Zdravstvene razmere v državi se še ne izboljšujejo

Ob tem je dodal, da moramo na številke v epidemiji vedno gledati na nekoliko daljši čas. "V sredini oktobra smo sprejeli neke ukrepe, tako da se je krivulja prve dni novembra obrnila navzdol in na srečo smo se za las izognili katastrofi v zdravstvu. Potem so bili do sredine novembra rezultati ugodni, smo že pričakovali znaten upad obolelih, potem pa smo od sredine naprej znova dosegli plato in rahlo dviganje vsega skupaj."

Med regijami, ki sta uspeli obrniti naraščajoči krivulji okužb navzdol, je poudaril gorenjsko in osrednjeslovensko regijo. Gorenjski, ki je bila najslabša po številu okuženih, je v zadnjih nekaj tednih uspelo število okuženih celo prepoloviti.

V primerjavi z drugimi evropskimi državami pa imata od Slovenije slabšo epidemiološko sliko le še Luksemburg in Hrvaška. Pri naših južnih sosedih so ta konec tedna pričakovano zaostrili omejitve, v številnih drugih evropskih državah pa so jih že začeli rahljati.

In kdaj bi lahko začeli rahljanje ukrepov tudi pri nas? "Kot družba moramo stopiti skupaj in znižati število obolelih. Ko bo število nižje, bomo imeli v bolnišnicah tudi prostor za morebitne bolnike s covidom-19 in nekaj varnostne mreže za primer, da se krivulja znova obrne navzgor. Nekako razmišljamo o tem, da ko pade število obolelih pod tisoč, bi poskušali z odpiranjem šol in do določenega dela tudi gospodarstva. Vendar takega eksperimenta v tem trenutku ne moremo narediti, ker ni več rezerve," je pojasnil Rozman.

Sobota v številkah

Čeprav je petkovo število pozitivnih izvidov testov prineslo spodbudnejše novice o epidemiji covida-19, saj je bil delež pozitivnih testov, ki je znašal 22,9 odstotka, najmanjši v zadnjem tednu, optimistično napoved o umirjanju razmer pa je objavil tudi Institut Jožef Stefan, podatki za soboto vnovič kažejo zvišanje. Pozitivnih je bilo 30,35 odstotka izvidov oziroma 1106 ob opravljenih 3644 testih.

Umrlo je kar 48 ljudi, kar je pet več kot v petek.

V bolnišnicah se trenutno zaradi covida-19 zdravi 1278 ljudi, kar je za 20 več kot dan prej, 195 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto so sicer iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 59 bolnikov, potem ko so jih dan prej 113.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili 75.379 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1384 covidnih bolnikov.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 20.299 aktivnih okužb z novim koronavirusom, kar je 192 več kot v petek, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 969 na 100.000 prebivalcev, kar je deset več kot dan prej.

"Prej lahko govorimo o statusu quo kot pa o izrazitem izboljšanju"

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike. Foto: BoBo
Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike. Foto: BoBo

Kot poudarjajo pristojni, sobotni delež pozitivnih brisov ni nepričakovan, saj so podatki ob koncih tedna specifični.

"Interpretacija podatkov, pridobljenih v soboto in nedeljo, je vedno nekoliko problematična, ker je precej odvisna tudi od tega, kdo se pride sploh testirat v soboto, in še posebej, kdo se pride testirat v nedeljo. Mene čudi, da je ta delež višji, kot je bil med tednom. Pričakujem, da bo za nedeljo tudi podobno," je za Radio Slovenija povedala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Ob tem je poudarila, da povprečje reprodukcijskega števila trenutno resda znaša 1, kar pomeni, da se od enega covidnega bolnika okuži ena oseba, a vendarle "še zmeraj ne pada do mere, da bi se situacija v populaciji, v bolnišnicah umirjala". Po njenem mnenju lahko trenutno bolj govorimo o "statusu quo kot pa o izrazitem izboljšanju".

Tveganje za težek potek bolezni pa po njenem mnenju ostaja pri ljudeh s sladkorno boleznijo, debelostjo, srčno-žilnimi obolenji in tistih, ki jemljejo zdravila, ki zmanjšujejo imunost. Zapleti so lahko tudi pri otrocih in pri nosečnicah.

Nazadnje so nas začele najbolj skrbeti porodnice, tudi po svetu je kar nekaj poročil, da lahko poteka bolezen pri tej skupini v težji obliki, zato smo tukaj še posebej pozorni.

Tatjana Lejko Zupanc

Beović: Podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede morebitnega sproščanja ukrepov

Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli neki plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje, pa je epidemiološke številke za soboto komentirala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že zdaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo," je dejala infektologinja Beovićeva.

Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih izvidov testov nakazovali mogoče izboljšanje, ne pomenijo nič. "Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je ob koncu tedna manj odpuščanja," je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov.

Policija je v nedeljo nadzore izvajala na avtocestah na območjih policijskih uprav Ljubljana, Murska Sobota, Maribor in Kranj. Foto: BoBo
Policija je v nedeljo nadzore izvajala na avtocestah na območjih policijskih uprav Ljubljana, Murska Sobota, Maribor in Kranj. Foto: BoBo

Večjih kršitev na terenu tudi v nedeljo ni bilo

Poostreni policijski nadzori na hitrih cestah in avtocestah pa tudi v nedeljo niso odkrili množičnega kršenja prepovedi medobčinskega prehajanja, je poročal Radio Slovenija. Nadzore so ob sicer redkem, večinoma tranzitnem prometu izvajali na avtocestah na območjih policijskih uprav Ljubljana, Murska Sobota, Maribor in Kranj.

Na počivališču Tepanje so ustavili 175 voznikov, od teh je bilo devet takšnih, ki so nedovoljeno prehajali občinske meje. "Zoper te voznike smo v osmih primerih izrekli globe, v enem pa opozorili," je povedal Darko Lamot s Policijske uprave Maribor.

Na Torovem pa so policisti ustavili 250 vozil. "Kar se odloka tiče, so policisti število vozil obrnili nazaj, ker je šlo pri osebah za prehod zaradi nenujnih vzdrževalnih del in neujemanja izjav, sicer pa se je večina kontroliranih sklicevala na nujna vzdrževalna dela na zasebnih objektih, kmetijskih površinah in oskrbo starih staršev," pa je podatke s terena za Radio Slovenija predstavil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

V Krškem okuženih kar 56 stanovalcev doma starejših občanov

S težkim položajem pa se trenutno srečujejo v Domu starejših občanov Krško. Po zadnjih podatkih imajo okuženih kar 56 stanovalcev in 26 zaposlenih. "Stanovalci imajo povišane temperature, nekateri potrebujejo tudi kisik," so zapisali na domski spletni strani. Stanovalce, ki imajo izražene močnejše simptome, je v soboto pregledala tudi zdravnica – eden od njih je bil napoten v bolnišnico. "Naše delo je težko, saj ga ne moremo načrtovati vnaprej. Dnevno oboleli stanovalci in zaposleni so navodilo za naše delo. Njihovim potrebam se prilagajamo sproti. Kljub vsemu ostajamo optimistični," so še sporočili.

V Idriji raste število okuženih v obeh enotah doma upokojencev, okužbe tudi med zaposlenimi

Po poročanju regijskega štaba za severno Primorsko so največ okužb v tem delu države potrdili v občini Idrija (16), natančneje v obeh enotah Doma upokojencev Idrija.

Kot je zapisano na spletni strani doma, je trenutno v enoti Idrija 18 okužb med stanovalci, v enoti Marof pa je pozitivnih 33 starostnikov.

V obeh enotah pa se povečuje tudi število okužb med zaposlenimi, zaradi česar se že pojavljajo tudi težave pri organizaciji dela. Pomanjkanje, predvsem zdravstvenih delavcev, bodo začasno poskušali reševati s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nege, ki so že prišli v Idrijo.

Sicer pa vodstvo doma lepo prosi svojce, da zaradi izrednih razmer in povečane obremenjenosti zaposlenih ne kličejo v dom. O primerih novih okužb ali sprememb v zdravstvenem stanju njihovih bližnjih jih bodo namreč obveščali sami. Ob tem svojce prosijo tudi, da se v prihodnjih nekaj dnevih vzdržijo prinašanja daril in hrane v dom.

Naraslo število okuženih stanovalcev v Centru starejših Cerknica

V Centru starejših Cerknica, kjer so okužbo z novim koronavirusom potrdili sredi preteklega tedna, je število okuženih naraslo. Po podatkih, ki jih je sporočil Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, so dozdajšnji, a še ne dokončni rezultati sobotnega testiranja pokazali, da je okuženih 27 stanovalcev in 12 zaposlenih.

Na podlagi dozdajšnjih rezultatov so se v Cerknici odločili, da uredijo rdečo cono v sklopu doma, zaradi česar danes izvajajo organizacijske in logistične ukrepe. Regijski štab civilne zaščite ocenjuje, da so se v domu dobro organizirali.

Dr. Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana

V prihodnjih dneh v centru starejših načrtujejo vnovično množično testiranje, na podlagi rezultatov pa bosta vodstvo centra in stroka znova proučevala možnost ureditve rdeče cone zunaj doma.

Sicer pa regijski in občinski štabi na Notranjskem dogajanje v regiji ocenjujejo kot zelo mirno. Pretoka prebivalstva med občinami in regijami skorajda ni, na javnih krajih je opaziti minimalno število ljudi, prebivalstvo očitno spoštuje ukrepe, za kar se vsem zahvaljujejo, so še zapisali pri Regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

IJS zaznava umirjanje epidemije

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Z Instituta Jožef Stefan so sicer v soboto sporočili, da celostna slika števila hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati. "Upamo, da bomo z doslednim izvajanjem ukrepov s 16. novembra, katerih učinek naj bi se v prihodnjih dneh vse bolj kazal, uspeli krivulje odločno obrniti navzdol," so zapisali.

Po njihovi oceni je sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila pri ena. S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, a je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost reprodukcijskega števila, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja.

Trenutno je v povprečju približno 1420 pozitivnih izvidov testov dnevno, medtem ko bodo lahko epidemiologi spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan, navajajo na IJS-ju.

"Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju," napovedujejo.