v Avstraliji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Državi sta svoje meje zaprli marca 2020. Razen maloštevilnih izjem so lahko v vsako od držav vstopali le njeni državljani in tisti s prebivališčem v njej.